Open menu

comfort food thbEerder deze week bespraken we het leuke boek Comfort food van Janneke Vreugdenhil. Vandaag plaatsen we een recept uit dit boek: bijzondere muffins. "Eet ze het liefst wanneer ze nog een beetje warm zijn, bij een midmorning cappuccino."

Miso is een Japanse smaakmaker op basis van gefermenteerde granen (en, wees gerust, stukken lekkerder dan deze beschrijving doet vermoeden). De granenpasta wordt traditioneel gebruikt voor miso-soep, maar ook om vis mee te ‘lakken’ of groente in te stoven.

Ikzelf bak er graag muffins mee. Dat klinkt natuurlijk bizar, miso in zoet gebak. Maar nadat ik in een bakkerij in New York eens misomuffins had geproefd, wist ik dat het kon, en heb ik net zo lang geëxperimenteerd tot ze perfect waren: goudgeel, mooi gerezen en een tikje vochtig van binnen.  De miso geeft de muffins een warme, diepe smaak, zonder dat het hartig wordt. Eet ze het liefst wanneer ze nog een beetje warm zijn, bij een midmorning cappuccino.

Het is overigens essentieel dat je witte rijstmiso gebruikt, een licht-karamelkleurige, gladde pasta. Dat is de mildste soort. Er zijn ook grove, donkere miso’s, op basis van gerst bijvoorbeeld, maar die zijn veel te macrobiotisch voor zo’n cakeje. Witterijstmiso is te koop bij de Japanse winkel en natuurvoedingswinkels.

En hier vind je een filmpje hoe Janneke de muffins maakt.

Appel-misomuffins

Voor 12 muffins
200 g witte bloem
2 tl bakpoeder
snufje zout
200 g rietsuiker + een beetje extra
200 g roomboter, in stukken
4 eieren
3 afgestreken el witterijstmiso
ongeveer 3 el appelsap
2 grote, frisse appels
Verder nodig: een muffinblik + 12 papieren cakevormpjes

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verdeel de papieren cakevormpjes over de holletjes van het muffinblik.
  • Doe alle ingrediënten behalve de appels en het appelsap in de kom van de keukenmachine. Sluit de kom en meng tot een dik beslag. Of klop eerst de boter, miso en suiker crèmig met een elektrische handmixer, voeg daarna een voor een, al mixend, de eieren toe en schep er vervolgens met een spatel de bloem, het bakpoeder en zout door.
  • Voeg lepel voor lepel het appelsap toe, zo veel als nodig is voor een vloeiend cakebeslag.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes. Schep de appelstukjes door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de cakevormpjes en strooi over elke muffin nog wat rietsuiker. Bak de muffins in ongeveer 25 minuten gaar in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.

Uit: Comfort food. 124 recepten voor instant geluk, Janneke Vreugdenhil

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama