Open menu

lasksiaispullathumbLaskiaispulla is een gebakje dat in Finland traditioneel gegeten wordt op Vette Dinsdag. Het gebak bestaat uit een zoet broodje (pulla) gevuld met slagroom en jam. Oorspronkelijk bestond de vulling uit amandelspijs en slagroom maar door de schaarste (en de bijhorende hoge prijs) van amandelen in Finland tijdens de jaren 1950 en 1960 hebben de Finnen de amandelspijs vervangen door jam. In Zweden heet het gebak 'semla' en is de oorspronkelijke amandelspijs wel behouden.

De laskiaispulla wordt gegeten als dessert. Als hoofdgerecht staat er op Vette Dinsdag erwtensoep op het menu in Finland. Deze erwtensoep is gemaakt van gedroogde erwten en lijkt erg veel op onze snert.

Met het basisrecept (zonder slagroom of parelsuiker) bereid je 'gewone' pulla's die op alle dagen van het jaar gegeten worden. Pulla is het meest voorkomende huisgemaakte gebak in finland.

 Voor 12 stuks.

500 g bloem
2,5 dl melk
100 g margarine
80 g suiker
11 g droge gist (1 zakje)
2 eieren
½ tl zout
1½ tl kardemom
50 g parelsuiker (optioneel)
2 dl slagroom
1 el suiker of vanillesuiker
jam van rode vruchten (aardbei, framboos...)

  • Doe de gist, de suiker, het zout en de kardemom in een kom. Giet er de lauwwarme melk bij. Roer er één ei onder en ongeveer de helft van de bloem. Laat dit zo'n 15 minuten rusten.
  • Meng nu de rest van bloem onder het deeg. Wanneer de bloem volledig is opgenomen voeg je de margarine toe. Kneed met de hand of met de mixer met kneedhaak totdat je een soepel deeg krijgt dat loslaat van de kom. Voeg indien nodig nog wat extra bloem toe.
  • Dek het deeg af met een theedoek laat het op een warme plaats minstens een half uur rijzen of totdat het verdubbeld is in volume. Geen warme plek? Zet de kom in warm water.
  • Klop een ei los in een kommetje. Vorm de 12 balletjes van het deeg. Strijk ze in met het losgeklopte ei en bestrooi ze met de parelsuiker. Bak de pulla's gedurende 12-15 minuten voorverwarmde oven op 225 graden.
  • Laat de pulla's afkoelen.
  • Klop de slagroom stijf en voeg de (vanille)suiker toe.
  • Snij een 'deksel' met de dikte van 1/3 van de pulla af. Schep met behulp van een theelepel een beetje van het kruim uit het onderste deel van de pulla zodat er een klein kuiltje ontstaat. Vul dit met jam. Spuit hierop een flink laag slagroom en plaats het bovenste gedeelte er terug op.

Tips:

  • Heb je enkel kardemompeulen in huis? Haal de zaden dan uit de peulen en rooster ze in een droge koekenpan. Daarna kan je ze gemakkelijker fijnstampen in een vijzel. 
  • Kampvuur? Het volgende trucje heb ik geleerd tijdens een scoutskamp in Finland. Snij het uiteinde van een stok puntig met een mes. Maak een lange sliert van wat pulladeeg en draai het rond de punt zodat je het een kegel vormt. Bak de pulla gaar boven het vuur. Om verbranden te vermijden kan je pulla inwikkelen met aluminiumfolie. Wanneer de pulla gaar is, haal je hem van de stok en vul je hem met jam. 

lasksiaspulla


 Meer vette dinsdag en carnaval!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama