Open menu

Toen ik het vrijdag besproken kookboek Bakken met Menno voor het eerst inkeek, viel het volgende recept me meteen op. Ik ben een grote liefhebber van gebak met maanzaad dus het was direct duidelijk dat ik dit zou gaan maken. Ik heb genoten van de combinatie van nootachtig maanzaad met frisse citroen en ook de collega's aan wie ik hiervan uitdeelde waren enthousiast. Hieronder het recept zoals dat in het boek terug te vinden is.

Voor 1 cake:

CAKEBESLAG
65 g maanzaad
geraspte schil van 1 onbespoten citroen
235 ml volle melk
boter om in te vetten
250 g bloem + extra voor bestuiven
2 biologische eieren
300 g kristalsuiker
2½ tl bakpoeder
½ tl kaneel
¼ tl nootmuskaat
180 ml zonnebloemolie
1 tl vanille-extract
1 tl amandelextract

GLAZUUR
geraspte schil van 1 onbespoten citroen
200 g poedersuiker
sap van 1 citroen
een cakevorm van 25 cm lang

  • Doe het maanzaad, de geraspte citroenschil en de melk in een kom en zet dit in de koelkast om minimaal 1 uur of liever nog een hele nacht te laten trekken.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de cakevorm in met boter en bestuif licht met bloem.
  • Klop in de mengkom van een staande mixer (of gebruik een handmixer) de eieren en suiker tot het mengsel bijna wit van kleur is geworden.
  • Meng de bloem, het bakpoeder, de kaneel en nootmuskaat in een andere kom. Schenk de zonnebloemolie, het vanille- en amandelextract in een maatbeker.
  • Klop met de mixer het ei-suikermengsel verder op en voeg de olie er in een dunne straal aan toe. Voeg om en om de helft van de droge ingrediënten en de helft van het maanzaad-melkmengsel toe tot alles toegevoegd en goed gemengd is.
  • Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake in 60-75 minuten in de voorverwarmde oven gaar tot het midden gerezen en gebarsten is, of tot een satéprikker schoon en droog uit het midden komt. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm en laat vervolgens uit de vorm volledig afkoelen op een rooster.
  • Meng voor het glazuur de geraspte citroenschil met de poedersuiker en voeg beetje bij beetje het citroensap toe tot je een stevig, net vloeibaar glazuur hebt. Giet dit op de afgekoelde cake. Laat wat hard worden voordat je de cake in plakken snijdt.

 Maanzaadcake bmm


Meer met maanzaad!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama