Open menu

maanzaadcakekleinIn Duitsland, Oostenrijk en verder naar Oost-Europa wordt er veel zoets gebakken met maanzaad. Mohnkuchen is een taart met maanzaad als vulling, maar er worden ook cakes en koekjes gebakken met maanzaad.  Maanzaad is dat kleine zwarte zaad dat we in Nederland vooral op ‘maanzaadbrood’ eten. Het is zaad van de bolpapaver, de Papaver somniferum, Leuk feitje over deze plant is dat het witte melksap van de plant de basis is voor opium en verschillende opiaten als morfine, codeïne en heroine. Vandaar dat de bloem ook ‘Slaapbol’ wordt genoemd. Het sap in haar pure vorm is giftig voor de mens, maar de zaadjes dus zeker niet! Het maanzaad geeft de cake een wat nootachtige smaak en een mooie kleur Als je wil, kun je de cake glutenvrij maken door de tarwebloem door amandelmeel te vervangen. Hierdoor wordt de structuur wat zachter en de smaak nog notiger.  Serveer de cake met opgeklopte slagroom, dan wordt ie nóg lekkerder.

Voor 1 cakevorm

4 eieren, gesplitst in eigeel en eiwit
115 g zachte roomboter (op kamertemperatuur)
115 g suiker
1 zakje vanillesuiker
150 g maanzaad
75 g bloem
Mespunt zout

  • Vet een cakeblik in met boter en bekleed met bakpapier. Verwarm de oven op 160 graden Celsius.
  • Klop met een garde of mixer in 5- 10 minuten de eiwitten stijf en wit. Zorg ervoor dat er geen vet in de kom of aan de garde zit, dat voorkomt dat de eiwitten stijf worden. Als je de kom op zijn kop houdt, moeten de opgeklopte eiwitten blijven hangen.
  • Klop met een garde of mixer de boter, suiker en vanillesuiker totdat de suiker opgenomen is door de boter. 
  • Roer de eigelen er beetje bij beetje door. 
  • Voeg het maanzaad toe tot het helemaal is opgenomen door het beslag. Gebruik een spatel om te roeren.
  • Voeg dan het bloem en zout toe. 
  • Spatel tot slot de eiwitten voorzichtig door het beslag. Het beslag zal de eiwitten opnemen, maar je wil zoveel mogelijk luchtigheid behouden.
  • Giet het beslag in de cakevorm. Bak 45 minuten in voorverwarmde oven op 160 graden. Controleer met een breinaald of vork of de cake gaar is: steek de naald of vork in het midden van de cake; hij moet er droog uitkomen. 
  • Geniet ervan!

maanzaadcake


Meer met maanzaad!

 

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama