Open menu

Met de serie Winterse Woensdagen hopen we je te inspireren om lekker de keuken in de duiken op de koude dagen die nog voor ons liggen.
Deze week: verwarmde spiced koffie van Saena en glühweincakejes van Annemieke.

Glühwein-cakejes
voor 6 cakejes

200 ml rode wijn
100 gram suiker
75 gram roomboter
3 eieren
100 gram cakemeel
12 kruidnagels
1 theelepel kaneel
20 ml verse sinaasappelsap en het rasp van 2 sinaasappels
muffinvorm voor 6 muffins
papieren cakevormpjes

Giet de wijn in een pannetje en gooi er 8 kruidnagels in. Laat de wijn rustig pruttelen en zorg dat je erbij bent als het bijna helemaal opgekookt is. Zeef dan de kruidnagels eruit en blijf erbij staan. Als het vocht er uit is, blijft er een plakkerige substantie over en zodra dat het geval is, moet je het vuur direct uitdraaien (anders gaat het verbranden) en de boter erbij doen. Roer totdat de boter (grotendeels) gesmolten is.

Mix in de keukenmachine de suiker, het lauwe boterwijnmengsel en de eieren. Voeg het cakemeel toe en maak er een glad beslag van. Vijzel de resterende vier kruidnagels tot fijn poeder en meng samen met het sinaasappelsap-, rasp en de kaneel door het beslag.

Leg in een muffinvorm 6 muffinpapiertjes en vul ze met het beslag. Zet ongeveer een uurtje in de oven tot ze goudbruin zijn en leg er ter versiering een stukje pijpkaneel op en bestrooi met (poeder)suiker.KKK Koffie spicy!

Kneus voor een hele pot koffie (6 personen) 2 hele Kruidnagels, een half Kaneelstokje, 3 pitjes uit de groene Kardamompeul (2 uit de zwarte) in de vijzel. Meng het door de koffiemelange voor het doorlopen.

Voor de softie: een half stokje Vanille uitschrapen en er ook door doen.
Voor de durfal: een half rokje Foelie bovenop het mengsel in het filter leggen.
Voor de dare devil: 1 draadje Saffraan in het filtermengel.
Voor de echte avonturier: alle drie genoemde ingrediënten erbij.

Het hangt wel een beetje van de soort koffiemelange af welke extra ingrediënten het nog lekkerder maken. Een 100% arabica-koffie reageert beter op vanille en een robusta/arabicamelange versterkt de saffraan.
Zoeten met een beetje honing.

 

Meer!
Vegatopia's Winterse Woensdagen

Woensdag 9 januari: Glühweincakejes en spiced coffee
Woensdag 16 januari: Vier verrassende stamppotten
Woensdag 22 januari: Wintertheetoet met honing-walnootstengels
Woensdag 6 februari: Stoofpot, troost voor een troostelozedag
Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama