Open menu

kibbeh thbVers van de pers ontvingen we deze week het kookboek van de Vegetarische Slager. En het leuke is, dat er een Vegatopia-recept in staat. Met het vegetarische gehakt van de Vegaslager maakten we kibbeh: Midden-Oosterse gehaktballetjes. Lekker kruidig en ideaal in een pitabroodje.

De recensie van het kookboek volgt ergens de komende dagen, maar hier alvast ons recept.

Midden-Oosterse kibbeh met yoghurtmuntsaus

Voor 2-3 personen

Voor de kibbeh
125 g vegetarisch gehakt
50 g bulgur
40 g walnoten
1 ei
1 kleine ui (75 gram)
10 g verse peterselie
1 tl honing
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl kaneel
¼ tl cayennepoeder
½ tl zout
1 el extra virgine olijfolie
3 el gewone olie om te bakken

Voor de yoghurtmuntsaus
5 g verse munt
75 yoghurt (5 el)
1 el extra virgine olijfolie
¼ tl zout
½ tl suiker

Lekker erbij
pitabroodjes
ijsbergsla

  • Laat het gehakt ontdooien.
  • Overgiet de bulgur met 70 ml kokend water en een eetlepel olijfolie. Laat een half uurtje staan, roer halverwege even door.
  • Rooster de walnoten in een koekenpan zonder olie een paar minuten tot ze gaan geuren. Haal uit de pan.
  • Snij de ui in dunne dingen. Verhit de koekenpan op matig vuur met een eetlepel olie. Voeg de uien toe en laat ze vijf minuten bakken, roer af en toe om. Voeg dan de honing toe en laat nog twee minuten bakken.
  • Doe alle ingrediënten voor de kibbeh (behalve de olie om in te bakken) in de keukenmachine en maal het heel fijn. Laat het mengsel dan minimaal 15 minuten rusten.
  • Maak intussen de yoghurtmuntsaus. Hak de munt heel fijn. Meng de yoghurt goed met het zout, de suiker en de olijfolie. Voeg dan de munt toe.
  • Vorm acht of negen platte koekjes (ze horen ovaal te zijn, maar rond is makkelijker) van het gehaktmengsel. Verhit de olie om in te bakken in een koekenpan op redelijk hoog vuur. Laat de kibbeh drie minuten aan elke kant bakken.

Serveer de kibbeh met de yoghurtmuntsaus, pitabroodjes en wat ijsbergsla.


altMeer!

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama