Open menu

chimayrood"Tempeh is geschikt voor het bereiden van (Oosterse) gerechten" stond er op het pak dat ik in de supermarkt kocht. Toegegeven, tempeh is niet zo erg bekend en meestal wordt het gebruikt in de Aziatisch geïnspireerde keuken. Dit is voor ons een aanleiding om aan de slag te gaan met producten van eigen bodem: trappistenbier, stroop en champignons. 

Voor 2 personen

250 g tempeh
250 g kastanjechampignons
1 ui
2 teentjes knoflook
2 flesjes Chimay Rood (33cl)
2 el Luikse / Rinse stroop
1 bloem
1 tl mosterd
1 kruidnagel
1 laurierblad
oregano
tijm
peper
zout
margarine of olie

  • Snij de tempeh in blokjes en doe ze in een kom. Giet er een flesje bier bij en laat het geheel een paar uur marineren in de koelkast.
  • Snij de ui fijn en stoof ze glazig met wat olie of margarine in een (gietijzeren) pan. Pers de knoflookteentjes uit en voeg ze toe.
  • Snij de champignons in plakjes en voeg ze toe.Giet de tempeh af en voeg hem toe (het bier van de marinade gebruik je niet meer). Laat het geheel een paar minuten stoven tot de champignons bijna gaar zijn.
  • Doe nu een beetje extra olie of margarine toe. Roer alles goed en doe er dan een eetlepel bloem bij. Laat alles al roerend nog 2 minuten stoven.
  • Giet er nu al roerend het andere flesje bier bij en voeg de het laurierblad, de kruidnagel, wat zout en beetje tijm en oregano toe.Breng het geheel op een middelhoog vuur aan de kook.
  • Roer de stroop en de mosterd door het kokende vocht. Zet het vuur zacht en plaats het deksel op de pan. Laat alles nu minstens 20 minuten zachtjes onder af en toe roeren inkoken totdat de saus is ingedikt. Kruid af met peper en zout.
  • Dien op met aardappelpuree en een salade.

Tip:

Geen Chimay Rood in je supermarkt? Gebruik dan een ander bruin bier of bokbier.


 Meer bier!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama