Open menu

gekonfijte sinaasappelschillen thbEergisteren recenseerden we 'Kado's uit eigen Keuken' van Annie Rigg. Vandaag een leuk recept uit dit boek: gekonfijte sinaasappelschilletjes.

Gekonfijte sinaasappelschilletjes hebben alle voordelen van een goed zelfgemaakt cadeautje: het is niet veel werk ze te maken (maar kost wel veel tijd, dat dan weer wel), ze zien er indrukwekkend uit, zijn duur als je ze koopt, maar goedkoop om zelf te maken en iedereen vindt ze lekker.

Het oorspronkelijke recept gebruikte twee sinaasappels, één grapefruit en één citroen. Alleen sinaasappel wordt ook al hartstikke lekker. En tegelijk met de peperkorrels kun je ook nog vier kardemompeulen (waar je een klap op hebt gegeven met een steelpan of in een vijzel) mee laten trekken. Deed ik ook niet.

Voor twee cadeautjes (waarvan je er heel goed zelf één kunt opsnoepen):

4 sinaasappels
500 g suiker
1 vanillestokje
1/2 tl peperkorrels

gekonfijte sinaasappelschillen thb

  • Was de sinaasappels met water en zeep, en een borsteltje als ze niet biologisch zijn.
  • Snijd de schil van de sinaasappel tot op het vruchtvlees in kwarten en trek de schil, met de witte laag erbij, van de sinaasappels.
  • Snijd de sinaasappelschilkwarten in reepjes van een halve centimeter breed.
  • Breng de sinaasappelschilreepjes in ruim water aan de kook en laat ze drie minuten blancheren. Giet ze af en blancheer ze nog twee keer, steeds in vers water.
  • Breng 500 ml water met de suiker aan de kook met de peperkorrels (in een thee-ei, dan hoef je de peper niet uit de siroop te zeven later). Snijd het vanillestokje overdwars in tweeën en doe het erbij.
  • Als de siroop kookt, doe je de schilletjes erbij. Laat ze twee tot drie uur koken, tot ze helemaal gaar en zacht zijn (het boekje schrijft voor dat ze doorzichtig worden, maar dat gebeurde bij mij niet).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Giet de schilletjes af; vang de siroop op. Die is hartstikke lekker (zoet, maar ook bitter-sinaasappelig) over yoghurt of ijs, of voor door een cake.
  • Spreid de schilletjes in één laag uit op de bakplaat. Laat ze helemaal opdrogen, dat kan wel twee of dre dagen duren.

 

Geef ze zó (schud ze dan om met een beetje kristalsuiker) of doop ze met een einde in de lievelingschocola van de krijger. Of verwerk ze in koekjes, een cake, een kerststol of versier er je amandelkrans mee!

Het vruchtvlees van de sinaasappels wordt niet gebruikt, maar het is zonde om het weg te gooien. Maak er eens een salade van sinaasappel en venkel mee!

alt  Meer leuke cadeautjes om zelf te maken:

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama