Open menu

Dit nagerecht is een eetbare versie van de beroemde 'pumpkin spice latte' van koffieketen Starbucks. In deze koffie zit geen pompoen, maar de gestoomde puddinkjes kun je eventueel wel met pompoen maken. En die 'pumpkin spices'? Bijna onze speculaaskruiden, maar dan met piment in plaats van kardemom!

Onderstaand recept bevat geen pompoen, bij het testen proefde je dit namelijk niet terug. Wel verandert pompoenpuree de structuur van de puddinkjes iets. Wil je de puddinkjes (die meer op vochtige cakejes lijken dan op onze traditionele puddingtoetjes) toch mét pompoen maken? Gebruik dan 60 gram pompoenpuree en pas de hoeveelheden van de bloem (naar 60 g) en de room (naar 45 ml) aan.

Gestoomde puddinkjes met 'pumpkin spice latte'

voor twee personen

30 g boter op kamertemperatuur (+ extra voor invetten)
60 g suiker
1 ei
50 ml sterke koffie
1/2 tl speculaaskruiden (of pumpkin spice mix)
1/2 tl vanille-extract (of vervang 14 gram van de suiker door 2 zakjes vanillesuiker)
flinke snuf zout
70 g zelfrijzend bakmeel
75 ml room
optioneel: opgeklopte slagroom, esdoornsiroop en/of crème fraîche.

extra: 2 ramekins of ovenschaaltjes (ik gebruikte schaaltjes met 180 ml inhoud) en een ruime (stoom)pan met een goed passend deksel (waar meerdere ramekins tegelijkertijd inpassen... test dat maar even van tevoren)

  • Breng in de pan water aan de kook. Zet je de ramekins rechtstreeks in het water (dus zonder stoominzet), zorg dan dat het water tot maximaal halverwege de bakjes komt (zet het vuur tijdens het stomen van de puddinkjes ook niet te hoog, om te voorkomen dat het borrelende water het beslag wegspoelt). Gebruik sowieso geen heel diepe pan, omdat je dan bij het plaatsen van de ramekins kans loopt op verbranding van je handen door de hete stoom!
  • Vet de ramekins licht in met wat boter.
  • Meng met de mixer gedurende een minuut de boter en de suiker romig en zachtgeel.
  • Voeg het ei toe en mix dit even goed door.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en mix alles nog twee minuten goed door.
  • Vul de ramekins met het beslag en plaats ze voorzichtig in de stoommand of in de pan. Pas op met de hete stoom.
  • Plaats de deksel op de pan en laat de puddinkjes in 15-20 minuten gaar stomen. Prik met een satéprikker of mes in de puddinkjes. Komt deze er schoon uit, dan zijn ze klaar.
  • Haal de ramekins uit de pan en laat ze iets afkoelen. Niet te veel, warm geserveerd zijn ze het lekkerst.
  • Serveer met crème fraîche of met slagroom. De slagroom wordt extra lekker als je deze opklopt met wat esdoornsiroop erdoor.

 


Meer 'pudding'!

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama