Open menu

Dacht je dat de double tall soy latte die je 's ochtends in de trein aan je lippen zet al aardig bijzonder was? Nou, dat valt reuze mee, hoor, als je zo eens ziet wat er elders in de wereld gedronken wordt.

Noorwegen - Egg kaffe

Je gelooft het pas als je het ziet: met ei

Mister Macchiato: Ken je The Bridge? Ik ben een groot fan van die serie. Die Sara, da's een rare, die...
Ik: Maar wacht eens even, The Bridge speelt zich af in Denemarken en Zweden. Dit gaat over Noorwegen!
Mister Macchiato: Dat zeg ik, dat bedoel ik: Scandinavië. Rare gewoontes hebben ze daar.
Ik: Weet je dat ik ging kokhalzen toen ik dit filmpje voor het eerst zag? Veel Noren trouwens ook en er zijn er zelfs die zweren dat ze zulke walgelijke praktijken nog nooit gezien hebben in hun land. Deze gekkigheid zou bedacht zijn door Noren die in de 19e eeuw emigreerden naar de Verenigde Staten.

Finland - Kahvi juusto

Iemand nog een blokje kaas?

Ik: Koffie en kaas is een eh... opmerkelijke combinatie. We kunnen het eens proberen met een blokje jong belegen Goudse, maar of dat in de buurt komt van Leipäjuusto dat ze in Finland in hun koffie doen?
Mister Macchiato: Kijk wat hier staat: 'Leipäjuusto is een soort kaas die wordt gebakken in de oven. Hij lijkt een beetje op halloumi.' Eh, wat is halloumi?
Ik: Iets uit Cyprus, kun je ook bakken zonder dat het smelt.
Mister Macchiato: Dus gebakken kaas in je koffie en als je kopje leeg is, dan lepel je die eh Leipo-dinges op. Wat ik zeg: rare jongens die Scandinaviërs.
Ik: In Zweden schijn en ze het gebruik ook te kennen. Daar komt dit filmpje vandaan.

Ierland - Irish coffee

Koffie met een slok op

Ik: Weet je dat ik er een beetje een bejaarden-associatie bij heb, bij Irish Coffee? De ouwe Dolf Kommerkamp bij ons op 't dorp, die waren ze weleens kwijt in het bejaardentehuis en dan was het eerste wat ze deden: naar het café van Balster aan de Langstraat bellen. Daar zat-ie dan vaak achter een kop koffie, een Irish coffee wel te verstaan. En als-ie er meer dan twee op had, dan was het nog een hele toer om hem weer mee te krijgen naar het tehuis.
Mister Macchiato: Toch is het heel hip, hoor, koffie in combinatie met sterke drank. Wist je dat ze er zelfs kampioenschappen in organiseren? Kijk maar eens op World Coffee in Good Spirits.

Italië - Affogato al cafe

Een bolletje vanille-ijs erin

Mister Macchiato: Nu hebben wij Italianen zo'n rijke koffiecultuur, de espresso is hier uitgevonden, we hebben er tig varianten van en dan kies je Affogato al cafe. Zo'n... zo'n... toetje! Je zet ons weg als goloso di dolci! Als zoetekauwen. Valt me toch een beetje van je tegen, jongen.
Ik: O, sorry, wilde je niet beledigen. Ik dacht: jij komt uit een ijs-familie...
Mister Macchiato: Toch kan ik me niet herinneren of opa het al op de kaart had staan. En mijn vader volgens mij ook niet. Zou het wel echt een Italiaanse uitvinding zijn eigenlijk? Ik vraag het me af, hoor. Je komt het tegenwoordig wel in ongeveer elk Italiaans restaurant tegen, zo'n espresso gegoten over een bolletje vanille-ijs of fior de latte.

Griekenland - Frappé

Shake it baby

Ik: Frappé behoort tot m'n beste herinneringen aan de Griekse eilanden.Terrasje aan zee. Rietgemat stoeltje. En dan met een frappé in je hand lekker staren naar dat eindeloze blauwe water voor je, dat aan de horizon naadloos overgaat in de hemelsblauwe lucht. Hmmm...
Mister Macchiato: Ik wil je niet ruw uit je dagdroompje rukken, maar wist je dat ze frappé maken van oploskoffie? Op-los-kof-fie. Ordinaire Nescafé!
Ik: Wist ik. Het is maar goed dat ik niet zoveel hipstervrienden heb, wat ik heb geen zwaarwegende bezwaren tegen oploskoffie. En hier komt instant zelfs wel goed van pas. Als ik het me goed herinner, werd het uitgevonden door een of andere handelsreiziger die geen warm water had en z'n oploskoffie toen maar met koud water ging mixen in een cocktailshaker.

Turkije - Türk kahvesi

Extreem fijngemalen en drie keer gekookt

Mister Macchiato: Dit is geen koffie voor eh... laten we zeggen: theedrinkers. In Turkije hebben ze een gezegde: 'Koffie moet zwart zijn als de hel, sterk als de dood en zoet als de liefde'. En dat is precies wat ze je voorschotelen op de Grand Bazar in Istanbul, waar ik m'n eerste Turkse koffie dronk. Mama mia, wat een heftig spul.
Ik: Vaak zeg ik tegen mensen die me om koffieadvies vragen: zorg dat je water een tijdje van de kook af is, want te heet water onttrekt vervelend bittere smaken aan de koffie. Nou, daar trekken ze zich in Turkije niks van aan, hoor! Ze koken de koffie zelfs meerdere keren. En dan malen ze ook nog absurd fijn. Dus als je een klap in je smoel wilt 's morgens, dan staat Turkse koffie klaar om 'm te geven.

Vietnam - Met gecondenseerde melk

Overwegend zoet met hier en daar een koffiehint

Ik: Een tijdje terug heb ik dit eens geprobeerd met de Aeropress in de rol van Vietnamees koffiefilter. Het leek me beter om geen Vietnamese bonen te gebruiken, want er wordt daar hoofdzakelijk Robusta geteeld, het minder smakelijke neefje van de Arabica waar wij hier bij zweren. Maar zelfs met mijn lekkere bonen uit Costa Rica was het resultaat niet echt mijn kopje thee. Allemachtig zoet wordt het met die gecondenseerde melk.
Mister Macchiato: In Spanje maken ze trouwens iets soortgelijks met espresso en soms nog met nog een laagje melkschuim erbovenop. Café Bombón noemen ze het.

Indonesië - Kopi Joss

Drijft daar nou een houtskoolblokje?

Mister Macchiato: Ik weet niet precies wat de gemiddelde levensverwachting in Indonesië is, maar als ik dit zie, dan krijg ik zo'n vermoeden dat de cijfers niet erg gunstig zijn. Don't try this at home, zou ik zeggen. Het ziet er spectaculair uit, zo'n gloeiend houtskoolblokje in je koffie, maar dat kan toch niet goed voor je zijn?
Ik: Volgens Indonesiërs is het juist heel gezond. Het zou helpen tegen spijsverteringsproblemen, een opgeblazen gevoel, verkoudheid en nog zo het een en ander. Hmm... Ik geloof dat ik toch liever bedank en een paracetamolletje neem...

Mexico - Café de Olla

Met kaneelstokjes

Ik: Koffie uit een kleipot is de letterlijke betekenis van café de olla en die pot doet veel voor de smaak van deze Mexicaanse koffie, zeggen ze. Ik zou daar niet al te veel geloof aan hechten. Ook omdat zo'n ding vast niet makkelijk te krijgen is bij ons.
Mister Macchiato: Toch ziet 't er verrekte interessant uit, met die kaneelstokjes en steranijs en dat rare torentje dat ze erboven verkruimelen. Pilon eh...  hatseklats. Wat is dat voor spul?
Ik: Piloncillo. Zoetigheidje dat in Midden- en Zuid-Amerika populair is. Wordt bij ons verkocht als oerzoet. Maar je kunt ook gewoon bruine suiker gebruiken.

VS - Bullet proof coffee

Boter erin tegen de overtollige kilo's

Mister Macchiato: Wie boter in z'n koffie gooit, is niet goed wijs. Wie boter in z'n koffie gooit en denkt dat-ie ervan afvalt, kan zich beter zo snel mogelijk laten opnemen op een gesloten afdeling van een psychiatrische kliniek!
Ik: Nou nou... Is dat niet een beetje kort door de bocht?
Mister Macchiato: Non me ne frega un cazzo! Maakt me geen zak uit!
Ik: Amen.

Meer coffee discoveries: elke werkdag op de Facebook-pagina van Mister Macchiato.

Ruim 20 jaar geleden richtte Jan, nog in het Stenen Tijdperk van het internet, Vegatopia op. Enkele jaren geleden nam hij afscheid als Grote Baas, maar nu is hij weer terug op het oude nest! Ditmaal met een serie verhalen en wetenswaardigheden over zijn nieuwe liefde: koffie.


Meer koffie volgens Jan!

Jan, oprichter van Vegatopia en terug van weggeweest, nu als gastredacteur. Fervent koffieliefhebber met als alter ego Mister Macchiato.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama