Open menu

Met de opkomst van de havermoutpap in hippe Amsterdamse kringen wil ik een gooi doen om ook weer terug te gaan naar de rijstepap. Vroeger was die Franse uit de supermarkt mijn ultieme toetje: dik, smeuïg, vol met rijst (althans, dat was mijn beleving). Nu is het meer een soort vanillepudding geworden met verdwaalde rijstkorrels erin. Een teleurstelling als je zin hebt in een goede pap.

Daarom voortaan maar zelf maken, die pap. Sinds ik het recept van mijn Maastrichtse bomma heb geleerd van mijn moeder, wil ik niet anders meer dan deze warme, smaakvolle pap uit de oven met pruimen (proeme). Met de gure herfstwind om het huis heerlijk als nagerecht, maar ook als ontbijt.

Rijstepap mit proeme

voor 4-6 personen

1 l melk
1 zakje vanillesuiker
200 g paprijst
snufje zout
1 groot ei
50 g suiker
per persoon 3 à 4 gedroogde pruimen

  • Verwarm de oven voor op 150 graden °C.
  • Breng de melk met de vanillesuiker en de rijst op een laag vuur aan de kook, onder af en toe roeren. Pas op dat de melk niet aanbrandt. Laat 12 minuten koken, of tot de rijst gaar is. Voeg het zout toe.
  • Scheid het ei zorgvuldig. Klop met een garde of de mixer het eiwit tot stijve, witte pieken. Klop het eigeel apart los.
  • Doe de pap over in een glazen ovenschaal. Roer in delen de suiker erdoorheen en proef hoe zoet het is. Misschien heb je naar jouw smaak niet alle suiker nodig.
  • Roer het eigeel er dan snel doorheen.
  • Spatel op het laatst het geslagen eiwit voorzichtig door de pap. Dat mag heel losjes: het is niet erg als er nog pieken te zien zijn. Zorg wel dat het eiwit goed verdeeld is over de schaal.
  • Zet de pap 15 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de bovenkant lichtbruin is. Het eiwit zorgt ervoor dat er een ‘knapperig’ bovenlaagje ontstaan is.
  • Serveer warm, met de pruimen erop.


Meer lokale lekkernijen!

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama