Open menu

athollbroseRoomlikeur is leuk voor gezellige winteravonden. Je kunt hem trouwens ook zelf maken. Op kookwebsites vind je gemakkelijk het recept voor huisgemaakte Baileys, de meest bekende roomlikeur. Maar, Baileys is eigenlijk een industrieel product dat gebaseerd is op een traditionele Schotse likeur, atholl brose. Zou het daarom misschien niet beter zijn om terug te keren naar het oorspronkelijke recept? We geven je daarnaast ook tips voor een geslaagde veganistische versie.

Atholl brose is een oeroude Schotse likeur die bestaat uit whiskey, haver, honing en eventueel room. Het drankje zou omstreeks 1457 uitgevonden zijn door de graaf van Atholl. Volgens de legende zou hij het drankje in de waterbron van een rebellenleider gekieperd hebben, zodat hij deze nadien zeer gemakkelijk kon vangen. 

Het is een belangrijk dat je begint met goede ingrediënten. Gebruik (biologische) havermout met een stevige korrel en dus een langere kooktijd, dus zeker geen instant. Neem ook een zachte of zoetere whiskey die je zelf puur ook lekker vindt. Liefst niet de goedkoopste whiskey, maar zeker ook niet de duurste. Zelf gebruikte ik de Belgische single estate whiskey Goldlys.

Voor ongeveer 7,5 dl likeur

90 g havermout (geen instant)
4 dl water
4 el vloeibare honing
3 dl whiskey
1,25 dl room 

Materiaal: afsluitbare fles, kaasdoek of een koffiefilter

  • Laat de havermout 24 uur in vier decilter lauwwarm water weken.
  • Zeef de havermout in een kaasdoek (of koffiefilter) en vang het vocht op. Pers de havermout zeer goed uit in de kaasdoek, want vooral het dikke sap is belangrijk. Dit levert zo'n drie deciliter vocht op.
  • Los vier eetlepels honing op in het vocht (verwarm de honing zo nodig een beetje). Voeg hierbij nu een even grote hoeveelheid whiskey bij (dus net zoveel als dat je aan havervocht hebt overgehouden).
  • Werk af met de room. In principe kun je de room ook weglaten.
  • Giet het drankje in een schone fles en bewaar het in de koelkast. Je kunt het meteen drinken, maar de volgende dag is 'ie wel lekkerder. In totaal kun je de atholl brose zo'n week bewaren.

Vegan? Voor de veganistische versie gebruikte ik kokosroom en esdoornsiroop (ook wel ahornsiroop of maple syrup, te koop bij de supermarkt of de biowinkel). Hiermee wijk je af van het originele recept en van de orginele smaak, maar het resultaat is erg lekker.

De combinatie van whiskey en esdoornsiroop is trouwens een geprezen combinatie. Omdat het minder zoet is, heb je er wel meer van nodig dan honing: ik gebruikte acht eetlepels in plaats van vier.


Meer drank voor winteravonden!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama