Open menu

Nu we beperkt reizen kunnen, zoeken we de zomervakantie een stukje dichter bij ons eigen huis en reizen in plaats daarvan op ons bord. cranachan thbHet nationale dessert van Schotland heeft de weinig onthullende naam ‘cranachan’. Het blijkt een gelaagd dessert van havermout, whisky, honing, room en verse frambozen. Gelukkig zijn de frambozen weer in het seizoen.

Oorspronkelijk werd cranachan gemaakt van ‘crowdie cheese’; een verse Schotse kaas, te vergelijken met ricotta of cottage cheese (ook lekker in andere zomerse gerechten). Hiermee wordt ook wat onthuld over de naam, die zou komen uit het Schotse Gaelic en ‘karnen’ betekent. Tegenwoordig wordt vaak gewone slagroom gebruikt, wat het wat luchtiger maakt. In het seizoen worden er frambozen gebruikt, maar ze kunnen volgens de variëteit aan cranachan-recepten ook vervangen kunnen worden door ander fruit. Mij lijkt het ook lekker om bijvoorbeeld rabarbercompote of verse aardbeien te gebruiken. Dit recept is een moderne versie van dit eenvoudige, maar feestelijke recept.

Voor 2 personen als dessert

2-3 el (grove) havermout
1 el suiker
1,25 dl slagroom
1 el honing
2 el (Schotse) whisky (die je lekker vindt, of die je in huis hebt; ik gebruikte een Schotse, íets rokerig, zoet en met een hintje karamel)
150 g verse frambozen 

  • Bedek een plaat of groot bord met bakpapier. Verhit een koekenpan op een middelhoog vuur. Doe in de droge pan de havermout en suiker. Schud de pan goed door, zodat alles gemengd is. Blijf bij de pan: de suiker zal langzaam gaan smelten en kleuren. Zet dan het vuur laag, roer met een spatel tot het geheel lichtbruin is en doe over op het bakpapier en laat het afkoelen. 
  • Klop de slagroom stijf. Spatel de honing en whisky erdoor. Is de honing een beetje hard, los deze dan eerst op in de whisky. 
  • Pureer met de keukenmachine of staafmixer de helft van de frambozen tot puree. Proef of ze niet te zuur zijn: mogelijk mag er nog een beetje suiker bij. 
  • Spatel voorzichtig de helft van de geroosterde havermout door de geklopte room. 
  • Verdeel de puree in 2 glazen schaaltjes. Verdeel hierover de helft van de room, gevolgd door een laagje frambozen, dan opnieuw een laagje room en tot slot de laatste frambozen bovenop. Bestrooi het dessert met de overgebleven geroosterde havermout.  

cranachan


Meer met frambozen!

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama