Open menu

stoofpeertjesvanillesauskleinDe winter kan me gestolen worden, ik hou zó niet van kou dat ik zelfs een mooi besneeuwd bos niet echt kan waarderen. Wat groenten en fruit betreft ligt het echter genuanceerder: ik kan erg genieten van stamppotten, wortelsoorten, knollen en stoofgerechten. En stoofpeertjes, daarvan ben ik een groot fan. Zodra het winter wordt, zoek ik ernaar in de winkels en ik heb het hele seizoen lang bakjes klaargemaakte peertjes in de koelkast staan.

Mijn moeder maakte ze meestal als bijgerecht bij het hartige deel van de maaltijd. Ik doe dat ook wel eens, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar peertjes als dessert. Altijd feestelijk, simpel in eigen vocht, met chocoladeijs, met gemberroom, in de yoghurt of met een snelle vanillesaus van custardpoeder.

Ik gebruik voor het koken vaak het kookvocht van eerder klaargemaakte bieten (zoals hier beschreven), maar als ik dat niet heb, gebruik ik ook wel half water en half rode wijn, half water en half witte wijn, of vruchtensap - in de beide laatste gevallen worden de peertjes niet rood, maar dat is voor de smaak niet belangrijk. Ik gebruik ook wel eens port, maar dat is een heel ander recept. Ik voeg weinig suiker toe, want het bietenvocht en de peertjes hebben smaak genoeg en in dit geval zit er ook nog zoete saus bij

dessert voor 4 personen

500 g stoofperen
2 dl vocht (zoals hierboven beschreven)
½ tl kaneelpoeder
1 zakje vanillesuiker
20 g custardpoeder
25 g suiker
3 dl havermelk

  • Schil de peertjes, snijd ze in vieren en haal het klokhuis er uit. Doe het vocht met de perenpartjes, de kaneel en het zakje vanillesuiker in een pan, breng aan de kook en laat in gesloten pan zo'n 50 minuten zacht koken. Roer af en toe voorzichtig, zodat alle peertjes goed rood worden. Prik voorzichtig in de peertjes om te controleren of je ze gaar genoeg vindt - dit is een kwestie van smaak: ik houd er van als ze nog wat stevig zijn, maar laat ze zo nodig nog even langer koken als je van zachte peertjes houdt. 
  • Maak de custard volgens de verpakking klaar, maar houd bovenstaande verhoudingen poeder-suiker-havermelk aan om een niet al te dikke saus te krijgen. 
  • Laat voor het serveren zowel de peertjes als de saus afkoelen tot kamertemperatuur, serveer de peertjes met wat kookvocht in een laagje vanillesaus.

Je kan met deze simpele custardsaus ook makkelijk variëren. Roer er bijvoorbeeld tijdens het koken naar smaak cacao door voor een chocoladesaus, voeg als de saus nog warm is twee eetlepels rozijnen toe, of juist wat geraspte gember. 

 stoofpeertjesvanillesausgroot

Jolanda (Jol), site-administrator, leest net zo graag een goede roman als een goed kookboek.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama