Open menu

Eén van mijn favoriete ontbijtgerechten: Florentijnse eieren. Maar je moet ervoor in de weer met hollandaise saus en laat ik daar 's ochtends nou meestal net niet zo'n zin in hebben.

Daarom is het een ideaal gerecht om te eten als je in een hotel overnacht. Zodat iemand anders lekker spinazie mag garen, hollandaise mag kloppen en in de weer kan met het pocheren van eieren. Maar aangezien ik minder vaak in een hotel slaap dan ik zin in Florentijnse eieren heb, moest ik er toch aan geloven.

Eerst even over die hollandaise saus. Er is een school die vindt dat Florentijnse eieren met een Mornaysaus moeten, dat is een bechamelsaus met eigeel en gruyère. Zo kreeg ik mijn Florentijnse eieren als kind ook, mafar dat vind ik meer iets voor een avondgerecht, om met aardappels te eten. Ochtend-Florentijnse eieren eet je wat mij betreft met hollandaise saus. Heb je nog nooit hollandaise saus gemaakt? Karin Luiten heeft een erg duidelijk filmpje hoe het moet.

Florentijnse eieren worden geserveerd op een broodje. Je kunt een Engelse muffin nemen, maar behalve bij McDonald's heb ik die in Nederland nog nooit gezien. Een beschuitbol schijnt ook te kunnen, maar om eerlijk te zijn heb ik die ook nog nooit ergens gezien. Ik deed dus niet moeilijk en nam een bagel die ik kort in de oven opwarmde. Het nadeel van een bagel is dat er een gat in zit en je eigeel daar dus doorheen kan lekken. Maar dat kun je dan mooi met de andere bagelhelft die toch niets aan het doen is opdeppen.

Tot slot over eieren pocheren. Ik ben zelf in het luxueuze bezit van een eierpocheerpan, waarmee je een ei in een handomdraai in 3,5 minuten pocheert. Bij gebrek aan een eierpocheerpan kun je een vel plasticfolie met zonnebloemolie invetten. Je propt het vel met de olie naar binnen in een theekopje of klein wijnglaasje. Je vouwt het plastic netjes weer open, zodat je er een ei in kunt breken. Je breekt het ei erin en draait het folie dicht. Daarna bind je het met touw dicht. Je kunt dan zonder problemen het ei vier minuten in water dat net onder de kook is pocheren. Het verwijderen van het hete plastic vergt enige oefening, maar het is de meest makkelijke manier van eieren pocheren. Of je pocheert de eieren op klassieke wijze.

Florentijnse eieren

Ontbijtgerecht voor 2 personen
100 g spinazie (heel goed gewassen, dat kun je ook de avond ervoor doen)
2 eieren
1 eigeel
50 g boter
2 el citroensap
2 bagels, door midden gesneden
zout, peper

 • Verwarm de oven voor op 170 graden.
 • Laat de spinazie slinken in een pan. Laat het vocht goed verdampen. Haal de spinazie van het vuur en doe de deksel op de pan zodat de spinazie nog een beetje warm blijft.
 • Klop het eigeel heel goed los.
 • Verhit het citroensap in een steelpan tot het bubbelt (dat gaat heel snel, want het gaat maar om 2 eetlepels citroensap). Voeg het citroensap in een dun straaltje toe aan het eigeel terwijl je klopt. Doe het eimengsel over in een keukenmachine.
 • Smelt de boter in de steelpan.
 • Verwarm de pan water waarmee je zo de eieren wilt pocheren tot net onder het kookpunt.
 • Schuif de bagels in de oven.
 • Pocheer de eieren.
 • De vier minuten dat de eieren pocheren kun je goed gebruiken om de gesmolten boter in een dun straaltje aan het eiermengsel toe te voegen terwijl de keukenmachine draait.
 • Haal de bagels uit de oven en leg op twee borden. Eén bagelhelft op elk bord ga je beleggen, dat andere helft beleg je niet.
 • Verdeel de spinazie over de twee bagelhelften.
 • Leg het gepocheerde ei op de spinazie. Giet daar de hollandaise saus over. En dan wat zout en peper erover.
 • Serveer direct.

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

the Kitchenary

horecarama