Open menu

pastinaakkweepeertartetatin_thbEnige tijd geleden bedacht ik de pastinaak tarte tatin en het werd een van de forumfavorieten. Nu, ruim tweeëneenhalf jaar later, is het tijd voor een spin-off!

Pastinaak-kweepeer tarte tatin met noten en geitenkaas

voor 6 stukken

2 middelgrote pastinaken
1 grote kweepeer
100 g walnoten en amandelen
125 g zachte geitenkaas (ik had Egmondse bollen)
1 el olijfolie/1 el honing/ 1 el water
peper & zout
4 plakjes bladerdeeg
paar takjes tijm of gedroogde tijm

Schil de pastinaak en kweepeer en snijd ze in dunne plakken. Verhit een klont roomboter in een pan met dikke bodem en doe er de kweepeer in. Laat op middelhoog vuur 10 minuten bakken. Voeg dan de pastinaak toe en bak het nogmaals 10 minuten.
Bekleed ondertussen een lage taartvorm van 28 cm met bakpapier. Rooster de noten en vijzel ze daarna tot stukjes noot.
Meng de olijfolie, honing en het water door elkaar en giet dit in de vorm. Verdeel er dan de pastinaak en kweepeer over en druk zachtjes aan.
Strooi er een klein beetje grof zout over en flink wat slagen van de pepermolen. Doe er de helft van de noten bij.

pastinaakkweepeertartetatin

Besmeer het bladerdeeg aan 1 kant met de geitenkaas en bekleed er de taart mee, de kaaskant uiteraard naar onder.

Bak de taart in ongeveer 20 minuten gaar op 200 graden (hetelucht). Het ligt aan je oven hoe snel het gaat, dus houd het in de gaten. Het bladerdeeg moet bruin en knapperig zijn.

Leg een groot bord over de vorm en keer het geheel snel om. Pel het bakpapier eraf en laat nog even enkele minuten afkoelen. Rasp er wat pecorino over, strooi de noten erover en de tijmblaadjes. Lauwwarm is de taart het lekkerst.

Als onderdeel van een hoofdgerecht kun je dit eten met bijvoorbeeld een beetje aardappelkastanjepuree onder de gril of gratin dauphinois en een groene salade.

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama