Open menu

altDeze tompoes is dan wel niet roze en zoet, maar wordt wel op een zelfde manier gemaakt: met een creme patisserie (zonder suiker) en bladerdeeg. Hij is niet moeilijk te maken en ideaal om als koud hapje mee te nemen tijdens het dauwtrappen.

 


Hartige 'tompoes' van asperges, paddestoelen en hazelnoot

voor 4 - 6 porties

500 g groene asperges, of 750 g witte (ivm het schillen heb je van witte meer nodig)
100 g shii-takes of oesterzwammen
olijfolie
6-10 plakken bladerdeeg, kant-en-klaar
4-6 el hazelnoten, grofgehakt
100 g pittige kaas, geraspt
300 ml melk
100 ml slagroom
2 tl gedroogde kruiden, zoals rozemarijn, tijm, oregano (of een klein stukje van een bouilonblokje)
1 ei
1 eidooier
30 g maizena
zout en versgemalen zwarte peper (of pul biber)

  • Groene asperges: verwijder de onderste 2-3 cm, snij de stelen in stukjes van 1 cm lang en kook ze in 3-5 minuten beetgaar.
    Witte asperges: schil de asperges, verwijder de onderste 2-4 cm, snij de stelen in stukjes van 1 cm lang en kook ze in 10-12 minuten beetgaar.
    Laat de asperges in een zeef goed uitlekken. Dep ze wat droog met keukenpapier. Veel aanhangend vocht betekent dat je meer maïzena nodig hebt om te binden.
  • Snij de paddestoelen in stukjes en bak ze gaar in olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Laat ze uitlekken in een zeef en dep ze wat droog met keukenpapier, zodat er niet teveel olie op zit (ook weer in verband met het binden).
  • Laat de plakjes bladerdeeg 10 minuten buiten de vriezer wat zachter worden. Snij ze eventueel doormidden. Bestrooi de helft van de plakken met de gehakte hazelnoten en 25 g van de geraspte kaas, laat de andere helft 'naturel'. Plaats ze op een met ovenpapier bedekte bakplaat.
  • Verwarm de melk, slagroom en kruiden in een ruime pan met een dikke bodem. Breng op smaak met een beetje zout en veel peper.
  • Klop het ei met de eidooier tot een luchtige, zachtgele massa. Voeg beetje bij beetje de maïzena al zevend toe. Blijf kloppen tot de maïzena volledig is opgenomen.
  • Wanneer de melk tegen de kook zit, voeg je een derde er van toe aan het eimengsel terwijl je goed door blijft kloppen met een garde of mixer.
  • Voeg vervolgens dit ei-melkmengsel toe aan de melk in de pan, samen met de aspergestukjes en de paddestoelen en klop goed door met een garde of lepel.
  • Dit mengsel, een hartige creme patisserie, breng je nu langzaam tegen de kook aan. Het wordt lobbiger en dikker. Blijf roeren totdat het volledig is gebonden door de maïzena. Proef of de maïzena is gaargekookt; het mengsel mag dan niet melig aanvoelen. Zet het vuur uit.
  • Roer de rest van de geraspte kaas er doorheen. Proef of meer zout en peper nodig is.
    Wil je de tompoes koud serveren? Laat het mengsel dan afkoelen en bewaar het in de koelkast. Daar blijft het 2 dagen goed.
  • Bak de plakken bladerdeeg af in een voorverwarmde oven volgens de op de verpakking aangegeven manier. Druk en prik tijdens het bakken af en toe met een vork de plakken weer plat.
    Is je oven te klein om in een keer alles af te bakken? Bak dan de naturel plakken eerder af. Hoewel dit gerecht prima koud gegeten kan worden, is een vers afgebakken plak bladerdeeg met warme kaas niet te versmaden.
  • Plaats een (halve) plak naturel bladerdeeg op een bord, lepel hieroverheen het aspergemengsel en dek het af met een (halve) plak bladerdeeg met kaas en hazelnoot. Serveer warm.

 

Dauwtrappen met aspergetompoezen

Wil je de aspergetompoes meenemen als koude snack tijdens een dauwtraptocht, dan is het praktischer om geen bladerdeeg in plakken te gebruiken maar om er tubes van te maken. Een beetje zoals cannoli.

Maak hiervoor een worst van aluminiumfolie, vouw daaromheen bakpapier en vouw daar weer één plak bladerdeeg omheen. Bestrooi de bovenkant met kaas en gehakte hazelnoten en bak ze af volgens de verpakking. Verwijder voorzichtig de aluminiumfolie en het bakpapier, laat het bladerdeeg afkoelen en vul de tubes met het afgekoelde aspergemengsel. Je kunt ze koud opeten, maar ook even opwarmen in de magnetron of de oven.

Binden met maïzena

Creme patisserie bindt je vooral met maïzena; het eiwit heeft iets bindkracht, het eigeel zorgt voor romigheid. Blijkt na het afkoelen dat je aspergemengsel te saus-achtig is gebleven? Verhit het dan opnieuw, los wat maïzena op in een beetje saus en voeg dit weer toe aan de pan. Verhit het goed, de maïzena moet gaar koken, anders blijft het melerig aanvoelen in je mond.

 

 alt

 


alt Meer!

 {jcomments on}

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama