Open menu

Deze Turkse börek met olijven uit het gisteren door ons besproken kookboek 'Verse munt, lamsbout & baklava' zijn lekker veelzijdig: als voorafje, lunchgerecht, bijgerecht bij Turkse mezzes of voor in de lunchtrommel.

Voor 12 stuks

Voor het deeg
350 ml melk
20 g gist*
100 g margarine
1 tl zout
2 el suiker
2 el volle yoghurt
600 g patentbloem
1 zakje bakpoeder
3 el zonnebloemolie

voor de vulling
200 g magere geitenkaas
1 geklopt ei
2 el sesamzaad
2 el nigellazaad (zwart sesamzaad)

Voorbereiding

Verwarm de melk in een steelpan, verkruimel de gist erin en voeg de margarine toe. Voeg al roerend zout, suiker en yoghurt toe. Doe bloem en  bakpoeder in een grote kom, roer het gistmengsel er beetje voor beetje door en kneed het geheel tot een soepel deeg. Leg het in de kom en dek die af met een vochtige theedoek. Laat het deeg minimaal 20 minuten op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld. Doe de gietenkaas in een kommetje en verkruimel deze met een vork.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 C. Vet een bakplaat in met 1 el zonnebloemolie. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en vorm er met de hand bolletjes van. Giet wat zonnebloemolie op het werkvlak en rol de bolletjes met de hand tot platte rondjes (doorsnede 15 cm, dikte 1 cm). Verdeel de geitenkaas (ongeveer 2 el) over de deegrondjes en vouw ze dubbel zodat er halve cirkels ontstaan. Leg de randen goed op elkaar en druk ze met een vorm plat. Bestrijk de pasteitjes met losgeklopt ei en bestrooi ze met sesam- en nigellazaad. Leg ze op de voorbereide bakplaat en bak ze in de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin.

* In het kookboek staat het er niet bij, maar we vermoeden dat het verse gist is. Heb je alleen droge? Neem dan 7 gram. 

Lees hier de kookboekrecensie van het kookboek Verse munt, lamsbout en baklava waar dit recept uit komt.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama