Open menu

altHet is misschien officieel nog geen herfst, maar gelukkig is de pompoen, de favoriete najaarsvrucht van gastredacteur Tze-Wen, al volop verkrijgbaar. De pompoen is veelzijdig en kan zowel in hartige als in zoete gerechten verwerkt worden.

Meestal hak ik de pompoen in kleine blokjes, om ze vervolgens met een flinke scheut olijfolie en salie, of citroensap en tijm, zo’n 20 tot 30 minuten in de oven op 180 graden te roosteren. Warm of koud zijn de goudbruine blokjes daarna goed te combineren in een eenvoudige salade (met bijvoorbeeld quinoa en/of sla) of op zichzelf met wat knapperig brood. Een andere favoriet is gratin dauphinois, waarbij je de helft van de aardappelen vervangt door dunne plakjes pompoen.

Wanneer je de tijd hebt, is onderstaande lasagne (of: lasagna) een verrassend lekkere afwisseling. Je kunt de pompoenpuree ook van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren.

Voor 4 personen
1 kilo butternut pompoen (bv. 1 grote of 2 kleine)
250 g ricotta
250 g lasagnebladen
gedroogde salie (of tijm)
300-400 g tofu-gehakt of tofublokjes
eventueel Parmezaanse of andere geraspte kaas
een blender of keukenmachine

  • Verwarm de oven voor tot 200 graden. Leg de hele pompoen(-en) in een ruime ovenschaal. Rooster gedurende ongeveer een uur en keer ze regelmatig om. De pompoen is klaar wanneer je er met een mes gemakkelijk doorheen kan prikken. De schil kan er wat zwartgeblakerd uit zien, dat is niet erg. Laat de zachte pompoen afkoelen voordat je verder gaat.
  • Halveer de pompoen(en) en verwijder de zaden en de draadjes eromheen. Schep vervolgens het vruchtvlees uit de schil en pureer dit tot een consistente, gladde massa.
  • Kruid de puree naar smaak met salie, peper en zout.
  • Vet een grote ovenschaal in.
  • Maak de lasagne als volgt: begin met een ruime laag pompoenpuree, daarna lasagneblad, een laag ricotta en tofu, lasagneblad. Herhaal deze volgorde en eindig met een vochtige laag (dus niet met een lasagneblad).
  • Bestrooi de lasagne met kaas. Bedek de schaal met aluminiumfolie en bak 30-45 minuten op 180 graden. Verwijder de folie en bak daarna nog 10-20 minuten tot de bovenkant goudbruin is.

Tips:

  • Lekker met een eenvoudige salade.
  • Als je de ricotta te zwaar vindt, gebruik je er iets minder van. De tofu kun je dan met de pompoenpuree vermengen. Je kunt de tofu ook weglaten en in plaats ervan plakjes champignon, courgette of aubergine gebruiken.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama