Open menu

De chef-kok Popelini ging met zijn werkgeefster Catherine de Medici mee, toen deze vanuit het Italiaanse Florence naar Frankrijk vertrok om met Henri II te trouwen en koningin van Frankrijk te worden. Ze introduceerde daar ook de spinazie, een groente die in Frankrijk tot dan niet gegeten werd, en de Florentijnse eieren.

Chef Popelini was een slimme kok en om zijn Franse collega’s niet in het harnas te jagen, gaf hij zijn Italiaanse gerechten een Franse touch - of hij gaf de wat boerse Franse gerechten wat Italiaans raffinement mee.  Onderwijl leerde Catherine de Fransen om aan tafel ook een vork te gebruiken en niet meer al het voedsel aan de punt van een mes te prikken.

Spinazie werd zo vaak aan het hof van Catherine geserveerd dat ieder gerecht waar spinazie in was verwerkt de toevoeging (à la) Florentine kreeg. Zo ook de oeufs Florentine: gepocheerde eieren op een laagje spinazie, en soms toast. Vaak kwam er ook nog een kaassaus aan te pas.

Of Popelini het met onderstaand recept eens zou zijn geweest, waag ik te betwijfelen, een lichtere variant is het zeker.

Florentijnse eieren

4 eieren
500 g bladspinazie
250 g cantharellen
2 tenen knoflook uit de knijper
olijfolie
3 gehakte sjalotjes
75 g boter
1 dl room
nootmuskaat

4 weckpotjes

  • Was de spinazie en slinger ze droog. Borstel het zand van de cantharellen en snij de grootste cantharellen kleiner.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Voeg de knoflook en de spinazie toe. Roerbak dit tot de spinazie tot de helft geslonken is.
  • Fruit in een andere pan de gehakte sjalotjes in 25 gram boter glazig. Voeg de cantharellen toe en stoof deze ongeveer 5 minuten. Giet de room erbij en rasp er nootmuskaat over. Stoof de cantharellen nog een paar minuten in de room.
  • Beboter 4 kleine weckpotjes en verdeel de spinazie over de weckpotjes. Schep het cantharellenmengsel er op.
  • Maak met een lepel een kuiltje in het cantharellenmengsel. Breek boven ieder kuiltje 1 ei.
  • Sluit de weckpotten en zet de potten in een pan koud water. Verwarm het water en doe een deksel op de pan als het water begint te 'trillen'. Pocheer de potjes ongeveer 13 minuten.
  • Haal de potjes uit het water. Open de potten en bestrooi de inhoud met peper en zout.

 


Meer!

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama