Open menu

spinaziepici thbEen poosje geleden lanceerde Albert Heijn met veel tromgeroffel de Pasta Delizia met wel 40% groente erin verwerkt. Het idee is dat je met de pasta meteen je groente binnenkrijgt. De Italianen hadden dat natuurlijk al veel eerder uitgevonden: de pasta verde. Geïnspireerd door Jamie Oliver maken wij spinaziepici, met wel 42% spinazie er in. Heerlijk gifgroen en daarom een mooie basis voor kleur- en smaakcontrasten.

Op 24Kitchen zag ik hoe Jamie Oliver spinazie en bloem verwerkte tot een deeg, waarvan hij wormvormige sliertjes vormde: pici, een pastasoort uit Toscane, die door Jamie Oliver weer even onder de aandacht is gebracht. Het leek te eenvoudig om waar te zijn, en dat was het ook. Jamies recept mislukte jammerlijk, zoals ook andere bloggers al hadden geconstateerd. Een beetje zout, olijfolie en een heel klein beetje extra water zijn echt nodig. En dankzij het griesmeel (je kunt het ook chic 'semolina' noemen) in dit recept krijg je stevige gifgroene 'wormpjes', die ook echt naar spinazie smaken.

Traditioneel wordt deze pasta met een knoflokerige tomatensaus geserveerd. Dat doen wij ook, maar we maken de tomatensaus een stuk dunner, bijna als een soort dressing. Met reepjes venkel, rode paprika en kikkererwten - die ook in de Italiaanse keuken veel worden gebruikt - krijg je een heerlijk kleurig gerecht dat niet alleen gezond is, maar bovenal smaakvol.

Voor 2 personen

Spinaziepici

150 g verse spinazie
100 g griesmeel
100 g bloem
1/2 tl zout
teentje knoflook
scheutje olijfolie
foodprocessor met snijmes

De saus

1 fikse vleestomaat of 3 gewone tomaten (ca. 300 g)
1/2 venkel (ca. 150 g)
1/2 rode paprika (ca. 100 g)
1/2 blik kikkererwten
teentje knoflook
pepertje (optioneel)
scheutje citroensap en/of rodewijnazijn
1/2 tl zout
1/2 el suiker
laurierblaadje
ca. 1 kop kookvocht van de pici

 • Maak eerst het deeg voor de spinaziepici. Doe de ingrediënten in de foodprocessor en maal dit tot een samenhangend (gifgroen!) deeg dat niet plakt. Theoretisch zou het water dat in de spinazie zit voldoende moeten zijn, maar mijn ervaring is dat je 1 à 2 eetlepels water toe moet voegen - waarna de kruimels razendsnel in een deegklomp veranderen. Is het deeg te plakkerig geworden? Voeg dan extra bloem toe.
 • Rol nu telkens een heel klein plukje deeg tussen je (gewassen en goed gedroogde) handen tot een klein 'wormpje'. Hoe kleiner en dunner, hoe beter. Je 'wormpjes' mogen rustig dunner en langer zijn dan ik voor elkaar heb weten te krijgen. Plakt het deeg teveel aan je hand? Rol het even in een hoopje bloem en rol dan verder.
 • Breng water met voldoende zout in een middelgrote pan aan de kook en snij ondertussen de ingrediënten voor de saus als volgt:
  • Ontvel de tomaat door een kruisje in te kerven, de tomaat ca. 1 minuut in kokend water te leggen, koud af te spoelen en daarna het velletje eraf te trekken. Snij in zeer kleine blokjes.
  • Snij de venkel en de paprika in reepjes, ongeveer net zo lang als de pastawormpjes.
  • Giet het halve blik kikkererwten af.
  • Snij knoflook en pepertje fijn (of gebruik een knoflookpers).
 • Zodra het water kookt, voeg je de spinaziepici toe. Kook deze in 15 minuten gaar en maak ondertussen de saus als volgt:
  • Fruit de knoflook en het pepertje kort aan in een wok met een scheutje olijfolie en voeg de blokjes tomaat toe, gevolgd door een scheutje citroensap en/of rodewijnazijn, laurierblaadje, een halve theelepel zout en een halve eetlepel suiker. Bak het geheel in ca. 10 minuten tot een lichte tomatensaus.
  • Verwijder het laurierblaadje, verdun vervolgens de saus met een kopje van het kokende pastawater (de saus is nu zeer dun), voeg venkel, paprika en kikkererwten toe en laat nog 5 minuten koken.
 • Schep de spinaziepici uit het kookwater in de wok. Deze zullen een groot gedeelte van de dunne tomatensaus opzuigen, waardoor de saus meer lijkt op een warme dressing. Laat nog 5 minuten op middelhoog vuur sudderen en serveer.

Lekker met verse peper uit de molen en eventueel ook geraspte Italiaanse harde kaas.

spinaziepici 600px

Tips:

 • Je kunt ook andere groentes gebruiken, zoals bloemkool, courgette en kerstomaat.
 • De pici smaken ook lekker als je ze, net als spaghetti 'aglio, olio e peperoncino' bakt. Serveer er dan een (tomatige) salade bij.

Meer stoere pasta!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama