Open menu

geroosterdegroentenpastakleinIk ben dol op gerechten met geroosterde groenten. Toen ik het recept voor vegetarische Griekse stamna maakte, was ik zo ethousiast dat ik meteen variaties op het gerecht begon te verzinnen, zoals een pasta met geroosterde groenten, tomatensaus en burrata. De basis van het gerecht is hetzelfde, maar het eindresultaat is zo verschillend dat ik dit met jullie deel in een nieuw recept. Eigenlijk had ik ook nog wat geroosterde groenten over. Die verwerkte ik dan de dag daarop in een lunchgerecht met gegrild brood. Ook dit recept vinden jullie hier.

Voor 4 personen.

Voor de geroosterde groenten:

2 aubergines 
1 courgette
2 rode puntpaprika’s
1 grote wortel of stuk pompoen van (300 g)
250 g snacktomaatjes
4 el olijfolie 
zout

Verder nodig: 1 vel bakpapier

Voor de tomatensaus:

2 uien
2 tenen knoflook
200 g tomatenpuree van goede kwaliteit 
150 ml zoete witte wijn (of half zoet en nog schepje suiker)
bouquet garni voor in de tomatensaus van:
1 takje munt
1 takje rozemarijn
1 takje tijm
2 verse laurierblaadjes (of gedroogde exemplaren deze dan los in de saus leggen)

Verder nodig: stukje keukentouw 

Voor het pastagerecht:

300 g dikke buispasta
1 burrata-kaas van 250 g of buffelmozzerella (voor de pasta)
2 tl gedroogde oregano
2 el olijfolie extra vergine

Voor het lunchgerecht:

Nodig voor 1 persoon:

1 dik gesneden plak brood van goede kwaliteit
1/2 teen knoflook
2 el van de gegrilde groenten
1 el burrata/ buffelmozzerella, roomkaas of 2 el feta 
1 el vers gehakte basilicum

De pasta:

  • Verwarm de oven voor op 200-225 graden, afhankelijk van je oven.
  • Snij de groenten, behalve de tomaatjes, in kleine stukken. Verdeel ze samen met de tomaatjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Snij hierbij de vier aardappels in zessen en leg ze erbij. Lepel er de olijfolie over en bestrooi met wat zout. 
  • Rooster de groenten met aardappels in de voorverwarmde oven in 35 minuten iets bruin. 
  • Bind de kruiden samen tot een bouquet garni met behulp van een stukje keukentouw.
  • Maak intussen de tomatensaus. Snipper de ui fijn en pers de knoflook uit. Laat deze in de olijfolie een kwartiertje in een kleine braadpan zachtjes te bakken tot de ui zoet wordt. Doe er dan de tomatenpuree en de zoete witte wijn en 1,8 dl water bij. Doe er het bouquet garni bij en laat twintig minuten op een laag pitje zachtjes koken zonder deksel. Verwijder het bouquet garni uit de tomatensaus 
  • Na het roosteren van de groenten met tomaatjes doe je ze in een ruime kom en roert deze goed door. Schep hier 1/3 van de groenten uit en doe ze in een ander kommetje. Dit is lekker voor de komende dag(en )voor bij de lunch. Wil je dat niet, rooster voor dit gerecht dan 1/3 minder groenten. De rest van de groenten vermeng je met de tomatensaus. Intussen kook je de pasta volgens gebruiksaanwijzing  en giet deze af. Bij mij moest de pasta wel iets langer koken dan aangegeven. Controleer dus even voor je hem afgiet.
  • Verdeel de pasta over vier borden en doe er flink wat van het groentenmengsel op. Verdeel de burrata in vieren en leg op de groenten op de borden. Klop de olijfolie extra vergine met de gedroogde oregano met een snufje zout en lepel over de burrata. 

De lunch:

  • Gebruik 1/3 van de geroosterde groenten die is overgebleven voor het pastagerecht apart in een stenen kom. Rooster de dik gesneden boterham in een contactgril tot de boterham bruin gestreept is. Wrijf het geroosterde  brood in met een half teentje knoflook. Smeer er de burrata of roomkaas op, en schep er wat geroosterde groenten op. Garneer met was gehakte verse basilicum. Óf je schept de groenten op de geroosterde boterham en verkruimeld er wat feta over. 
  • Je kunt het broodje verpakt in aluminiumfolie meenemen naar school, werk of picknick, en je hebt een heerlijke lunch.

geroosterdegroentenpasta

geroosterdegroentenlunch

Hedwig, redacteur, ook te vinden op haar eigen site Hedwig's recepten waar ze recepten met voedingswetenswaardigheden combineert.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama