Open menu

pasta tomaatjes oven introHet is nog niet helemaal het goede seizoen voor verse tomaten, maar in de winkel zijn ook nu best lekkere kleine trostomaten te vinden. Door ze in de oven te roosteren, krijgen ze een diepere smaak. Dit is een lekker makkelijk recept, waarbij je vooral de oven het werk laat doen.

Je kan elke soort pasta gebruiken die je wil, maar het lekkerst is pasta waar de saus en groenten goed aan kunnen plakken, zoals bijvoorbeeld fusilli of linguine. Ik gebruikte zelf fusilli corti col buco, pasta die lijkt op ouderwetse telefoonsnoertjes. Mocht je volkoren pasta gebruiken, neem dan wat minder pasta. Zorg dat de groenten uit de oven iets eerder klaar is dan de pasta, zodat de pasta niet hoeft te wachten.

Zonnebloempitten zijn een lekker en goedkoper alternatief voor pijnboompitten. Die mag je natuurlijk ook hiervoor gebruiken. Tot het warm genoeg is voor een basilicumplantje, gebruik ik gewoon basilicum uit de diepvries.

Voor 2-3 personen

500 g trostomaatjes
1 ui
3 teentjes knoflook
100 g courgette
2 el basilicum, plus wat extra
(versgemalen) peper, zout
ca. 2 el olijfolie, plus extra
evt. 2 tl pesto naar smaak
40 g zonnebloempitten
200 g pasta (afhankelijk van hoeveel pasta je normaal eet)

extra: bakplaat of ovenschaal

  • Verwarm de oven op 220 graden. Verdeel 1 eetlepel olijfolie over de bakplaat.
  • Afhankelijk van de grootte van de tomaten, halveer deze of snij ze in kwarten. Leg ze op de bakplaat, met de schil naar onderen. 
  • Snij de courgette in kwarten en daarna in stukken. Leg ze bij de tomaten.
  • Pel de ui en snij deze in parten, laat het kontje eraan zitten zodat de parten niet uit elkaar vallen. Snij van de teentjes knoflook voorzichtig het topje en het kontje af, laat de schil verder heel. Verdeel de ui en knoflook over de tomaten.
  • Sprenkel ruim olijfolie over de bakplaat met groenten. Strooi er zout en peper naar smaak over. Scheur de blaadjes basilicum in stukken en verdeel over de groenten. Zet de bakplaat 30 minuten in de oven.
  • Rooster ondertussen de zonnebloempitten in een droge pan, zet apart. 
  • Schep de groenten na 15 minuten om. Zet nu ook een pan water voor de pasta op,. Voeg de pasta toe zodat de pasta ongeveer klaar is als de groenten uit de oven komen. Giet de pasta af, maar hou wat kookwater apart.
  • Als de groenten gaar zijn, haal ze uit de oven. Verwijder de knoflook en hou deze apart. Voeg de rest van de groenten toe aan de pasta. Knijp de knoflook uit de schil en snij fijn, voeg toe aan de pasta.
  • Voeg een scheutje kookwater toe, samen met de pesto, als je deze gebruikt. Voeg de helft van de zonnebloempitten toe. Proef, en voeg eventueel nog wat zout, peper en/of olijfolie toe.
  • Schep de pasta met groenten op diepe borden en strooi er de rest van de zonnebloempitten en basilicum over.

pasta tomaatjes oven

 


 Meer lekkere tomaten!

Meta, culiredactie. Wij vinden dat ze rockt terwijl ze kookt.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama