Open menu

Wist je dat er in Nederland meer dan 60 soorten tomaat worden gekweekt? En ze zijn allemaal anders! Rond, ovaal, glad of juist geribbeld. Van kleurrijke snoeptomaatjes tot smaakvolle trostomaten in alle soorten en smaken. Van tomaatjes in bes-formaat (tomberries), tot coeur de boeuf tomaat, een grote tomaat met een grillig uiterlijk die van binnenuit rijpt. Culinair is de tomaat één van de meest veelzijdige producten die ik ken. Een leuk detail vind ik dat de tomaat verhit zelfs nóg gezonder is dan rauw. Leef je dus gerust uit met tomatensoep, -saus of, waanzinnig lekker: deze curry van tomaat!

voor 4 personen

2 aardappels
1 zoete of rode ui
1 teen knoflook
250 g oranje snoeppaprika's en/of puntpaprika's
2 á 3 el olijfolie (of andere plantaardige olie)
1 à 2 el masala currypasta (bv. van Patak's)
400 g kikkererwten (geweekt of uit blik -uitgelekt-)
1 kg tomaten (bij voorkeur een combinatie van trostomaten en snoeptomaatjes)
250 ml kokosroom of (dikkere) kokosmelk

optioneel voor garnering: een halve tl kaffirpoeder* of het sap van een halve limoen, 1 el geroosterde cashewnoten of pijnboompitten, en 2 hardgekookte eieren
optioneel voor serveren: rijst of platbrood

  • Schil de aardappels, snijd deze in plakjes en kook ze 2 à 3 minuten voor. Giet de aardappels goed af en laat ze even drogen in de pan of een vergiet.
  • Snipper de ui en hak de knoflookteen grof.
  • Snijd de paprika's in reepjes.
  • Verwarm de olijfolie in een wok of hapjespan.
  • Voeg de gesnipperde ui en gehakte knoflook toe en bak deze even glazig.
  • Voeg dan de currypasta toe (naar smaak) en roer het geheel goed door.
  • Voeg vervolgens de paprikareepjes toe en roerbak het geheel enkele minuten.
  • Voeg dan de aardappelplakjes en de kikkererwten toe en laat dit enkele minuten meebakken. Roer regelmatig.
  • Snijd ondertussen de grotere tomaten in parten en halveer de snoeptomaatjes. Gebruik je snoeptomaatjes, voeg deze dan wat later toe zodat je ze niet ‘stuk’ kookt.
  • Voeg de kokosroom (of -melk) toe en laat de curry ongeveer 10 minuten zacht koken. Roer regelmatig.
  • Garneer de curry met kaffirpoeder of limoensap, geroosterde cashewnoten of pijnboompitten, en/of een hardgekookte eieren in plakjes.
  • Serveer met (gestoomde) rijst of platbrood.

Culitip kaffirpoeder:

Dit idee kreeg ik van chef Eric Miete (Koppert Cress). Het is heel eenvoudig te maken: droog kaffir-limoenblad (verkrijgbaar bij o.a. de toko) in de oven, voedseldroger of (nog gemakkelijker) in de magnetron en maal het tot poeder (harde nerven verwijderen). Het smaakt echt waanzinnig bij de tomatencurry. Gebruik met mate!


Meer curry's!

Larisse, gastredacteur, als culinair inspirator inspireer ik iedereen om te genieten van heerlijk koken & eten, zelfs als je 'niets' kunt eten. #vrijvanveel inspiratie nodig bij voedselovergevoeligheid? I'm your girl!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama