Open menu

sushicouscouskleinEchte sushi maak je van rijst, dat klopt. Toch hoeft dat jou niet tegen te houden om te gaan experimenteren met andere ingrediënten. Dat hebben we zelf ook gedaan. Het resultaat van de sushi met couscous in plaats van rijst was meer dan geslaagd. Daarom delen we dit recept met jullie. Couscous is ook nog eens veel gemakkelijker te bereiden dan de traditionele sushirijst. We geven onze versie van de sushi nog een extra Midden-Oosters tintje door er een tahinsaus als dressing bij te serveren. 

Voor ongeveer 3-4 personen als aperitiefhapje

De voorgestelde groenten zijn veeleer een suggestie. Wees creatief en varieer. Je kan bijvoorbeeld ook gegrilde paprika gebruiken, plakjes avocado of zelfs dikke hummus

Voor de sushi

160 g couscous
1/2 tl zout
2,70 dl water
1 el citroenrasp (van de schil van een biologische citroen)
2 el citroensap
2 el olijfolie
1/2 komkommer
1/2 paprika
zongedroogde tomaten
1 wortel
3 norivellen

Extra:

een sushimatje (te koop bij de toko of betere supermarkt)
een zeer scherp mesje
een messenslijper

Voor de tahinsaus

3 el tahin
2 el citroensap
40 ml water
korianderpoeder
chilipeper
zout

  • Doe de couscous samen met het zout in een kom. Breng het water aan de kook en giet dit over de couscous. Dek de kom af met een deksel of een bord en laat de couscous een vijftal minuten wellen. 
  • Roer de korrels los met een een vork en meng er de olie, het citroensap en de citroenrasp onder. Dek af en laat het een paar uur in de koelkast rusten. Zo komt de couscous meer op smaak.
  • Snij de komkommer, de paprika en de zongegroogde tomaten in lange, smalle repen. Van de wortel snij je repen met behulp van de fijnschiller.
  • Leg een norivel op de sushimat. Zorg dat de lijnen op het vel horizontaal lopen. Spreid een laag van ongeveer een halve centimeter couscous uit op het norivel waarbij bovenaan zo'n twee centimeter openlaat op de rol te kunnen sluiten.
  • Plaats de groenten horizontaal op de couscouslaag, in het midden of iets lager dan het midden. Maak het lege deel van het norivel een beetje nat zodat het plakt wanneer je de rol sluit. Rol de alles op met behulp van de sushimat. Het is erg belangrijk om tijdens het rollen alles zeer goed aan te drukken. Zoniet, valt alles uitelkaar. 
  • Snij de uiteinden van de sushirol gelijk. Snij de rol daarna in plakjes van ongeveer anderhalve à twee centimeter. Het is uitermate belangrijk dat je een zeer scherp mes gebruikt, anders scheurt het norivel. Slijp je het mes even voor gebruik.
  • Meng de tahin met citroensap in een kommetje. Voeg al roerend beetje bij beetje het water toe totdat je de gewenste dikte krijg. Kruid af met zout, koriander en chilipeper.
  • Serveer de tahinsaus als dipsaus bij de sushi.

sushicouscous1

sushicouscous2


 Meer aperitiefhapjes!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama