Open menu

mie met broccoli en hoisintofu introHoisin is een Chinese zoet-hartige saus waarin onder andere suiker, gefermenteerde sojabonen en knoflook verwerkt worden. Tofu is ideaal voor dit recept, omdat het als een spons de hoisinmarinade kan opnemen. Met extra sesamolie en vijfkruidenpoeder komen de oosterse smaken nog meer naar voren. Door de tofu eerst te bakken, neemt deze nog meer smaak op.

Er zijn veel soorten mie, van dik tot dun, met of zonder ei, van tarwe, rijst of boekweit. Voor dit recept wordt het liefst dunne tarwemie gebruikt, die een beetje stevig blijft na het koken. Maar andere mie, zoals miehoen,  kan ook prima gebruikt worden, zolang deze niet te zacht wordt gekookt en stevig blijft. Om goed te kunnen wokken heb je een wijde pan of wok nodig, waarin je de ingrediënten blijft omscheppen. Dit gaat het makkelijkst met twee spatels of opscheplepels. Belangrijk is dat alle groenten al zijn gesneden voordat je gaat wokken, zodat je alles achter elkaar snel kan toevoegen. Ook lekker met gehakte cashewnoten in plaats van sesamzaadjes en gebroken sperzieboontjes in plaats van broccoli.

Voor 2-3 personen

1/2 blok tofu (ongeveer 250 gr)
4 el zonnebloemolie
3 el Hoisinsaus
1 el Japanse sojasaus
2 tl sesamolie, plus naar smaak
2 tl (rijst)azijn
1 tl vijfkruidenpoeder
1/2 tl Szechuan peper (korrels of gemalen)
125 gr kastanjechampignons of shiitake
1 ui (middel)
1 rode paprika
100g wortel
een stronk broccoli van ongeveer 150 gram
3 lente-uitjes
200g dunne (eier)mie
2 teentjes knoflook
ongeveer 2 cm gember
1 rode chilipeper
1/2 tl bouillon
optioneel: 1 el bieslook, sesamzaad

extra: een grote wok of hapjespan

  • Knijp het resterende vocht voorzichtig uit de tofu en snij deze in blokjes van ongeveer 1 cm.
  • Verhit de helft van de olie in de wok, en bak de tofu knapperig en goudbruin. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
  • Maak in een schaal een marinade van de Hoisinsaus, sojasaus, 1 tl sesamolie, azijn, vijfkruidenpoeder. Maal, als je geen poeder gebruikt, de Szechuan peperkorrels fijn. Haal eventueel de harde kernen uit. Voeg de peper en de uitgelekte blokjes tofu toe en roer goed door. Laat dit even intrekken.
  • Doe de tofu met marinade en 2 el water in een pannetje met deksel. Laat dit een paar minuten stoven en zet daarna apart. Voeg eventueel wat water toe als de saus te dik wordt.
  • Snij ondertussen de groenten. Snij de ui en kwarten en daarna in ringen, de champignons in dikke en de wortel in dunne plakjes.
  • Halveer de paprika en haal het binnenste eruit, snij de helften in dunne reepjes. Halveer de reepjes.
  • Haal de stronk van de broccoli en snij deze in dunne plakjes, en maak hiervan reepjes. Maak kleine roosjes van de rest, snij ook hiervan de stronk in stukjes.
  • Snij dunne ringetjes van de lente-uitjes. Hak de bieslook fijn en bewaar apart tot serveren.
  • Hak de knoflook en de gember fijn. De gember hoef je niet te schillen, haal alleen de dikste stukken schil eraf, en de beide uiteindes.
  • Snij de rode chilipeper doormidden en haal de zaadlijsten en de zaadjes eruit. Hou je van pittig, laat dan (een gedeeltje van) de zaadlijsten zitten. Snij de chilipeper fijn.
  • Zet alvast een ruime pan water op voor de mie. 
  • Verhit de wok met de rest van de zonnebloemolie, zorg dat de wok goed heet is. Voeg de ui, het wit van de lente-uitjes, de knoflook en de gember toe en schep goed om totdat de ui zacht begint te worden.
  • Voeg daarna de wortel, champignons, broccoli en paprika in stappen toe. Wacht telkens totdat de toegevoegde groenten zacht beginnen te worden voordat de volgende in de wok gaan. Mocht het gaan aanbakken, voeg dan een klein scheutje water toe, blijf goed omscheppen.
  • Zodra de paprika wat zachter begint te worden, voeg dan de rode chilipeper, het groen van de lente-uitjes en de tofu met marinade toe. Zet het vuur lager en laat dit even sudderen, voeg als het nodig is nog wat water toe.
  • Kook ondertussen de mie beetgaar en giet deze af. Hou rekening met hoe lang de mie moet koken, vaak is dit maar enkele minuten. Mocht dit langer zijn, kook dan de mie al een stap eerder. Doe de mie terug in de pan en voeg de rest van de sesamolie toe.
  • Als de groenten gaar, maar nog wel knapperig zijn, voeg dan de mie toe aan de wok en meng alles goed door. Voeg eventueel nog wat sesamolie naar smaak toe.
  • Garneer met bieslook en sesamzaadjes.

mie met broccoli en hoisintofu


 Meer Chinees!

Meta, culiredactie. Wij vinden dat ze rockt terwijl ze kookt.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama