Open menu

Klimmende mieren op een boom introHet grappige aan Chinese restaurants is dat je in elk land andere gerechten op de menukaart hebt staan. China is dan ook een groot land met verschillende keukens, dus zo raar is dat op zich niet. Nederland is sowieso een raar voorbeeld, omdat je hier Chinees-Indonesische (soms nog in combinatie met Surinaamse) restaurants hebt. Maar toch waren we verbaasd toen wij een paar jaar geleden op vakantie in Oostenrijk "Klimmende mieren op een boom" tegen kwamen op de menukaart.

Nieuwsgierig informeerden we naar waarom het gerecht zo heet. Het blijkt dat dit een bekend Kantonees gerecht is, bestaande uit kruidig gehakt met  glasnoedles. Mijn vriend durfde het aan, en inderdaad, op je bord lijkt het een beetje op mieren (het gehakt) en een boom (de noedels). Ik zelf bestelde maar gewoon mihoen met o.a. taugé. 

Thuis kookte ik het gerecht na, maar dan natuurlijk met iets anders dan gehakt. In het boek Vegan East stond als leuke tip om tempé te raspen als gehaktvervanger. Ook een leuk idee is om sojabrokjes te gebruiken. In deze versie deed ik als herinnering aan onze vakantie ook nog taugé, en verving ik de glasnoedels door mihoen. Erbij serveer ik broccoli met sesamzaadjes, maar je kan ook andere groenten nemen.

Er gaan aardig wat echt Chinese ingrediënten in dit gerecht, waar je misschien voor naar een Aziatische supermarkt zou moeten. Ik heb wat suggesties ter vervanging in het recept aangegeven, als je een ingrediënt niet kan vinden. Laat het anders weg en proef of je nog wat extra andere smaakmakers nodig hebt. 

Voor 2-3 personen

200 g tempé
3 lente-uien
3 tl gember
3 teentjes knoflook
1/2 el olie voor de tempé plus 1 tl voor de broccoli
3 el lichte sojasaus (zoals Japanse sojasaus)
1 el donkere sojasaus (of vervang door lichte sojasaus)
1 el shaoxing rijstwijn (of Japanse rijstwijn, laat anders weg)
1 el chilibonen saus (toban jiang),  of naar smaak bijvoorbeeld sambal manis
200 ml groentebouillon
400 g broccoli
1 el vegetarische oestersaus of wat groentebouillon met een beetje maïzena)
100 g taugé
130 g mihoen
1/2 tl sesamolie
sesamzaadjes

 • Hak of rasp de tempé tot gehakt.
 • Snij de lente-uitjes in ringetjes, hou 1/3 over voor de garnering
 • Snij de gember en teentjes knoflook zo fijn mogelijk
 • Zet alvast genoeg water op voor de mihoen in een ruime pan.
 • Doe de 1/2 el olie in een kleine pan met deksel. Bak de lente-ui aan. Voeg daarna 2 tl gember, 2/3 van de knoflook en de tempé erbij, laat dit even meebakken terwijl je alles goed omschept.
 • Voeg 2 el lichte en 1 el donkere sojasaus toe, samen met de rijstwijn en chilibonenpasta. Bak even mee.
 • Voeg daarna de bouillon erbij en laat het geheel zachtjes met de deksel erop pruttelen.
 • Snij de broccoli in roosjes en de stronk in plakjes.
 • Voeg een tl olie toe aan een wok of koekenpan. Voeg de rest van de gember en knoflook toe met de broccoli. Roerbak de broccoli tot deze wat zachter is.
 • Voeg de oestersaus en 1 el lichte sojasaus toe naar smaak. Mocht het geheel te droog zijn, voeg dan ook een beetje water toe. Roerbakken tot de broccoli beetgaar is.
 • Spoel de taugé af en meng deze door de tempé. Laat nog even mee sudderen totdat de taugé niet meer rauw is, maar nog wel knapperig.
 • Kook ondertussen de mihoen volgens de gebruiksaanwijzing en giet deze af. Kook de mihoen liever net iets te hard dan te zacht, in de saus gaart deze nog na. 
 • Doe de mie terug in de pan en roer er voorzichtig sesamolie door.
 • Meng de tempé en de saus door de mihoen. Strooi de achtergehouden lente-ui erover.
 • Serveer de broccoli apart, gegarneerd met de sesamzaadjes.

Klimmende mieren op een boom


 Meer Chinees!

Meta, culiredactie. Wij vinden dat ze rockt terwijl ze kookt.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama