Open menu

Yep, ze zijn er weer en ik heb zelfs al mensen gehoord die er moe van worden: het aspergegejubel. Maar ik jubel graag mee en deze salade is heel anders dan de standaard gekookte asperges. Het proberen dus waard!

Als ik asperges kook, neem ik meestal een kilo voor twee personen. In deze salade heb je maar 500 gram voor twee personen nodig. Lekker economisch, gezien de prijzen die soms gevraagd worden voor verse asperges.

Het is wel belangrijk dat je een beetje zure mayonaise gebruikt voor dit recept. Ik heb niks tegen af en toe zoete Calvé mayonaise bij de friet, maar bij deze salade hoort een zure mayonaise. Belze Majoneis uit de delicatessenwinkel of Vetara mayonaise uit de biosuper zijn prima geschikt. Ik ben niet op de hoogte van een zure mayonaise die in de gewone supermarkt te krijgen is, maar mogelijk is die er best (tip ons als je er één weet). Zelf gebruikte ik mayonaise van Eric Bur, gekocht in de winkel van Meeuwig. Die mayonaise smaakt een klein beetje naar mosterd en lijkt op zelf gemaakte mayonaise. Oh ja, zelf mayonaise maken kun je natuurlijk ook doen voor dit recept.

Aspergesalade met citroenmayonaise

Voor 2 personen
500 g asperges
rasp van 1 citroen
1,5 el zure mayonaise
evt een beetje scherpe mosterd
1/2 tl honing
1 el olijfolie
sap van 1 citroen
1/2 tl zout
peper
3 of 4 takken dragon

  • Was de koppen van de asperges, schil de asperge en hak de kontjes eraf. 
  • Breng een pan water aan de kook en kook de asperges heel kort, zo dat ze nét nog niet gaar zijn.
  • Snij de asperges in de lengte doormidden en leg ze in een brede schaal.
  • Meng citroensap, olie, honing, zout, peper en dragon door elkaar. Proef even. De dressing moet flink citroenig zijn, maar als hij té citroenig is kun je nog wat honing of olijfolie toevoegen. Giet over de asperges.
  • Meng de mayonaise met de citroenrasp. Proef hoe het smaakt en meng er eventueel een mespuntje scherpe mosterd door. Zet weg in de koelkast.
  • Laat de asperges nu zeker een uurtje of wat langer staan.
  • Haal dan de asperges uit de dressing, neem een beetje maar niet alle dragon mee. Meng een halve eetlepel van de dressing door de citroenmayonaise en meng de mayonaise dan door de asperges. Je denkt eerst dat je niet genoeg mayonaise hebt maar je hebt wél genoeg, gewoon even rustig husselen.

Ik at er nieuwe aardappels en roerei met bieslook bij.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama