Open menu

altIk wilde al een tijd falafel van gedroogde tuinbonen maken. Volgens kookboekenschrijfster Claudia Roden aten de oude Egyptenaren het zo en in Egypte kun je nog steeds tuinbonenfalafel kopen. Ik was benieuwd of deze falafel anders was dan die met kikkererwten.

Gedroogde tuinbonen kun je bij iedere Turkse winkel kopen. Je moet ze een nacht weken, maar een nacht van te voren weet ik nooit of ik zin heb om de volgende dag falafel te eten. 's Ochtends weet ik dat wél en ook dan kun je nog bonen weken, door er ruim kokend water overheen te gooien. De bonen zetten uit, dus gebruik een grote kom. Laat ze zo staan en laat het water afkoelen. Na een paar uur ruikt het wat vreemd, en kun je het beste het water even door nieuw, koud water vervangen. Laat de tuinbonen in totaal een uur of 8 weken, langer kan ook.

De falafel was erg lekker en inderdaad net weer wat anders van smaak dan kikkererwtenfalafel. Niet beter of slechter, maar anders.
Je kunt falafel ook prima (ongebakken) invriezen.

Het komt ook nog eens heel goed uit dat we nu deze falafel maken, want deze week is het 'Bonenestafette'. Bekende en minder bekende Nederlanders eten minimaal één dag en maximaal drie dagen bonen bij het ontbijt, de lunch, het avondeten en op drie momenten tussendoor. Deze falafel doet het goed bij het hoofdgerecht, maar is ook een prima borrelhap.

Tuinbonenfalafel

Voor 3 personen
200 g gedroogde tuinbonen
50 g platte peterselie (dit is een kleine bos)
1 dessertlepel zout
snufje cayennepeper
1 tl komijnpoeder
1/2 tl bakpoeder
olie om in te frituren

  • Laat de tuinbonen weken zoals hierboven beschreven.
  • Giet de geweekte tuinbonen af. Haal de velletjes van de bonen. Dat is een beetje een karweitje maar met een muziekje erbij best leuk. Droog de bonen als de velletjes zijn verwijderd met een theedoek af.
  • Hak de peterselie grof en maal hem dan fijn in de keukenmachine.
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat een paar minuten malen tot je een fijn 'deeg' hebt.
  • Laat dit deeg een half uurtje rusten in de koelkast.
  • Vorm dan falafel of platte koekjes van het deeg. Leg een bakpapiertje op een bordje en leg de balletjes daar op.
  • Leg de falafel met bordje een minuut of 15 in de vriezer.
  • Verhit de olie tot 180 graden. Dat kan in een friteuse, maar ik had gewoon een laag olie in een koekenpan gedaan. Ik had geen balletjes maar koekjes gemaakt en die hoeven dan niet helemaal onder te staan, want je keert ze halverwege om.
  • Bak de falafel in porties tot ze net bruin beginnen te worden. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met salades, pitabrood en knoflooksaus.

altMeer bonenestafette!
- Bonenfritters
- Sperziebonensalade
- Mexicaanse bonen

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama