Open menu

piirakkathumbKarelische rijsttaartjes, karjalan piirakka in het Fins, zijn één van de meest iconische recepten uit de Finse keuken. In tegenstelling tot wat je zou verwachten zijn de taartjes niet zoet maar hartig. Ze worden gegeten als aperitiefhapje of bij de borrel, en zijn dus zeer geschikt voor Vrijdag Snackdag!

Het recept is afkomstig uit Karelië, een historische regio in het oosten van Finland met eigen identiteit en een eigen taal, het Karelisch, hoewel deze aan het verdwijnen is. Tegenwoordig vormt het grootste deel van Karelië echter de Republiek Karelië, een autonoom gebied binnen Rusland. Het gebied werd door Stalin ingelijfd tijdens de Tweede Wereldoorlog als vergelding voor de aanvankelijk pro-Duitse houding van Finland en omdat Stalin niet kon verkroppen dat Lenin aan het prille begin van zijn regeerperiode Finland onafhankelijk verklaard had. Deze Karelische kwestie roept nog veel weemoed op bij de Finnen.

Voor 6 tot 8 stuks

100 g ronde rijst of dessertrijst
4 dl melk + een beetje extra
2 dl water
65 g (tarwe)bloem
100 g roggemeel
2 eieren
100 g boter
zout

Breng één dl water aan de kook in een kookpot. Voeg hierbij de rijst en laat hem koken totdat het water verdampt is. Voeg nu vier dl melk toe en laat het geheel onder voortdurend roeren zachtjes koken totdat al het vocht opgenomen is. De kooktijd hangt af van het soort rijst dat je gebruikt: 15 minuten voor kortkokende dessertrijst, tot 40min voor traditionele ronde rijst. Voeg op het einde een theelepeltje zout toe en laat de rijstpap afkoelen.

Meng het roggemeel met de tarwebloem en een theelepeltje zout in een kop. Voeg hierbij één dl water en kneed het geheel met de hand tot een soepel deeg dat niet meer aan je handen kleeft. Rol het deeg tot een worst en verdeel deze in zes (of 8) gelijke delen. Maak hiervan balletjes die je uitrolt tot een cirkel van één mm dikte.

Leg in het midden ongeveer een flinke eetlepel rijstpap. Spreid deze langwerpig uit maar zorg dat de uiteinden vrij blijven. Vouw de vier uiteinden omhoog. Druk de korte uiteinden vast. Maak in een lange uiteinden een aantal vouwtjes in dezelfde richtig zodat de rijstpap zichtbaar wordt.

Bak de piirakka's gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven op 225 graden.

piirakkastap1  piirakkastap2  piirakkastap3

 

Haal de piirakka's uit de oven. Doop de bovenkant en de onderkant van de nog warme taartjes in een schoteltje warme melk. Dek ze daarna af met een theedoek. Hierdoor blijven ze zacht. Anders krijg je eerder knäckebröd met rijstvulling...

Kook 2 eieren hard, laat ze afkoelen en pel ze. Plet ze met een vork en voeg hierbij 100 g boter op kamertemperatuur. Kruid af met zout.

Bestrijk de piirakka's rijkelijk met de eierboter. Ze zijn het lekkerst wanneer ze nog warm zijn en de boter een beetje smelt.

Tips:

  • Vegan? Vervang de melk door een plantaardig alternatief. Vervang de eierboter door hummus.
  • Liever zoet? Vervang het zout in de rijstpap door suiker en vanille en serveer met jam.
  • Verse keukenkruiden op de vensterbank? Voeg wat bieslook of peterselie toe bij de eierboter.  

piirakkaklaar


 Meer Noord-Europees!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama