Open menu

mitraillette160Mitraillette betekent letterlijk 'machinegeweer' in het Frans, maar in Brussel is het vooral bekend als frituursnack: een stuk breed stokbrood met daartussen een hamburger en friet. Het ziet eruit als een mastodont, maar de meeste toeristen in de stad zwichten al er snel voor. Sommige jongeren willen tijdens hun verblijf in Brussel zelfs niets anders meer eten, hoewel dit ook wel iets met de relatief lage prijs te maken heeft. Toen ik nog in Limburg woonde, klonk friet tussen brood als een culinaire misdaad. In Brussel had ik echter de smaak al snel te pakken en kon ik me geen mitraillette of dürüm falafel zonder friet ertussen meer voorstellen.

Goede vegetarische versies vind je moeilijk, meestal laten ze gewoon het vlees weg. Maar vandaag maken we de mitraillette helemaal zelf. Dit recept is ideaal voor een snelle snack, na een avondje stappen maar ook om jezelf op te peppen op blue monday, de zogenaamd meest depressieve dag van het jaar.

Vegetarische mitraillette

Voor 1 mitraillette voor 1 persoon

1 stuk breed stokbrood van 20 cm lang
1 vegetarische burger (bv gegrilde hamburger van Tivall)
100-150 g friet (of meer naar smaak)
1 ui
enkele blaadjes sla
1 el geraspte wortel
ketchup
mayonaise
olie
zout

  • Frituur de friet.
  • Snij de ui in ringen en bak ze bruin en zacht in wat olie.
  • Bak de vegetarische burger in wat olie en snij hem in de breedte doormidden zodat je twee dunne burgers hebt.
  • Snij het stokbrood net niet helemaal doormidden, zodat je het open kunt vouwen.
  • Leg eerst de uienringen op het brood en daarna de hamburger. Werk af met ketchup en mayonaise. Strooi hierover wat sla en wortel. 
  • Doe nu de friet tussen broodje en werk af met nog wat extra saus en wat zout.

Tip:

  • Er is geen vast recept voor de mitraillette. De essentie is een frituursnack en friet tussen een stokbrood. Voor de rest mag je variëren. Vervang de hamburger door kaaskroketten, gehalveerde falafelballetjes...
  • Ketchup en mayonaise zijn de klassiekers, maar ook erg populair op de mitraillette zijn samoeraisaus en andalouse. Natuurlijk mag je zelf elke soort saus gebruiken.
  • Om kaakontwrichtingen te vermijden, eet je best eerst een deel van de friet op en dan pas het broodje zelf.

mitraillette


Meer culinaire oppeppers!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama