Open menu

satesauskroket256Satésaus en kroketten behoren al een tijdje tot het Nederlandse culinaire erfgoed. Het wordt helemaal leuk wanneer je beide gerechten combineert. Vandaar dat we vandaag een vegetarische variant van de bekende satékroket maken. De vleesrestjes vervangen we niet met één of ander nepvlees, maar door wokgroenten. Hierdoor krijgt de kroket meer smaak en meer bite.

voor 12 kroketten

Voor de wokgroenten:

1 rood pepertje of 1 tl sambal
olie om in te bakken
250 g oosterse wokgroentenmix
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
½ tl knoflookpoeder
½ gemberpoeder
1 el sojasaus

Voor de roux:

90 g boter
120 g bloem
3 el pindakaas
3,5 dl groentebouillon
1 tl kruiden "mix voor saté" of "saté marinade mix"

Voor het paneren:

50 g bloem
2 eieren
200 g paneermeel
olie om te frituren

  • Snij het pepertje fijn. Voor wat extra pit heb ik zelf de zaden niet verwijderd. 
  • Fruit het pepertje gedurende een tweetal minuten in olie. Voeg de groentemix, de kruiden en de sojasaus toe en roerbak het geheel gaar. Giet het eventuele vocht af. Zet opzij.
  • Smelt de boter in een pannetje. Voeg de bloem toe en laat hem gedurende 2 minuten al roerend meebakken. Meng er vervolgens beetje bij beetje de pindakaas en de groentebouillon door. Voeg ook de satékruiden toe. Om het jezelf gemakkelijk te maken kan de je pindakaas en de kruiden eerst oplossen in de bouillon, maar dat hoeft niet. Haal de bereiding van het vuur en meng de (uitgelekte) groente door de roux. Doe alles in een platte schaal en laat het minstens een uur in de koelkast opstijven.
  • Haal de bereiding uit de koelkast en verdeel ze in twaalf gelijke delen. Modeleer ze in een langwerpige kroketvorm.
  • Neem drie diepe borden. In de eerste doe je wat bloem, in het tweede opgeklopt ei en in het derde paneermeel. Haal de kroketten in wording eerst door de bloem, daarna door het ei en tot slot door het paneermeel. 
  • Frituur de kroketten enkele minuten in voldoende hete olie totdat ze goudbruin zijn. Wanneer je een friteuse gebruikt, stel deze dan in op 160 graden. 
  • Serveer meteen. Lekker met friet, met rijst of gewoon bij de borrel.
Tips:
  • Wil je weten of de olie heet genoeg is? Steek het uiteinde van een houten satéprikker in de olie. Wanneer bubbeltjes verschijnen, is de olie heet genoeg. Voor je eigen veiligheid: gebruik enkel een lange satéprikker en geen tandenstoker.
  • De kruiden "mix voor saté" of "saté marinade mix" vind je bij de kruiden in de supermarkt of in de Toko. In België vind je ze zeker bij Albert Heijn. Mocht je ze niet vinden, gebruik dan dezelfde kruiden als voor de wokgroenten en voeg een beetje zout toe.

satesauskroket


Meer frituurplezier !

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama