Open menu

Zoervleisj is één van de meest bekende Limburgse gerechten. Het vlees, gestoofd met uien, azijn, specerijen en ontbijtkoek, kun je op de menukaart van bijna elk eetcafé in Maastricht vinden en wordt traditioneel geserveerd met frieten en mayonaise. Het recept is klassiek; er zijn weinig varianten op. Daarom heeft dit gerecht iets nostalgisch. Ik ben al enige tijd op zoek naar een goede vegetarische variant, met hetzelfde warme gevoel, maar dan zonder vlees.

Bij stoofpotten is dat moeilijk, omdat veel van de smaak ontstaat uit het vet van het vlees en door de structuurverandering die het vlees ondergaat terwijl het uren op het vuur staat. Je kunt het proberen met een vergelijkbare saus van ui, azijn en koek over vegastukjes van de Vegetarische Slager, maar het stoofeffect mist wat mij betreft dan nog een beetje. Daarom een versie van linzen, die als een warme saus zelfs over de frieten geserveerd kan worden.

Er gaat een goede klont boter in voor het romige effect dat het vlees normaal gesproken geeft maar bij de linzen ontbreekt, en voor de rest gebruik ik dezelfde smaakmakers als bij de klassieker.

Vegetarische zoervleisj van linzen

voor 4 personen

250 g uien
50 g boter
300 g bruine (beluga) linzen
1 laurierblaadje
10 peperkorrels
2 kruidnagelen
1 tl zout
½ kopje natuurazijn
water
3 plakken naturel ontbijtkoek

  • Hak de uien grof.
  • Verhit de boter in een pan met een dikke bodem op een laag vuur.
  • Bak de uien in de boter tot ze karamelliseren (dus lichtbruin zijn).
  • Voeg de linzen toe en bak deze even mee.
  • Voeg dan de specerijen, het zout en de azijn toe.
  • Vul het vocht aan met water tot de linzen ruim onder staan en breng het aan de kook.
  • Verkruimel dan de ontbijtkoek en voeg deze ook toe. Laat het geheel met de deksel op de pan zo’n 45 minuten stoven, of tot de linzen zacht zijn. Controleer af en toe of het geheel niet droog kookt: voeg dan wat extra water toe. De koek moet de saus wat binden en geeft veel smaak. Mocht de stoof nog wat meer smaak kunnen gebruiken of is het geheel nog wat waterig, voeg dan nog een plak koek toe.
  • Serveer met friet (zelfgebakken of zelf gehaald!), mayonaise en salade.


Meer stevige stoofpottjes voor koude dagen!

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama