Open menu

bhindi masala kleinOkra's zijn over het algemeen wel bekend, maar toch worden ze weinig gegeten. Zo zijn er ook nog maar een handvol recepten voor okra's te vinden in het zeer uitgebreide receptenarchief van Vegatopia. Ze hebben wel de reputatie om slijmerig te zijn, maar dat kun je makkelijk vermijden door ze niet dood te koken. Daarom geven we vandaag een simpel en klassiek Indiaas recept voor okra's: bhindi masala. Het is een droge curry, dus zonder veel saus. Indien je er nog een andere curry bij wil serveren, kies dan voor eentje met wel veel saus. Dit is erg gangbaar in de Indiase keuken.

Voor 2 personen als hoofdgerecht

500 g okra's
2 uien
1 tl komijnzaadjes
stukje gember van 5 cm
2 teentjes knoflook
1 tl kurkuma
1/2 tl chilipoeder
1/2 tl gemalen koriander
1 tl garam masala
1/2 tl gemalen fenugriek
snuf zout
2 rijpe trostomaten
1 dl water
olie om te bakken
boter of ghee om te bakken (optioneel)
fijngehakte koriander (optioneel)

  • Snij de steelaanzet en het onderste puntje van de okra's en snij ze dan in stukken van twee à drie centimeter. Spoel ze af, laat ze een minuut of tien uitlekken en dep ze vervolgens droog. Roerbak de okra's daarna een vijftal minuten in in wat olie in een hete pan of wok. Zet opzij.
  • Snij de uien fijn en bak ze glazig in wat boter, ghee of olie. Voeg het komijnzaad toe en laat zeer kort meebakken. Doe er hierna de fijngeraspte gember en de fijngeraspte knoflook bij en roer alles goed. Voeg nu de kurkuma, de chilipoeder en de garam massala bij en roer alles goed. Snij de tomaten in kleine blokjes, want het is de bedoeling dat ze een saus gaan vormen met de rest. Pellen en de steelaanzet verwijderen mag, maar hoeft niet per se. 
  • Stoof het geheel totdat de tomaten zacht zijn. Voeg nu het water, het zout en de fenugriek toe. Zet het vuur iets hoger en laat alles onder regelmatig roeren een paar minuten indikken zonder deksel. Wanneer de saus ingedikt is, voeg de okra's toe laat ze je een tiental minuten zachtjes meekoken met het deksel op de pan of totdat ze zacht zijn. Kook ze vooral niet plat!
  • Breng de bhindi masala op smaak met wat extra zout en/of chilipoeder indien nodig. Werk eventueel af met wat korianderblaadjes.

Lekker met rijst of roti.  

bhindi masala


Meer Indiase curry's!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama