Open menu

panir2.thbPanir is een Indiaas kaasje. Je kunt het vrij eenvoudig zelf maken, maar de panir heeft dan wel de neiging wat zacht en uit-elkaarvallerig te worden. In biologische winkels ligt sinds een tijdje panir van de Heilige Koe. Die is lekker stevig, maar heeft bovendien een geweldig romige smaak. Goed voor in de curry.

Ik bak de panir omdat de stukjes dan een knapperig korstje krijgen en helemaal niet meer kauwgom-achtig aandoen, wat nog wel eens zo kan zijn als je de panir ongebakken in de Indiase curry gooit. Het is nu geen tomatenseizoen, maar met een blik tomaten doet het gerecht het heel goed.

Curry met panir en tomaat

voor 2 personen
250 g panir
1 blik tomaten (of een stuk of 5 verse tomaten als ze in het seizoen zijn)
1 middelgrote rode ui
1 groene peper
1 rode peper
snufje nootmuskaat
1/2 tl kaneel
1/2 tl zout 
1 tl geelwortel (kurkuma)
1 tl korianderpoeder
2 el zonnebloemolie
handje verse koriander als je dat lekker vindt

  • Snij de panir in blokjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de blokjes aan alle kanten op redelijk hoog vuur bruin. Let op: dit spat en het duurt ook eventjes voordat alle kanten bruin zijn. Laat de stukjes uitlekken op keukenpapier.
  • Schil de ui en snij in grove stukken. Snij de pepers in grove stukken en maal fijn in de keukenmachine of met de staafmixer (of hak heel fijn, dat kan ook).
  • Als je verse tomaten gebruikt: snij die dan nu in kleine stukjes. Snij de koriander fijn.
  • Verhit de pan waar je net de panir in bakte en waar nu nog een beetje olie in zit opnieuw op matig vuur en voeg het ui/pepermengsel toe. Bak een paar minuten en roer af en toe. Voeg alle specerijen toe (maar niet de verse koriander). Roer goed door. Voeg de tomaten toe (indien uit blik: inclusief sap). Roer door en indien je tomaten uit blik gebruikt: duw ze doormidden met je spatel. Voeg 100 ml water toe, hou het vuur matig en laat tien minuten sudderen.
  • Voeg dan de panir toe en laat kort doorwarmen. Is de curry heel vloeibaar? Zet dan het vuur nog even hoog.
  • Strooi de verse koriander erover.

Lekker met rijst en een Indiaas spinaziegerecht of ijsbergsla/radijs/muntsalade. 

 


alt Meer Indiase curry

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama