Open menu

Aan het begin van het jaar schreven we al: eten uit Singapore is hip. De Singaporese keuken is echt heel interessant, met invloeden uit allerlei windstreken. We vroegen Rosie van kookschool Flavours of Singapore om ons meer te vertellen over de Singaporese keuken.


Achtergrond

Singapore is een republiek, een cosmopolitische stadstaat aan het zuidelijkste puntje van het Maleisische schiereiland. Tussen het land Maleisië en de staat Singapore ligt de Straat van Johor. Singapore is net iets groter dan Texel: 700 vierkante kilometer.
En op dat kleine stukje land vindt nogal wat activiteit plaats: Singapore is het op vier na grootste financiële centrum en heeft een haven die in de top vijf van drukste havens ter wereld staat. Die activiteiten trekken natuurlijk allerlei soorten mensen aan en Singapore kent dan ook een lange traditie van immigratie, veelal Aziaten uit allerlei hoeken: China, Maleisië, India maar ook mensen uit Europa. Een flink multicultureel gebeuren dus. Momenteel wonen er 5 miljoen mensen. Iedereen spreekt er prima Engels, dus communicatie gaat makkelijk. Het Singaporese Engels is gebaseerd op het Britse Engels, aangezien Singapore tot 1824 een Engelse kolonie was. Op straat zul je verder het Mandarijn, Maleisisch en Tamil veelvuldig horen.
Veel mensen hebben een stop over op Singapore tijdens een vlucht naar bijvoorbeeld Indonesië of Australië. Aangezien Singapore bekend is als winkel- en eetparadijs is zo’n stop over een goed moment even wat langer in de stad te blijven. Je vindt op dit tropische eiland overal kraampjes met eten, restaurantjes, buurtwinkels en zelfs de 24/7 Kopitiam, een winkel die de hele nacht open is.

De keuken van Singapore

Als je meer wilt weten over de Singaporese keuken, moet je eerst weten uit wat voor mensen het land eigenlijk bestaat. Er wonen Chinezen, Maleisiërs, Indiërs en ook Peranakans (Nonya’s). Die laatsen hebben voorvaderen die uit China kwamen en met de oorspronkelijke bewoners, Maleiers, getrouwd zijn. Iedereen nam lokale eetgewoonten mee naar Singapore zodat het huidige Singapore een rijke culinaire traditie kent met bijzondere smaken, specerijen en andere ingrediënten. Het is een mix van Chinese condiments, Indiase specerijen en Maleisische ingrediënten zoals hete pepers, kokosnoot en citroengras.

Veel gerechten zijn in de loop van de tijd typisch Singaporees geworden. Het als Indiaas omschreven brood ‘roti prata’ is bijvoorbeeld wel in Singapore te verkrijgen maar helemaal niet in India. Ook is de Indiase curry in Singapore is anders dan in India. Ditzelfde vind je ook bij als Chinees omschreven recepten in Singapore waar toch echt veel onvergetelijke uitvindingen in zitten die uit Singapore komen.  

Eten is overigens een nationale hobby in Singapore. Er wordt ontbeten, geluncht en gedineerd waarna nog een supper volgt. Er zijn flink wat vegetarische opties in de eetkraampjes in foodcourts, bij buurtwinkels of in restaurants die vaak een mix van Westers en Oosters eten serveren. In Singapore worden veelal nep-vleesproducten gebruikt, die op vlees lijken en ook dezelfde textuur hebben.

Gerechten

En wat kun je dan zoal vinden aan vegetarisch eten?
Uit de Chinese keuken

  • Yong tau foo (heldere soep met soja of gevulde groenten)
  • Century egg porridge (een duizendjarig ei met rijstpap/congee)
  • Chinese roedjak (salade van ananas, raapjes, komkommer met pindasaus)
  • Gebakken noedels of kway teow (gebakken rijst), gebakken rijst met vegetarische kip 
  • Fried carrot cake (hier gaat wel rijstebloem en daikon in, maar geen wortel en het is ook geen cake!)
  • mooncakes (zoete cakejes die tijdens fesitiviteiten in de herfst worden gegeten)
  • Vegetarische dimsum  

Uit de Peranakan (Nonya) keuken

  • Laksa noedels (een populaire soep op basis van kokosnoot met diverse toppings zoals ei, komkommer, tofu)

Uit de Maleisische keuken

  • Mee rebus (gele noedels in een zoete curry)
  • Sambal kangkong (waterspinazie in pittige sambalsaus)
  • Aardappelloempia’s
  • Mee siam (zoet-pittige vermicelli in soep met tamarinde)
  • Curry puffs (aardappelgebakje)
  • Tahu goreng (gebakken tofu met groenten en pindasaus)

Uit de Indiase keuken

  • Mango lassi drank
  • Thosai (dunne pannekoekjes met groente curry)
  • Naans (platbrood, gebakken in een tandoori oven)
  • Roti prata (gebakken platte sort pannekoek, met of zonder vulling van banaan, ei, kaas, champignons)

Toetjes

 
  • Mango pudding
  • Rode bonensoep
  • Ananastaartjes
  • Tau huay (warme of koude tofu die is gezoet met suikersiroop)
  • Watermeloen en honingmeloen sago (balletjes of blokjes meloen geserveerd in ijskoude kokosmelk en chilled coconut milk and sago, een zetmeelproduct)
  • Pandan cakejes (een luchtige cake met pandan smaak)
  • Ice kacang (geschaafd ijs op een drilpudding van onder andere rode bonen, met kleurrijke siroop erover heen zoals gula melaka: rozen siroop met gecondenseerde melk)

Zoals je kunt zien: de diversiteit is enorm en Singaporezen hebben een eigen food culture gecreeërd. De beste gerechten vind je in de hakwer centers, een soort food courts, waar je kunt eten en waar allerlei eetkraampjes zijn. Hier vind je heel veel verschillends tegen een betaalbare prijs. Er is veel keuze en je zult regelmatig toeristen zien die het daardoor maar moeilijk vinden iets uit te kiezen. Aangezien Singapore stricte hygiëneregels heeft, kun je prima op deze plekken eten zonder daar ziek van te worden.
Ik had de eer om mijn eigen eetkraampje te hebben in één van de bekendste hawker centers in een druk zakendistrict om de hoek van Chinatown. De food courts zijn zeer populair bij kantoorwerkers, die tijdens lunchtijd even wat komen eten. De meeste Singaporezen zijn het erover eens dat je de beste locale gerechten vindt in deze simpele hawker centers.
En natuurlijk vind je hier ook wat sjiekere zaken, waar niet zelden fusiongerechten worden gemaakt. De Singaporese culinaire scene wordt steeds bekender. Aangezien Singaporesen het altijd leuk vinden nieuw eten te proberen, hebben inmiddels ook de sterrenchefs Santi and Guy Savoy een vestiging geopend in Singapore.
Als je van plan ben naar Singapore af te reizen, dan begint het culinaire avontuur al in het vliegtuig, als je tenminste met Singapore Airlines vliegt, waar je aan boord al meteen een Singaporese maaltijd krijgt. Singapore is een culi-bestemming die je niet mag missen!  


Rosie is eigenaar van Flavours Of Singapore, waarmee ze Aziatische kooklessen verzorgd (ook vegetarische!) www.flavoursofsingapore.nl
Haar recepten vind je op www.foodrecipes.eu (tot eind maart nog in ontwikkeling)

 

Meer!
Recept voor Tahu Goreng van Rosie

 

Vertaling: Tertia

 

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama