Open menu

Van tevoren had ik er niet heel veel vertrouwen in, vegetarisch eten in Praag. Maar dat bleek geheel onterecht. Vijf dagen lang hebben we heerlijk gegeten. En omdat eten in Praag voor Nederlandse begrippen relatief goedkoop is, kun je gerust voor ontbijt, lunch, een koffie met taartje tussendoor en avondeten op een terrasje neerstrijken.

Centrum

In het centrum zitten Lehká Hlava (V) (dichtbij de Karelsbrug) en Maitrea (V) (dichtbij het plein met de astronomische klok). Deze restaurants horen bij elkaar maar hebben allebei een eigen stijl, zowel qua eten als qua inrichting. Bij beide kun je doordeweeks heel goedkoop (rond de €5,00) een dagmenu (soep, hoofdgerecht en water) bestellen als lunch. ‘s Avonds kun je van de uitgebreide kaart bestellen. Reserveren is hier zeer aanbevolen, zeker ’s avonds.

Ga je net iets buiten het toeristische centrum eten dan zit je meteen meer tussen de locals. Bij Estrella (V) bijvoorbeeld. Een klein en knus restaurant met heel vriendelijke bediening, prima eten en lekkere Tsjechische wijn. Ook hier overdag weer een lunchmenu (een broodje voor de lunch hebben we eigenlijk nergens gezien).

Aan de overkant van de rivier kun je het Letenské Sady park inlopen. Heel fijn als je na een bezoek aan de burcht de toeristische drukte even wil ontsnappen. Je hebt een prachtig uitzicht over de stad en bij Letensky Zamecek kun je op het terras gaan zitten voor een biertje en een pizza of eten bij het wat sjiek aandoende restaurant. Ons leek het eerst iets te sjiekig en de kans op een vegetarisch gerecht op de kaart leek ons niet al te groot. Maar dat bleek heel erg mee te vallen en we aten er een heerlijke paddenstoelenrisotto en een spinazie-geitenkaasquiche. Klinkt een beetje standaard misschien, maar hier waren beide echt heel lekker klaargemaakt.

Op meerdere plekken in de stad vind je de Country Life (V), een keten van biologische winkels en vegetarische restaurants. De vestiging op Melantrichova ligt midden in het centrum. Hier kun je je bord volscheppen bij het buffet en reken je af op gewicht. Niet heel spannend eten maar heel prima als je bijvoorbeeld in het park wil eten, want take-away is ook mogelijk. Het Františkánská zahrada is daar een prima plek voor. Een leuk klein parkje met heel veel bankjes, een piano (zie hieronder), fruitbomen en openbare toiletten. Na het eten kun je dan nog even thee drinken bij het oosterse theehuis Dobrá čajovna (in een heel rustig zijsteegje van de drukke Václavské Náměstí). Je krijgt een kaart die meer een soort boekwerk is (gelukkig wel in het Engels) met oneindig veel soorten thee om uit te kiezen. Als je nog trek hebt, kun je er ook nog een klein hapje bij bestellen, zowel zoet als hartig.

Onze persoonlijke favoriet voor een koffie met een taartje is Tricafé. Het ligt om de hoek van het appartement waar wij verbleven en ze hebben er heerlijke koffie en elke dag weer ander gebak om uit te kiezen. De eigenaren zijn superaardig en het interieur (met een kast vol Engelstalige boeken) is heel tof.

 

Praag 2

Het toeristische centrum van Praag (Praag 1) is prachtig (je kijkt echt je ogen uit, vergeet ook vooral niet naar boven te kijken, bijna elk gebouw is mooi versierd) maar na een paar dagen kun je wel een beetje moe worden van de toeristische drukte (hoewel die door een aantal straten en de Karelsbrug te vermijden nog redelijk meevalt). Een alternatief op loopafstand (tram mag natuurlijk ook) is dan Praag 2.

Een hele leuke plek voor een ontbijt, lunch of koffie met een taartje is het veganistische café Moment (V). De inrichting en vormgeving is hier supertof en het eten erg lekker.

Bij Bio Zahrada vind je ook weer heerlijke taartjes en anders lekkers. Bij mooi weer kun je in de tuin zitten. Er is ook een klein biologisch winkeltje bij.

Café v Lese is een beetje een alternatief café, maar dan wel op een leuke manier. Zij hebben bijvoorbeeld op 12 plekken in de stad piano’s neergezet. Daar mag iedereen gebruik van maken en wij zijn op meerdere plekken verrast door een spontaan pianoconcert. Het café is niet-roken, wat in Praag helaas nog lang niet overal de norm is.

Ben je in Praag 2, vergeet dan niet het Havlíčkovy sady park te bezoeken. Er is een wijngaard met café, een rare maar ook wel weer toffe nepgrot en een prachtig paviljoen met café.

Vervoer en verblijf

Praag ligt op anderhalf uur vliegen van Amsterdam maar milieuvriendelijker is natuurlijk de nachttrein die in Nederland stopt in Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Je kunt al mee vanaf €29,00 voor een enkele reis maar dan heb je alleen een stoel. Wil je een beetje uitgerust aankomen, dan kun je beter een couchette of bed reserveren.
In Praag verbleven wij in een appartement van Prague-Stay. Het ligt heel centraal (2 minuten van de Karelsbrug) en was erg fijn. Je kunt ongetwijfeld voor minder geld een centraal hotel vinden, maar de wat hippere hotels die ik vond waren vaak duurder per nacht.
Als voorbereiding hebben wij veel gehad aan de website Spotted by Locals. Daar vind je veel tips (van locals dus) voor dingen die net buiten de toeristische plekken liggen. Er worden regelmatig nieuwe posts geplaatst er is ook een app.

Restaurants die op ons lijstje stonden maar die wij (nog) niet hebben uitgeprobeerd:

Radost FX (V)
Een barokachtige lounge club met verrassend genoeg enkel vegetarische hapjes.
Gopal (V)
Een Indiaas restaurant.
Secret of raw (V) 
Hier wordt raw-food geserveerd.
Bílý jeřáb (V)
Theehuis met vegetarische en veganistische maaltijden. Ligt dichtbij het park waar je het trammetje naar de Petrin-heuvel kan nemen.
Mlsna Kavka (V)
Dit restaurant is van een Nederlander die eerder bij Kop van het Land werkte. Het ligt net achter het centraal station.
Loving Hut (V)
Veganistisch, meerdere vestigingen.

{jcomments on}

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama