Open menu

brazilie160Brazilië wordt in reisgidsen vaak afgedaan als een moeilijk land voor vegetariërs. Zelf heb ik dit echter niet zo ervaren tijdens mijn reizen in het zuiden en het zuidoosten van het land. Doorgaans vind je wel voldoende – en lekker – vegetarisch eten zonder specifiek op zoek te gaan naar vegetarische eetplekken. De grootste barrières zijn de taal, ingrediënten die je niet kent en soms het verschil in mentaliteit. Daarom geven we je graag wat tips om het beste uit je reis te halen.

Op vlak van voedselveiligheid hoef je niet bang te zijn. De hygiëne en de versheid zijn even goed als in de meeste Europese landen. Ook bij kraampjes en straatverkopers kan je gerust eten. Natuurlijk raden we wel aan om het lot niet te tarten en altijd een minimale voorzichtigheid in acht te nemen, net zoals in Nederland en België. 

 

Restaurants

De restaurants in Brazilië kan je opdelen in twee groepen: restaurants met een menukaart, zoals bij ons, en buffetrestaurants. Restaurants met een menukaart (prato feito, letterlijk: klaargemaakte schotel) zijn meestal van een betere categorie, ze serveren streekspecialiteiten of buitenlandse gerechten. Wanneer je hier iets bestelt, houd er dan wel rekening mee dat de porties vaak erg groot zijn. Het is niet ongebruikelijk om één gerecht voor twee personen te bestellen. Zelfs een halve portie is mogelijk.

In de betere wijken grote steden zoals São Paulo vind je tegenwoordig ook trendy gezonde fastfoodrestaurantjes met een aanvaardbaar vegetarisch aanbod. Houd er wel rekening mee dat de meeste Brazilianen 's middags warm eten. Daarom zijn redelijk veel restaurants 's avonds gesloten, afhankelijk van de regio. Snackbars zijn wel altijd open.

De buffetrestaurants zijn in de grote meerderheid. Ofwel betaal je hier voor onbeperkt buffet (bufete livre) ofwel betaal je per gewicht (restaurante por kilo). In het laatste geval staat steeds de prijs per kilo aangegeven. In de meeste restaurants vind je genoeg groentegerechten. Soms hebben ze zelf vleesvervangers op basis van soja (carne de soja, proteïna, proteïna de soja). Doorgaans heeft een duurder restaurant een beter aanbod, maar dat geldt niet altijd. Stap binnen en kijk wat ze hebben voor je beslist. Daar doen ze niet moeilijk over.

Een categorie apart is 'rodizio de pizza'. Dit is een buffetrestaurant waarbij erbij nog stukken pizza aan tafel geserveerd worden. Standaard bevatten de meeste pizza's vlees of vis, maar wanneer je aangeeft dat je vegetariër bent bakken ze vegetarische pizza's voor je. Wanneer je aangeeft genoeg te hebben, stoppen ze nog niet met serveren. Dan komen de zoete pizza's met chocolade, passievrucht, banaan... Voor ons klinkt dit vrij bizar, maar we raden aan om het op zijn minst een kans te geven. Naast de rodizio's heb je gewone pizzeria's zoals wij die kennen. Daar vind je ook altijd wel een pizza zonder vlees of vis. 

 

Snackbars

Snackbars (lanchonete) vind je in overvloed in Brazilië, vooral in de grote steden. In grotere busstations zijn er altijd wel enkele, maar vaak betaal je maar een fractie van de prijs wanneer je net buiten het busstation gaat. Hier ga je vooral voor kleine, snelle gerechten, voor een kop koffie, voor een biertje of voor vers vruchtensap. Het aanbod verschilt per regio, maar er zijn een vegetarische aantal snacks die je gemakkelijk vindt. 

  • Pão de queijo: kleine hartige broodjes van tapiocameel en kaas. Ze komen oorspronkelijk uit de staat Minas Gerais, maar zijn populair in het hele land. Dit wordt wellicht je basisvoedsel tijdens je reis.
  • Pastel (frito): rechthoekige gefrituurde pasteitjes. De meest courante vegetarische versies zijn met palmhart (palmito) en kaas (queijo).
  • Pastel assado: ook wel empanadas genoemd, gebakken pasteitjes. Vaak hebben ze een vegetarische versie met groenten (legume), meestal met broccoli.
  • Açaí na tigela: sorbet van açaibessen, afgewerkt met muesli, gecondenseerde melk, ...
  • Queijo quente: kaastosti.
  • Tapioca: pannenkoek van maniokmeel gevuld met van alles en nog wat, vergelijk het maar met een tortilla. Vegetarische versies zijn mogelijk. 
  • Suco de abacaxí com hortelã: ananassap met munt. Het is geen snack in de strikte van het woord, maar wel erg lekker en verfrissend.

In sommige snackbars kennen ze het concept vegetarisme totaal niet en zeggen ze uit een combinatie gemakzucht en onwetendheid dat ze niets te bieden hebben. In dat geval vraag je ofwel naar specifieke snacks, ofwel ga je vijftig meter verder bij een andere snackbar binnen waar ze wellicht erg behulpzaam zijn. Zonder te generaliseren zijn ze in de iets 'sjiekere' of grotere plaatsen het meest behulpzaam.

 

Kraampjes en straatverkopers

Op markten en bij kraampjes kan je prima eten. Populair zijn pannenkoeken, papa de milho (zoete maïspudding), pamonha (maïspudding gestoomde in een maïsblad), churros, caldo de cana (vers rietsuikersap). Vergeet ook niet de verse jonge kokosnoten (coco verde of coco gelado) waaruit je het kokoswater (agua de coco verde) drinkt. Wanneer je het sap opgedronken hebt, vraag dan aan de verkoper om de kokosnoot zelf open te hakken. Dan kun je het zachte vruchtvlees eruit schrapen!

Cachorro quente, ofwel hot dog, is erg populair in bepaalde regio's van het land. Terwijl een hot dog bij ons gewoon broodje worst is, doen er in Brazilië een heleboel groenten en kaas bij. Je kan dus gerust een broodje zonder worst (sem salsicha) vragen zonder het risico te lopen om droog brood te moeten eten.

 

Supermarkten en markten

Supermarkten zijn handig om snel wat fruit, koekjes of snoep te kopen. Een goed aanbod van kant-en-klare gerechten hebben ze meestal niet. Brazilianen eten vaker buitenhuis dan Belgen en Nederlanders en dat merk je wel in het aanbod. Het brood is meestal erg industrieel en niet echt lekker. Hetzelfde geldt voor de kaas. Uitzondering zijn 'queijo de minas' (verse witte kaas uit Minas Gerais) en de betere merken 'requeijão' (smeerkaas in een glas). Het populairste fastfood uit de supermarkt zijn de noedelsoepen uit een pakje (miojo). Het aanbod en de variatie zijn enorm, een aantal zijn vegetarisch.

De kwaliteit van het fruit en de groenten is doorgaans zeer goed. Geniet van het goede fruit. Probeer de verschillende soorten bananen (banana) en mango's (manga). Vergeet ook de guave's (goiaba) en de passievruchten (maracujá) niet. Ken je een bepaald soort fruit niet? Probeer het gewoon! Fruit vind je natuurlijk ook op markt. Vooral de grote overdekte markten (mercado municipal) zoals deze van São Paulo en Belo Horizonte zijn een bezoek meer dan waard. 

Tot slot krijg je nog een paar tips voor lekkere tussendoortjes die je elk winkeltje vindt:

  • Biscoitos de polvilho: lichte hartige koekjes van 'zuur' maniokmeel, vaak in ringen of ronde staafjes. Een alternatief voor chips.
  • Doce de banana: Snoepje op basis van banaan en rietsuiker.
  • Pé de moleque: vergelijkbaar met een sesamreep, maar dan met geroosterde pinda's en rietsuiker.
  • Paçoca: Snoepje van gemalen pinda's en rietsuiker. Calorierijk en verslavend.

Boa viagem! Goede reis!

Bom apetit! Smakelijk!

 

braziliekraampje

 Karretje van een straatverkoper in Paranaguá (PR)

brazilieacainatigela

Açaí na tigela (sorbet van açaibessen)

baziliepaodequeijo

Pão de queijo (kaasbroodjes)

braziliepastelfrito

Pastel frito (gefrituurde hartige pasteitjes)

 


Meer vegetarisch op reis!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama