Als een topchef in Vlaanderen een klassevol groenterestaurant wil openen, is vegetarische hoofdstad Gent hiervoor de meest aangewezen plek. In het eeuwenoude, stemmige Patershol ging tweesterrenchef Sebastion Sandor (voorheen Pastorale, in Rumst), de uitdaging aan. Na nog geen twee maanden lijkt het initiatief een schot in de roos en is reserveren aanbevolen.

Concept

We zijn de eersten om op zaterdagavond de luchtige, eigentijds ingerichte en daardoor laagdrempelig ogende zaak binnen te gaan. Al vlug vult de ruimte zich met een jong, levendig publiek van habitués, citytrippers en culinaire avonturiers.

Op de kaart staan een vijftal koude gerechtjes, twee soepen en een zestal warme gerechten, variërend van 11 tot 17 euro. Vlees wordt helemaal geweerd, er zijn enkel plantaardige gerechten, af en toe vergezeld van vis. Je wordt verondersteld minstens vier gerechtjes te kiezen om de keuken ten volle te leren kennen. Maar je kan ook de chef de vrije hand geven in een viergangenlunch en 's avonds in een vijf- tot zevengangendiner. Uiteraard kan je daarbij speciale wensen (wij vroegen 'volledig vegetarisch', maar veganistisch is ook mogelijk) of allergieën kenbaar maken aan het vriendelijk, meedenkend zaalpersoneel.

Ons vijfgangenmenu

We werden onmiddellijk aangenaam verrast door de toon zettende amuses: wortel met soja en quinoa-crumble en warme ajuinsoep. Als eerste gerecht verscheen gerookte ricotta met krokante schorsenerenstukjes, waterkers en citroenmelisse. Een hartige en frisse start.

Als begeleidende drank kunnen aangepaste wijnen geserveerd worden (30 euro per persoon bij vijf gangen). We kozen zelf voor een fles rode Oostenrijkse Pitti Pittnauer (32 euro), een lichte, fruitige, charmante wijn die de gehele maaltijd elegant begeleidde. Deze keuken verdraagt geen robuuste, zware rode wijnen en de witte wijnen zijn in de meerderheid.

Daarna volgde ravioli van verschillende koolsoorten met cashewnoten waarover aan tafel een fris karnemelksausje met dille werd gegoten. De afwerking aan tafel, de beschrijving van de gerechten: het zijn pluspunten in de bediening die we in ons jaarvooruitzicht al opmerkten.

De bediening, soms door de sympathieke chef zelf, die zo de vinger aan de pols houdt, verloopt vlot en vlekkeloos. Het is prettig om te ervaren hoe iedereen van het bedienend personeel alert, vriendelijk en communicatief is.

Voortzetting

Het derde gerecht was shiitake, vergezeld van een Mexicaanse molesaus met chocolade. Deze diepsmakende bereiding werd met broccoli, munt en rucola opgegroend en verfrist.

Het laaste gerecht, een oer-Vlaams zoetig rodekoolbord (Heritage geeft knipogen aan het culinaire verleden), kreeg een krokante bite van gepofte boekweit, pruimen en een sausje van rode kool en appel mee.

Het dessert bestond uit worteltaart met knapperige wortelschijfjes, vlierbloesem en een zurige sorbet van duindoorn, een lichte en smaakvolle afsluiter. Bij de koffie of thee (6,5 euro) kregen we een madeleine, een praline en een gekoeld stukje kweepeergebak met clementinetopping.

Ontdekking

Heritage heeft alles om één van de toonaangevende restaurants van Gent te worden, met een hartverwarmende voorliefde voor een op groenten gebaseerde keuken. De gerechten zijn doordacht, vormen een eenheid in smaken en compositie en lijden, zoals soms elders, niet aan te veel onsamenhangende ingrediënten en texturen. Uiteraard hangt er een prijskaartje aan deze gastronomische creativiteit: het vijfgangenmenu dat we namen kostte 59 euro per persoon, exclusief dranken. We vermoeden dat Heritage nu al onze ontdekking van het jaar is en zien hier binnen afzienbare tijd een ster vallen.

Heritage
Rode Koningsstraat 12 Gent
09 278 10 00
geopend van wo t/m za van 12 tot 14 en van 18.30 tot 21.30 uur, zo t/m di gesloten

Fotografie: alle foto's bij dit artikel zijn afkomstig van de site en Instagram van Heritage


Meer aanraders van Karl!

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Tip de Restaurantgids

Heb je een leuk restaurant ontdekt dat nog niet in de lijst staat? Laat het ons weten.

Nieuw in de Restaurantgids

Delft - HUmmUS
vrijdag 24 maart 2023

 Midden-Oosters in nieuw jasje - €€

Leiden - Aloha
vrijdag 17 maart 2023

vegetarisch streetfood en cocktails   - €€

Genk - Foglia
vrijdag 10 maart 2023

 plantaardig Italiaans  -  €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter