Nieuwjaar culinair buitenshuis vieren doen we graag een poosje na de eigenlijke jaarovergang. De sfeer is dan weer gewoon en ontspannen, zonder uitbundig feestgedruis en de prijzen zijn terug op normaal niveau. We maakten een verre rit naar Brakel in de Vlaamse Ardennen, waar in 'De Vijf Seizoenen' door een nieuwe generatie boeiend met groenten gekookt zou worden.

In het door wegenwerken opgebroken dorpscentrum oogt de zaak van broer en zus Haegeman als een oase. Ruimte en lichte kleuren in een eigentijds, smaakvol ingericht interieur dragen bij tot een aangename eetervaring. Bij een niet-alcoholisch aperitief (9 euro) van tonic met komkommer-en vlierbloesemsmaken, dat met zijn frisheid de appetijt bevordert, overleggen we hoeveel gangen we zullen bestellen van het groentemenu, dat een volwaardige plaats op de kaart inneemt naast het niet-vegetarisch menu (menu 3 'seizoenen' voor 45 euro, 4 'seizoenen' 55 euro, 5 'seizoenen' 65 euro).

Het 'Seizoenen'-menu

We gaan voor de vier gangen en krijgen vooraf drie amuses, waarover vooraf attent werd geïnformeerd of ze ook vegetarisch dienen te zijn. Met hun lichtheid en finesse en met ingrediënten als rodebietschijfjes, mierikswortel, pompoencrème en gepekelde groenten voorspellen ze al het vervolg van de maaltijd.

Een rode herfstsalade met als hoofdcomponent rode biet, aangevuld met knapperig roodlof, gefermenteerde radijs, gerookte platte kaas, cashewnoten en een dressing van rabarber is een fris en smakelijk voorgerecht.

We vroegen of het tussengerecht van aardpeer en raap kon vervangen worden door een ander hoofdgerecht en dat kon. Zo genieten we van een verrukkelijke open ravioli van koolrabi met wit van prei, schapenkaas, een sausje van citroenverbena, olie van het groen van de prei en een emulsie van amontillado-sherry. Niet enkel mooi van presentatie, ook licht en verfijnd, precies gedoseerd en een geheel van elkaar aanvullende smaken en texturen.

Niets is hier overtollig op het bord en alles lijkt overdacht zonder vergezochtheid. Overal is er wel een zurige toets die de smaakpapillen verblijdt. De veganisten en vegetariërs die enkel vegetarisch gestremde kaas eten, zullen hier wel vooraf hun wensen kenbaar moeten maken, want de smeuïgheid wordt nogal eens bevorderd door een zalfje of laagje kaas.

Dessert, wijn en bier

Een sorbet, die ik voor zijn smaakverlammende zoetheid altijd vrees, is een shot dat met zijn verfrissende combinatie van zuring en selder de weg opent voor het vervolg. Het laatste hoofdgerecht is een grote schijf 'gebrande' witte kool met bloemkoolmousseline, gerookte amandelnoten en geitenwei. Hier werd de zure toets aangebracht met verjus.

Bij een menu kan je een wijnassortiment (bier bij de kaas, ideale combinatie!) bestellen, gaande van 25 tot 35 euro naargelang het aantal gangen. Er is ook een mooie, informatieve wijnkaart met een indeling volgens het karakter van de wijn, zodat je kan kiezen voor elegant, robuust, droog of zoet.

Bij een selectie van vijf Belgische kazen (supplement 5 euro) wordt het Triverius-bier (5 euro) van de plaatselijke brouwerij De Graal voorgesteld, een merkwaardige combinatie van een tripel en een tarwebier en innemend door zijn bittere droogheid en kruidigheid.

We gingen verblijd en hoopvol het nieuwe jaar in, waarin we hopen nog meer ontdekkingen te doen van de aard die we al voorspelden en zeker verhopen: verfijnde, met alle nieuwe kooktechnieken bereide gastronomie met lokale groenten en kruiden die ecologisch verantwoord geoogst zijn en met gerechten die natuurlijk plantaardig zijn, zonder dat ze daarom "vegetarisch" moeten heten.

De Vijf Seizoenen, Kasteelstraat 5, Brakel

Alle foto's in dit artikel komen van de site van De Vijf Seizoenen


Meer restaurantrecensies!

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Tip de Restaurantgids

Heb je een leuk restaurant ontdekt dat nog niet in de lijst staat? Laat het ons weten.

Nieuw in de Restaurantgids

Brussel - Maha
maandag 04 juli 2022

 Midden-Oosters, falafel  - €

Blaregnies (Mons) - L'atelier des alchimistes
vrijdag 24 juni 2022

 biologische seizoenkaart in feel good-sfeer - €€ 

Haarlem - Mama Gaia
woensdag 15 juni 2022

Hip, ruim en licht- €€€

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter