De tijd dat vegetarisch eten als saai gezien werd, zijn we hopelijk al een poosje voorbij. Toch is het soms nog wel zoeken naar restaurants met een uitgebreid vegetarisch aanbod. Met een menukaart waar eens iets anders op staat dan de salade met geitenkaas of ravioli met pompoen. Kortom, met iets meer fantasie! Enter het Vega Pop-Up restaurant, een idee van de Rotterdamse kok Friedjof Kempenaar. Het initiatief bestaat inmiddels een paar jaar en we schreven op Vegatopia al eerder over de pop-up in Rotterdam. Nu was de beurt aan Amsterdam, waar het tijdelijke restaurant een aantal dagen neerstreek in het café-restaurant van filmtheater Lab 111.

Op een zomeravond eind juni stappen we het restaurant binnen. Is het buiten al flink warm, binnen is het nog heter. De zon schijnt direct naar binnen door de ramen en doordat er in dezelfde ruimte gekookt wordt als waar er gegeten wordt, is het erg benauwd. Eenmaal aan tafel duurt het lang voor we de aandacht hebben van de bediening en we iets te drinken kunnen bestellen. Jammer, want die warmte maakt dorstig! Nadat er water, (veganistische) wijn en brood op tafel staan, zijn we klaar voor het vijfgangenverrassingsmenu.

Eerst krijgen we een amuse: een vloeibare bonbon van bietjes, balsamico en basilicum. Lekker fris en de combinatie van de verschillende smaken werkt heel goed. Daarna volgt het eerste 'echte' gerecht van het menu: gegrilde watermeloen met veldsla en gepofte aardappel. Origineel en een goed idee in de zomer. In deze bereiding smaakt watermeloen wel minder zoet en fruitig dan je gewend bent. Het heeft een intense rokerige smaak, die snel overheersend kan zijn.

Gegrilde watermeloen met veldsla en gepofte aardappel - vloeibare bonbon van bietjes, balsamico en basilicum

Intussen is het café-restaurant volgestroomd met mensen die aan en rond de bar in afwachting zijn van een première in de naastgelegen filmzaal. Dat betekent dat de eettafeltjes behoorlijk in het gedrang komen, het rumoerig is en er mensen letterlijk over onze tafel heen hangen. Hoewel de bediening ons verzekert dat ze 'zo' de ruimte zullen verlaten, is dit pas na meer dan een uur het geval. Niet bepaald rustig tafelen dus. En dat is jammer, want de Vega Pop-Up hanteert geen eetcafé-prijzen, dus dan verwacht je ook iets meer van de entourage.

Goed, door met het menu! Het tweede gerecht is een bapao met vegetarische pulled 'pork' van jackfruit (ook wel nangka), boleet en paprika. Het gestoomde broodje is lekker pittig op smaak gebracht. Enige minpuntje: het is vrij machtig en we krijgen nog drie gangen… Dan volgen er witte asperges (nog net in het seizoen!), waarvan één gefrituurd en één naturel. Geserveerd met zeekraal en een aardappeltje omwikkeld met prei. En dan het vierde gerecht, wat ons betreft één van de hoogtepunten van de avond: lasagne van venkel en paddenstoeltjes. Heel smakelijk en romig.

Bapao met vegetarische pulled 'pork' van jackfruit, boleet en paprika - witte asperges met zeekraal, aardappel en prei

We sluiten af met een dessert van aardbeien met meringue, balsamico en een crème van pastinaak. Na een kop koffie is onze conclusie dat we een aantal lekkere en originele gerechten hebben geproefd, maar dat de drukke eetcafé-omgeving niet goed past bij de kwaliteit en luxe die de Vega Pop-Up wil bieden. Voordeel van een pop-up: volgende keer bevindt het restaurant zich weer ergens anders!

 Lasagna van venkel en paddenstoeltjes - dessert van aardbeien, balsamico, meringue en pastinaakcrème

Voor het vijfgangenverrassingsmenu, een fles wijn en koffie betaalden we voor 2 personen €125.

De eerstvolgende data van de Vega Pop-Up zijn 18, 19 en 20 augustus in Rotterdam tijdens het culifestival Culinesse. Meer info hierover staat op de site van Vega Pop-Up.

Foto’s: Margreet Baalman


Meer restaurantrecensies!

Margreet, gastredacteur tot 2016, kookt, eet, leest, reist, fotografeert. Schrijft ook over van alles op culinair en cultureel gebied voor haar eigen blog.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Tip de Restaurantgids

Heb je een leuk restaurant ontdekt dat nog niet in de lijst staat? Laat het ons weten.

Nieuw in de Restaurantgids

Brussel - The Judgy Vegan
zaterdag 08 januari 2022

catering plantaardig eetcafé   

Brussel - Green House
dinsdag 21 december 2021

 Plantaardig, raw food 

Weert (Bornem) - Groenendijk
woensdag 15 december 2021

 streekrestaurant met veganistische kaart   

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter