Vele topchefs ontdekken de rijkdom en aantrekkingskracht van de vegetarische keuken. In sterrenzaken zoals 't Zilte, Hof van Cleve en de Librije kan je van uitgebreide, creatieve groentemenu's genieten. Het Antwerps gastronomisch restaurant Vina Clara (14/20 in de GaultMillau) was een avond helemaal vegan en dat wilden we meemaken.

Het prachtige art nouveau-herenhuis waarin Vina Clara is gehuisvest ligt tegenover het mooie Te Boelaerpark. Vele authentieke elementen, zoals de hoge plafonds, de ramen en een koepel werden er bewaard. Op de muur illustreren enkele geschilderde, dansende wijnflessen vrolijk de naam van de zaak, naar mijn smaak misschien iets te frivool voor dit waardige interieur.

Vegan wijnen

We gaan die avond als eersten binnen en krijgen een rustige tafel tegen het raam. De zeer vriendelijke gastvrouw legt ons het menu (55 euro) uit en wijst ons op de veganistische wijnen die voor de gelegenheid als suggestiewijnen vermeld zijn (25 euro voor aan het menu aangepaste wijnen). Er is over nagedacht om het de veganistische gast naar de zin te maken. Ook met een assortiment van niet-alcoholische dranken en sappen (20 euro) dat de vele gangen kan begeleiden.

Carpaccio van coeur de boeuf-tomaten 

We zijn wat minder strict in de leer en kiezen een geslaagde, fruitige Siciliaanse pinot grigio (30 euro) uit de welgevulde wijnkaart, de naam van het huis waardig. In de kelder rijpen vele klassewijnen, zoals gebruikelijk hoger geprijsd. Maar ook goedkopere flessen zijn voorradig en een tiental wijnen kunnen per glas besteld worden, altijd een prettige kans om verschillende wijnen te proeven zonder al te veel te drinken.

Amuses en toemaatjes

Als amuses krijgen we groene olijven, gazpacho, een toastje met kleine champignons en een tapenade van kikkererwten en paprika. Een daarna geserveerd, extra voorafje bestaat uit handgedraaide couscous, paprikastukjes en mosterdblaadjes. Een voortreffelijk, licht begin dat doet uitkijken naar wat volgt.

De twee gastvrouwen nemen hun tijd om alle nodige informatie over de samenstelling van de gerechten te geven en om naar het welbevinden van de gasten te peilen. Dat laatste blijft in stijgende lijn gaan als de kleurrijke, frisse carpaccio van coeur de boeuf-tomaten wordt opgediend. Andere tomatensoorten, komkommer, notencrumble en structuren van soja maken de carpaccio avontuurlijk. Dit lichte en frisse voorgerecht laat genoeg ruimte voor het tussengerecht van speltrisotto en verschillende groenten van de zee, waarbij een tempura van zeekraal voor de knapperige beet zorgt. Hierbij krijgen we als toemaatje een passend zeegroen sapje van peterselie, spinazie, limoen, munt.

Het tussengerecht met groenten van de zee 

Alle bordjes zijn prachtige schilderijen van alle zeer lekkere, verse en niet alleen decoratieve elementen, zo ook het volgende hoofdgerecht. Het is nog even lente, dus worden we nog eens verblijd met gegrilde witte asperges uit de volle grond. Daarbij een tapenade van groene asperge, auberginepuree, tuinbonen, aardappeltjes, schuim van asperges en bloemblaadjes. De gezonde zonde op het einde is een ijsbereiding van banaan met chocolade en rode vruchten.

Hoofdgerecht met gegrilde witte asperges 

Hippe lunchboxen met soepen en slaatjes

Het was een genoegen een zo gevarieerde, fijne en lichte veganistische keuken te ervaren. Het team had duidelijk alles uit de kast gehaald om dit voor herhaling vatbare experiment tot een culinair succes te maken. De betrokken gastvrouw vertrouwde ons de plannen toe om een veganistische optie standaard op de kaart te zetten. Een vegetarisch gerecht staat hoe dan ook al op het seizoensmenu. Als je een dag tevoren reserveert met vermelding van je eetgewoonten of allergieën wordt hier ook rekening mee gehouden.

Vina Clara levert voor lunch of diner ook hippe lunchboxen met soepen, slaatjes, warme jars en desserten aan huis. Er is ook een mooie gastenkamer, ideaal voor een verblijf in Antwerpen. Aan de overkant kan je wandelen in het park en met het openbaar vervoer bereik je makkelijk het bruisende Zurenborg of het stadscentrum.

Verblijd en lichtvoetig buitengaand namen we ons voor om elk seizoen van een ander verfijnd gastronomisch menu te komen genieten in deze nieuw ontdekte topzaak. En om daarna bijna dansend het park in te lopen.

Vina Clara
Karel De Preterlei 210 2140 Borgerhout
geopend voor de lunch op vrijdag van 12 tot 14 uur, diner van dinsdag tot zaterdag van 18.30 tot 20.30 uur, zondag en maandag gesloten
Tel 03 236 13 82
www.vinaclara.be  

 NASCHRIFT: Vina Clara hield op te bestaan midden 2017 en werd opgevolgd door nieuwe uitbaters onder de naam Atelier Maple. Van de eventuele vegetarische mogelijkheden zijn we niet op de hoogte.

Foto @ Vina Clara's site


Meer restaurantrecensies!

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Vind op Vegatopia

Tip de Restaurantgids

Heb je een leuk restaurant ontdekt dat nog niet in de lijst staat? Laat het ons weten.

Nieuw in de Restaurantgids

Utrecht - Kasvio
vrijdag 09 april 2021

  Koken als samenspel met kunstenaars

Hoorn - Goos
zondag 21 maart 2021

 Eetcafé

Aan het gezellige Kerkplein vind je Goos. Of is het Goos & Goos?

Utrecht - Vanplanten
vrijdag 02 oktober 2020

 plantaardig, huiselijk, (erg) leuke gerechten

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter