Open menu

moestuinrestaurants nederlandNadat we vorig jaar een aantal aanbevelenswaardige restaurants met moestuin en vegetarische gerechten in België oplijstten, maken we - nu de restaurants eindelijk weer open zijn - een rondrit in Nederland. Er valt ook daar veel boeiends te ontdekken, onder andere waarom we "Moestuinen" als eerste woord in de titel plaatsen.

Bij de Tuinman

Aan de rand van de Hilversumse hei ligt Buitenplaats De Hoorneboeg, een unieke plek waar de verschillende gebouwen, die ooit bij nu verdwenen landhuizen hoorden, in 2018 een nieuwe bestemming hebben gekregen. Dat kan gaan van yoga-beoefening of mindfulness-training, via buiten werken, tot een ciderproeverij. Het restaurant "Bij de Tuinman" haalt zijn groenten uit de eigen moestuin en bij kwekers uit de buurt. Op zaterdag en zondag kun je hier terecht voor ontbijt, lunch, borrel en diner. 's Avonds zijn er twee vegetarische hoofdgerechten met groenten uit de tuin (15 - 18,5 euro) Ook voor de lunch is er een gewone of uitgebreide salade van de tuinman (14,5 - 18 euro).

Bij de Tuinman, Hilversum

bij de tuinman

Veldkeuken

In het uitgestrekte landgoed Amelisweerd kun je heerlijk wandelen in de natuur en in het park. Er is verder een pop-upmuseum, een biowinkel, een bakkerij en ook het restaurant Veldkeuken, waar je van dinsdag tot zondag de hele dag terecht kan. Vanaf 17.30 uur kun je genieten van het uniek, volledig vegetarisch driegangen-menu, terecht Oogsttafel genoemd, voor 29,50 euro. De chef haalt de groenten ervoor uit de prachtige achttiende-eeuwse moestuin.

Veldkeuken, Bunnik

veldkeuken

De keuken van Hackfort

In de Achterhoek kun je fijne wandelingen maken in bos en park van het landgoed van Kasteel Hackfort. Verder kun je in de brasserie "De keuken van Hackfort" van dinsdag tot zondag terecht voor een lunchgerecht zoals salade met falafel, quiche, kroketten, belegd brood  of soep. Voor het diner is men geopend op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond. De chef vindt zijn groenten in de door enthousiaste vrijwilligers onderhouden historische moestuin. Op bepaalde dagen kunnen er ook groenten worden gekocht.
In het avondmenu vinden we, naast niet-vegetarische gerechten, telkens een aardige vegetarische gang (drie gangen: 31,50 euro, vier gangen: 36,50 euro). Eten kun je combineren met slapen in het kasteel, zelfs in een heuse bruidssuite,  want er worden ook bruiloften en andere feesten en bijeenkomsten georganiseerd.

De keuken van Hackfort, Vorden

Op Hodenpijl

Dit is een plek waar natuur, cultuur en spiritualiteit mekaar ontmoeten. Ze is dan ook ontstaan bij een kerk, waaromheen de bewust levende ondernemers Dirk en Tilly Post een complex uitbouwden, waar concerten, lezingen en meditaties op de agenda staan. In het biologisch restaurant "Op Hodenpijl", dat een centrale plaats inneemt, worden groenten verwerkt uit de eigen Levende Buitenplaats. Van dinsdag tot zaterdag kun je van 12 tot 15.30 uur een biologisch lunchgerecht kiezen van de dagkaart, waarop bijvoorbeeld een moestuinsalade en een groentetaart staan (12 à 13 euro). Vanaf 17.30 uur wordt het tijd voor het diner, met enkele aantrekkelijke vegetarische gerechten, zoals originele groentevoorgerechten (rond 9 euro) en een moestuingerecht (21 euro) of groentetaart (15,5 euro) als hoofdgerecht. Zondag kan er door de dag ook van allerlei worden geproefd (zondagskaart). Naast het restaurant is ook een winkel, waar je biologische seizoenproducten kunt aankopen.

Op Hodenpijl, Schipluiden

op hodenpijl

Villa Augustus

Als er één complex is waar de moestuin echt, ook letterlijk, centraal staat is het deze unieke zaak, op (fikse) wandelafstand van het gezellige centrum van Dordrecht. Tussen de watertoren, waarin je zeer apart kan logeren, en het terras en het restaurant, strekt deze zich uit in grote weelde, uitnodigend tot een eetlustopwekkende wandeling. Bij de borrelhapjes van het ruime, altijd drukke restaurant vinden we de ons altijd bekorende arancini (7 euro),
bij de voorgerechten lijken de geroosterde seizoengroenten (9,50 euro) een evidente keuze, en bij de hoofdgerechten ontbreekt de plantaardige insteek een beetje, maar een pizza, pasta of risotto (rond 10 à 12 euro) kan een alternatieve keuze zijn. Een grote winkel, de Markt, met natuurlijk ook eigen groenten en zelfgebakken brood en taart, nodigt uit om boodschappen te doen.

Villa Augustus, Dordrecht

villa augustus

Meer spiritualiteit in Nederland

Hoe veralgemenend ook, het komt ons voor dat in Nederland de restaurants meer dan in België een organisch geheel vormen met een geheel complex, waarin bewust en spiritueel leven aandacht krijgt. In vele zaken vind je een aanbod van lezingen en workshops. Ontspannend wandelen in de prachtige natuur hoort er ook dikwijls bij, net als een winkel waar je de eigen producten kunt kopen. Natuurlijk kent Nederland ook zaken waarin het gastronomisch restaurant, dat een meerwaarde krijgt door de eigen moestuin, de hoofdzaak is. Voorbeelden zijn De Kas in Amsterdam (vegetarisch vermelden bij reservatie) of Sjuut in Schinnen (Limburg). Toch lijkt het ons dat België een inhaalbeweging kan maken in de richting van meer moestuinen, ingebed in een totaalgebeuren, met ook een toegankelijk, prijsvriendelijk restaurant, naast de al bestaande chique restaurants met moestuinen.

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Tip de Restaurantgids

Heb je een leuk restaurant ontdekt dat nog niet in de lijst staat? Laat het ons weten.

Nieuw in de Restaurantgids

Loupoigne (Genappe) - Elements in Indrani Lodge
zaterdag, 20 juli 2024

 restaurant van ecologisch hotelcomplex - €€€

Gent - Plant-A-Pizza
zondag, 14 juli 2024

 plantaardige pizzeria - € tot €€

Amsterdam - Annapurna
dinsdag, 25 juni 2024

 authentiek Nepalees-Indiaas  - €€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama