Open menu

restaurantgids2022 thbNa de lange gedwongen sluiting van de horeca en zijn langverwachte heropstart was het afwachten of we sommige zaken moesten schrappen. We slankten twee jaar geleden al onze gids af om enkel nog die restaurants te vermelden die qua vegetarisch aanbod echt de moeite zijn. Zouden we na de voor deze sector zo moeilijke tijden de al gereduceerde gids nog verder moeten uitdunnen?

Sluiting

Het aanvankelijk door sommigen voorspelde bloedbad werd door overheidsmaatregelen en overlevingsdrang vermeden. Ook afhaal en bezorging kon voor sommigen, ook mentaal, wat goedmaken.Toch noteren we enkele opvallende sluitingen.

In Antwerpen sloot het volledig plantaardige en door velen gewaardeerde Wild Project de deuren. Gelukkig blijven er in de buurt van de Grote Markt en de Kathedraal nog verschillende andere goede vegetarische adressen. In Gent verdween het sympathieke buffetrestaurant Komkommertijd.

Bij Albrecht in Eindhoven stopte als restaurant, maar begeleidt nog wel professionals en beoefent zijn kookkunsten tijdens privé-diners. In Den Haag gingen De Vegetarische Snackbar en Hortus ter ziele, in Leiden Hoezo.

Anderen, zoals Vanveg in Haarlem en Végétalicia in Namen gingen verder met de tijdens de lockdown begonnen catering, maar staakten hun restaurantactiviteit. Nog anderen, zoals Koks & Ko in Nijmegen en Soy in Utrecht gingen met pensioen.

Ondanks de heropening klinken hier en daar sombere voorspellingen waarin een golf faillissementen wordt aangekondigd. Dit omdat de overheidssteun wordt afgebouwd, schuldeisers weer hun deel opeisen en de gasten het mogelijk laten afweten, gelokt door vakanties in het buitenland, of financieel gekortwiekt door energieprijzen en inflatie.

restaurant ober

Prijsindicatie

Het bijhouden van prijswijzigingen was een tijdrovende en telkens terugkerende bezigheid. Daarom gebruiken we voortaan een prijsindicatie die met het aantal euro-tekens de prijscategorie aanduidt. Die vermelden we na de naam van de zaak.

Als leidraad voor de prijsindicatie nemen we de prijs van een hoofdgerecht. Daarbij staat € voor goedkoop, met prijzen tot 15 euro. €€ betekent een gemiddelde prijs, met hoofdgerechten tussen 15 en 25 euro. Eenmaal daarboven vindt u een kwotering van €€€ en de absolute gastronomische top met dito prijzen duiden we met €€€€ aan.

De indeling is wat moeilijker voor restaurants met een uniek gangenmenu, maar het mag duidelijk zijn dat een menu van drie gangen voor 30 euro niet erg duur is en een vijfgangenmenu van meer dan 80 euro gastronomische ambities verraadt waar een prijskaartje aan hangt en we geleid door deze inschatting de eurotekens uitdelen. Uiteraard vindt u op de eigen websites van de restaurants die we in onze recensie vermelden meer precieze informatie.

restaurant betalen

Tendensen

Het komt ons voor dat openingsdagen en openingsuren nogal eens teruggeschroefd werden. Mogelijk leerde de coronatijd dat naast hard werken nog andere waarden spelen. Soms kan ook personeelsgebrek een rol spelen.
Vermijden van verspilling en efficiënt werken scheen tot meer, geregeld wisselende, unieke menu's te leiden, waarin je enkel nog het aantal gangen kiest. Dit dan ten nadele van de uitgebreidere kaart met verschillende à la carte-gerechten. Een andere blijvende tendens is het delen van bordjes met je tafelgenoten.

De plantaardige keuken lijkt ons voorlopig niet de vlucht te nemen die we hoopten, maar sommige tekenen van vegetarische bewustwording bij publiek en chefs stemmen toch hoopvol voor de toekomst. We blijven dus speuren, hopelijk ook met uw hulp, naar restaurants met een verleidelijk vegetarisch aanbod. Binnenkort zullen we u zeker enkele boeiende openingen kunnen melden.

restaurant vegan

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Tip de Restaurantgids

Heb je een leuk restaurant ontdekt dat nog niet in de lijst staat? Laat het ons weten.

Nieuw in de Restaurantgids

Leuven - Tabi Loo
donderdag, 23 mei 2024

 innovatief veganistisch - € tot €€

Den Haag - Rozey
vrijdag, 17 mei 2024

volledig vegetarisch, alles inclusief - €€

Brussel - Pois Chiche
maandag, 29 april 2024

  Midden-Oosterse duurzame foodbar - € tot €€

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama