Open menu

V_sjabloon_thb_2011kopieEen nieuw jaar en een nieuwe rubriek: Wat Lazen We Deze Maand, met daarin tips, nieuws, recepten, roddels en leuke artikelen over eten die de Vegatopia-redacteuren elders op het internet vonden.

Een nieuw jaar en dat schreeuwt om culinaire begeleiding. Want kunnen we in 2011 nog wel aan de Prosecco en is Gruner Veltliner inmiddels niet hopeloos 2010? En moet ik mij schamen als ik een witte bloemkool koop in plaats van dat ik een prachtig oranje of paars exemplaar op mijn balkonnetje kweek?


In en uit

De Huffington Post zocht het uit voor de eters (en de drinkers) en de conclusie is hoopgevend voor vegetariërs: groenten worden het helemaal dit jaar, ze gaan de show stelen. Niet alleen op je eigen bordje, maar ook op de tafels van restaurants zoals ABC Kitchen van topchef Jean-Georges Vongerichten. New York Magazine vertelt ons hetzelfde: vegetables are the new meat. Het is niet zozeer ingegeven door idealisme, gezondheid of milieuaspecten, maar simpelweg omdat men erachter komt dat groenten gewoon lekker zijn (en de nieuwe, ietwat ranzige PETA-reclame bewijst dat ze daarvoor niet eens gekookt hoeven te zijn...). Deze nieuwe trend heeft de naam ‘vegivorism’ meegekregen.

Deze trend is natuurlijk niet van de een op de andere dag ontstaan. Mark Bittman, hier bekend van De Dikke Vegetariër, stopt na 13 jaar en 700 columns met zijn rubriek The Minimalist in The NY Times en schrijft over deze, ook voor hem, geleidelijke verandering: “The biggest change, as anyone who’s followed The Minimalist closely knows, was a gradual shift of focus from meat, poultry and fish at the center of the plate to, well, something other than that. (Beefsteak, for example, appeared an average of one-and-a-half times a year for the first 9 to 10 years; since 2008, it’s been featured only once”.

Die witte bloemkool mag dus gewoon (hoewel zelf groenten verbouwen überhip blijft). Forummer Renske geeft er op haar eigen blog Zoetekauwen een heerlijk recept voor: Spaanse bloemkoolsoep met geroosterde knoflook.

shepherds_pieDe 2e hype van 2011 belooft ‘pie’ te worden, oftewel taart. Zowel zoet als hartig en klein of groot. Met cupcakes hoef je niet meer aan te komen. Combineren we trend nummer 1 met trend nummer 2, dan komen we uit bij de Golden Veggie Shepherd’s Pie van de BBC. Groenten die in het seizoen zijn, Puy linzen plus een royale laag goudgele aardappelpuree: ideaal voor dit koude winterweer. Maak een flinke hoeveelheid en vries wat je overhoudt in voor de dagen dat je geen zin hebt om te koken.


Boerenkool en bergamotcitroenen

Ook in het seizoen is boerenkool. Nu volop te krijgen, maar vooral verwerkt in stamppotten, kan het ook zonder de aardappel schitteren. Eet bijvoorbeeld eens gebakken boerenkool bij de (soba)noedels a la Klary Koopmans. Megan, van de kunst/kookblog Feasting On Art, eet gebakken boerenkool op toast met een gebakken eitje. Heerlijk voor een luie zondagochtend.

Redactrice Tertia rook op de boerenmarkt de bergamotcitroenen al van ver. Heerlijk geurend, maar heftig zijn ze ook: bergamot geeft het citroenige smaakje aan earl grey thee. Ze maakte er marmelade mee, volgens een recept van David Lebovitz. Het resultaat was erg lekker, de marmelade doet het vooral goed bij kaas.
Onze collega’s van ZTRDG maken er limonadesiroop mee.


Veganisme

oprahOpvallend veel aandacht deze maand was er in de media voor veganisme. Website The Kitchn had deze maand een heuse vegan-week en CBS meldt dat veganisme meer en meer mainstream wordt. Niet alleen de sandalen dragende natuurvoedingswinkelmedewerker (leuk galgje-woord) onthoudt zich van dierlijke producten, ook moeders en professionele atleten laten het achterwege.
Uiteraard blijven de beroemdheden niet achter: Bill Clinton heeft zich door zijn dochter Chelsea laten overhalen om veganistisch te gaan eten. Oprah kan dan niet achterblijven en gaat vanaf 1 februari de uitdaging aan om 1 week veganistisch te eten. 378 medewerkers doen met haar mee!

 
Vegetarisme

Fiona uit Den Haag houdt ook wel van een uitdaging. Waar anderen per 1 januari stoppen met roken of teveel eten, stopt deze vleesliefhebster met het eten van vlees en vis! Voorlopig voor 1 jaar, maar wie weet is ze straks helemaal om. Haar ervaringen kun je volgen op haar blog Vegetari-jaar.
Mocht Fiona de smaak van vlees gaan missen, dan kan ze in haar eigen stad terecht bij de Vegetarische Slager. Uit een recente test van vleesvervangers van de Volkskrant blijkt namelijk dat hun gehaktballen wel heel goed zijn; ze eindigden op de eerste plaats. Ook op ons forum horen we er enthousiaste reacties over. Wie niet in Den Haag e.o. woont, kan de ballen ook laten opsturen. En twijfelt Fiona nog aan haar keuze, dan kan ze het dossier Planet Meat van de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws er eens op na slaan.


Grand Dessert (oftewel: kort nieuws)

  • Eén van de meest populaire kookblogs ter wereld (en tevens volledig vegetarisch!) is 101cookbooks van schrijfster/fotografe Heidi Swanson. Haar nieuwe kookboek komt bijna uit en op de site mogen de fans een voorproefje nemen.
  • Wie graag leest over eten, moet absoluut een kijkje nemen op McSweeney’s, een site van schrijver Dave Eggers (Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit). Reviews of New Food heet één van de pagina's en lezers mogen er hun (literaire) recensies van nieuwe etenswaren plaatsen.
  • Koffie_en_katTientallen smaken koffie bij de plaatselijke Starbucks of het equivalent daarvan, maar toch mis je nog iets… Een spinnende poes misschien? Zo ja, dan moet je een reisje boeken naar Zuid-Korea. Studente Oh-Yoo jin zag een gat in de markt voor de combinatie koffie + kat en begon haar eigen zaak. Niet geschikt voor mensen die klagen over een haartje in hun koffie, lijkt ons.
  • In de categorie Wist U Dat: alle hondjes heten Fikkie en alle bananen heten Cavendish. Of je de gele vrucht nu koopt in een supermarkt in Amerika of Almelo, ze behoren allemaal tot dezelfde type. We vonden een al wat ouder maar interessant artikel in de New York Times over de niet zo fraaie geschiedenis van de bananenindustrie. En de toekomst ziet er ook al niet zo rooskleurig uit…
  • Tijdens het nieuwjaarsborrelen komen de tongen los en dan hoor je nog eens wat. Zo blijkt Maartje al meerdere keren de Huishoudbeurs te hebben bezocht (de rest van de redactie reageerde geshockeerd), is Ellen dol op de Margriet Winterfair en blijkt Eelco een fervent lezer van de Viva-blogs. Hij raadde deze column aan van Danielle, die er de toch wat vreemde gewoonte op na houdt om de restjes van haar collega’s op te eten, zodat het niet in de prullenbak verdwijnt...
  • Tot slot nog een heerlijk recept dat flink populair aan het worden is onder de i-foodies: lauwwarme schorseneer-avocadosalade van onze eigen Annemieke!

 

Meer!
Wat Lazen We Deze Maand: februari 2011
Wat Lazen We Deze Maand: maart 2011

 {jcomments on}

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama