Open menu

V_sjabloon_thb_2011kopieMet deze maand: onrust in de VPRO-kantine, moord en hagelslag, Griekse vegetariërs, een irritante vork, arrogante chefs en wat vertelt je boodschappenbriefje over jou?

 

Klaas bij Le Garage?

JoopStel je voor: de creme de la creme van forensisch Nederland dineert bij Joops Le Garage en probeert daarna gezamenlijk de moord op Klaas Bruinsma op te lossen. Zoiets doet de Vidocq Society in Philadelphia al 20 jaar. Eén keer per maand komen profilers, detectives en andere CSI-achtige mensen samen om na een mooie maaltijd cold cases op te lossen. Het motto van het exclusieve genootschap is dan ook cuisine & crime solving. De deelnemers zijn doorgewinterd in hun vak, de lunch komt dus niet antiperistaltisch weer naar boven bij het zien van het gruwelijke bewijsmateriaal.

Geen ketchup en geen vlees

Zonder te proeven je eten met peper en zout bestrooien of een flesje Maggi leegdruppelen in de soep: het wordt gezien als een belediging voor de kok. Sommige koks pikken al dat culinaire hedonisme niet meer. Niet de klant, maar zij zijn koning en ze vinden dat wat zij je voorzetten pure perfectie op een aardewerken bordje is. Zo weigeren ze bij een bepaalde bistro in New York ketchup bij de frietjes te serveren. De fijne smaak verdrinken in een ordinaire tomatensaus, hoe durft dat plebs! Eet je geen vlees? Kom dan niet aan bij David Changs Momofuku. Hij maakt klaar wat hij het beste kan, en iets zonder vlees hoort daar schijnbaar niet bij. Wel zo eerlijk dat hij zijn tekortkomingen al van tevoren toegeeft.

Griekse vegetariërs

Herman Finkers vertelde in een show ooit over het gevaar van een macrobiotische opvoeding: onderzoek zou uitwijzen dat macrobiotische kinderen op latere leeftijd een taalachterstand hebben. Woorden als gehaktdag, kuiltje jus en half-om-half waren hen onbekend. Misschien dat de Griekse autoriteiten voor een soortgelijk iets bang zijn, want een vegetarisch-etend stel uit Griekenland mag geen kind adopteren.Volgens een wetenschapper van de universiteit van Kreta heeft een kind vlees, vis en zuivel nodig, maar als het stel belooft het kind gewoon op te voeden met bifteki en gyros is er niets aan de hand. Ze zijn inmiddels naar de rechter gestapt.

Operatie Cold Turkey

Reuring in het Hilversumse. De gezamenlijke kantine van de VPRO, NTR en de Vara onderging onaangekondigd operatie Cold Turkey. Ineens verdween vlees en vis van het menu. Een vroege 1 aprilgrap? Nadat er heftige confrontaties ontstonden tussen de acteurs van NTR's Sesamstraat (Pino en Purk waren blij met het initiatief, meneer Aart en Tommie vonden dat hen een onnatuurlijke leefstijl werd opgedrongen) kwam de VPRO uit de kast: het was een tijdelijk experiment voor de op 29 mei uit te zenden thema-avond Vlees noch Visch.

EaTheremin

muppetbunsensHoe lekker zou je eten smaken als je het op at in de behandelkamer van de tandarts? Met de EaTheremin kun je daar nu achter komen. Dat is een kruising tussen een theremin en een vork die rechtstreeks uit het muppetlab van dr. Bunsen Honeydew lijkt te komen.We zien de getormenteerde Beaker al voor ons. In een filmpje neemt een medewerkster van een universiteit muizenhapjes van stukjes eten op de vork, terwijl het een irritant, hoog geluid laat horen. Zelf is ze zeer enthousiast (waarschijnlijk nooit gaatjes gehad) en ziet ze het al helemaal voor zich: wat zou het toch gezellig zijn als je tijdens een dineetje allemaal probeert hetzelfde geluid uit je magische vork probeert te toveren! Je zou haar bijna een wortelkanaalbehandeling toewensen.

 

Grand Dessert

  • Forumster Renske heeft eindelijk een nieuwe keuken en deze werd ingewijd met een zelfgebakken Iers sodabrood. Dit brood hoeft niet te rijzen, want het bevat geen gist maar baking soda. Daarom is het sneller klaar. Overigens kreeg ze gisteren voor haar verjaardag van haar medeblogster een echte taart van Abel! Hiep hiep voor Renske!
  • Wie het rijzen geen probleem vind, maar de handen graag schoon houdt, kan dit weekend eens niet de vingers zetten in de foccacia-zonder-kneden van onze eigen Annemieke! Die morgen ook nog eens jarig is! Hoera hoera hoera!
  • Wat vertelt je boodschappenbriefje over je geestelijke toestand? Heel veel, blijkt uit de site Boodschappenbriefjes, waarop iedere dag een nieuwe pseudo-psychoanalyse verschijnt. Drink je chocomeltjes en sinasjes dan ben je vast een relaxed mens en schoolkoekies, broodjes met kaas, hagelslag en pasta(choco) wijzen op een burgerlijk bestaan.Wat zou Freud eigenlijk maken van al die spelfouten op de briefjes? 
  • De prijs voor de appetijtelijkste muffin gaat aan dit experimentele gebakje voorbij (en het is eigenlijk ook niet mooi genoeg voor een plaats in dit snoepige, kartonnen cupcakehuisje-met-raampjes-en-bloembakjes). Wat is het dan wel? Snel klaar. Heel snel klaar. Ingrediënten mixen, 3 minuten nuken in de magnetron en eten maar.
  • Wanneer je even niet op let en je slagroom net te lang klopt, heb je al bijna boter. Meestal moet het dan weggegooid worden, maar wat als je wel boter wilt? Op kookblog Marsepein loopt de geweldige serie Chef Mama vs The Real Thing: over het hoe en waarom van het koken van producten die je beter en goedkoper in de supermarkt koopt. Na o.a. appelstroop, marshmallows en ontbijtkoek waagde ze zich aan een poging om zelf boter te maken. Slagroom, wat citroensap en een 15 minuten durende mix-activiteit en voila: heerlijke boter!
  • Tempura Japans? Não! De Japanners hebben het gefrituurde deegbeslag groot gemaakt, maar van oorsprong komt het uit Portugal. Dankzij missionarissen en handelsreizigers kwam het naar het Aziatische eiland. Veel gerechten hebben een andere oorsprong dan de naam doet vermoeden. Zo is er aan french toast, hier bekend als wentelteefjes, niets Frans. Ooit bedachten de Romeinen het en lange tijd heette het dan ook Roman Toast. In Frankrijk noemen ze het trouwens, heel prachtig, pain perdu (verloren brood).
  • De laatste pompoenen van het seizoen liggen nu in de winkel en de verkopers maken daar dankbaar gebruik van om de prijs eens even flink op te krikken. Misschien toch maar even één scoren, want redactrice Tertia raad deze "te lekkere" gekke combi van snijbonen, pompoen en tahindressing van Klary Koopmans aan.
  • Fan van cocktails? Gwyneth Paltrow heeft voor haar GOOP-newsletter recepten van haar favoriete 'mixologists' gevraagd. Je moet waarschijnlijk wel eerst even langs de Gall&Gall voordat je een Maloney Park Swizzle of Warsaw Mule kan maken.
  • Duitsland had een plantaardige primeur: de eerste vegan supermarkt van Europa opende in Dortmund de deuren. De 100 m2 is gevuld met vegan paaseitjes, plantaardige salamiworsten en nog zo'n 1500 produkten. Veggilicious is gevestigd aan de Bissenkamp 11-13. In de webshop VeganWonderland kun je alvast kijken wat je graag zou willen uitproberen, want helaas is verzending naar Nederland (nog) niet mogelijk.

 

Meer!
Wat Lazen We Deze Maand: februari 2011
Wat Lazen We Deze Maand: januari 2011

 

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama