Open menu

V_sjabloon_thb_2011kopieMet deze maand nieuws over Oprah, Sarah Palin, Momofuku, Piet Hein Eek, moedermelkijs en de Angry Birds, en recepten voor canelés, Perzische pudding en zelfgemaakte sprinkles.


Voor Oprah is veganistisch eten niet nieuw. Enkele jaren geleden at ze, naar aanleiding van een boek van Katy Freston, 3 weken veganistisch om haar darmen te reinigen. Begin deze maand gingen 378 stafleden (en echtgenoot Steadman) samen met haar de uitdaging aan om een week lang veganistisch te eten. De rijen voor het bedrijfsrestaurant waren nog nooit zo lang geweest, evenals de rijen voor de toiletten!
300 medewerkers hielden het vol en enkelen besloten om ook daarna vegan te blijven eten. Ze verloren gezamenlijk een paar honderd kilo aan gewicht en er werd besloten om Meatless Monday in te voeren in het Harpo bedrijfsrestaurant.
Oprah pakte het niet half aan. Het proces van koe tot hamburger werd minutieus gefilmd in een slachthuis (ontworpen door Temple Grandin) en op tv getoond. De show kan hier bekeken worden, maar wees gewaarschuwd: de beelden van het slachtproces zijn niet prettig.


McHealthy

oprah-vegan-dietDe voormalige kok van Oprah, Art Smith, heeft ook een nieuwe uitdaging aangenomen, meldt Ode Magazine. Hij gaat gerechten creeëren voor een nog te starten fastfoodketen met alleen gezond eten, die opgericht is door enkele hoge hotemetoten van… McDonalds! Binnen enkele jaren willen ze 250 van deze LYFE-restaurants in Amerika hebben, om vervolgens de rest van de wereld te gaan veroveren. We zijn benieuwd of we over 10 jaar hun equivalent van de gele bogen en die enge clown ook overal ter wereld zullen tegenkomen.


Elanden en wolven

Een andere beroemde Amerikaanse zal wel nooit vegetariër worden, maar het mag een wonder heten dat ze überhaupt zo’n ‘geitenwollensok’ heeft aangenomen: Sarah Palin schiet graag een eland neer en het vanuit helikopters kogels lanceren richting wolven vindt ze ook dolletjes. En nu dus een vegetariër in haar team die moet meehelpen om haar een kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2012 te maken. We zijn er nog niet uit wie van de twee we het vreemdste vinden.


Boeddhistische nonnen en Michelin-sterren

De naam van de volgende bekende Amerikaan zal hier weinig belletjes doen rinkelen: David Chang. Zijn, door de Michelingids gelauwerde, Momofuku is één van de populairste restaurants in New York en veel van zijn gerechten hebben een Zuid-Koreaanse invloed. Niet vreemd, gezien zijn ouders er zijn geboren en getogen.
Ooit stond er op de menukaart van zijn restaurant te lezen dat vegetariërs hier niets hoefden te verwachten en nu reisde hij voor vijf dagen helemaal naar Zuid-Korea, om van de boeddhistische nonnetjes te leren hoe je vegetarisch kookt. In de boeddhistische tempel vond hij rust en de inspiratie om meer met groenten te gaan werken in zijn restaurants. Zijn queeste naar de smakelijkste groentebouillon is nog in volle gang, maar ondertussen gaf hij Food and Wine al enkele recepten van zijn nieuwe stijl.

UbuntuEen ander Amerikaans toprestaurant heeft dit jaar een Michelinster binnengehaald en dat mag toch bijzonder worden genoemd voor een vegetarisch restaurant (annex yoga-studio). Ubuntu, in Napa Valley (Californië) is nu het tweede vegetarische restaurant in de wereld met een Michelinster, naast Joia in Milaan!


Canelés van Chez Pim en Perzische pudding

Volgens redactrice Tertia word je zelfs als je niet van taarten- en koekjesbakken houdt, enthousiast van dit uitgebreide recept voor Franse canelés van Chez Pim. Op Twitter konden we meegenieten van de vele misbaksels die Pim moest doorstaan, voordat ze hét volmaakte cakeachtige gebakje had. Het moest dan ook aan nogal wat eisen voldoen: gekarameliseerd maar absoluut niet aangebrand, de juiste glans en kleur, en de binnenkant moet custardy, romig en zoet zijn. Uiteindelijk heeft ze het voor elkaar gekregen en vind je op haar blog een stap voor stap uitleg hoe je die perfectie ook uit je eigen oven kan toveren.

Masghati_IraniVoor een snufje Arabische revolutie in je eigen keuken kun je bij blog Turmeric & Saffron terecht voor bijvoorbeeld masghati. Dat is een stevige pudding van rozenwater, amandelen, pistachenoten en kardemom, bij voorkeur gesneden in een ruitvorm. Schrijfster Azita maakte speciaal voor Valentijn ook een versie in de vorm van een hart. Bij masghati drink je een kopje thee en wie alles in Perzische stijl wil houden, kan ook op haar blog terecht voor de bereidingswijze van echte Perzische thee.

 


Grand Dessert

  • Was er ook nog nieuws uit Nederland? Jazeker, ontwerper Piet Hein Eek (beroemd geworden door zijn, inmiddels overal nageaapte, kasten van sloophout) heeft een  restaurant bij zijn zaak in Eindhoven geopend. Er wordt biologisch vlees geserveerd en uiteraard staan er ook enkele vegetarische gerechten op de kaart.
  • Aan de andere kant van Nederland, in Groningen om precies te zijn, zit delicatessenwinkel Ariola. Door de lezers van NL Streets is deze winkel uitgeroepen tot leukste winkel van Nederland!
  • MutatoIn Duitsland kwamen we bijzondere kunst tegen van Ulli Westphal. Zijn ‘Mutato’ maakt van groenten en fruit die te lelijk zijn om verkocht te worden, toch fotomodellen. Marijke Helwegen zal het er niet mee eens zijn, maar ook zonder botox en strakgetrokken vel vinden wij ze er smakelijk uitzien.
  • Redactrice Sandra is niet vies van een beetje voyeurisme; ze kijkt graag wat anderen in huis hebben. Op PerfectPantry.com kun je je vergapen aan de voorraadkasten van anderen. Hier hadden we jaren geleden een soortgelijke serie, Koelkast & Co, waarbij lezers foto’s van hun koelkast (soms zelfs inclusief huisdier) instuurden.
  • Wie 8 april een vrije dag heeft en toevallig in London is (en 250 GBP over heeft), kan een workshop schrijven over eten volgen bij niemand minder dan Yotam Ottolenghi. Hij verzorgt ook het ontbijt. Na de lunch neemt Rowley Leigh van Le Cafe Anglais het over. De workshop wordt georganiseerd door krant The Guardian, die o.a. ook masterclasses aanbiedt voor wijn afficionado’s en liefhebbers van cocktails mixen.
  • Een Londense ijswinkel biedt sinds vorige week ijs van moedermelk aan. Het wordt gemengd met vanille en citroen, is niet goedkoop en heeft de naam Baby Gaga meegekregen. Maar liefst 15 jonge moeders zijn bereid gevonden om hun borstmelk af te staan. Volgens één van hen smaakt het erg lekker en verdient ze er zo ook nog wat aan. Wij denken dat de enige die haar borstmelk echt verdient, haar eigen baby is.
  • Wie net als ChezPim gaat voor perfectie op het bord, kan eens proberen zelf sprinkles te maken. Zo kun je ze in exact de juiste kleur maken, om je taart of cupcakes te versieren. Ook ideaal voor wie overgevoelig is voor kleurstoffen.
  • Tippi Hedren hoeft niet bang te zijn, deze Angry Birds hebben het alleen voorzien op valse varkens die hun eieren stelen. Het spelletje is aan een enorme opmars bezig en als je dan toch ieder jaar een bizarre verjaardagstaart voor je kinderen maakt, dan spring je in op de trend en maak je een Angry-Birdstaart én een leuk YouTube-filmpje! Moeders deed het bakproces, vader de architecturale uitvoering en de kids mochten met de katapult het taartgebouw mollen.

 

Meer!
Wat Lazen We Deze Maand: januari 2011
Wat Lazen We Deze Maand: maart 2011

 

 

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama