Open menu

altMartha mag haar eten weer fotograferen. Lekkere nieuwe vegetarische broodjes 'to go'. Deze zomer wordt ijs eten wel erg avontuurlijk. Spinazie blijkt toch sterk te maken en eindelijk weten we waarom tomaten zo waterig smaken. En hoeveel wasabi zit er eigenlijk in een tube wasabi? Juni 2012 in vogelvlucht.

 

Oliver Twist en de Subway

altAl in de jaren 1830 klaagde Oliver Twist over het eten in zijn weeshuis, en toch bedelde hij om meer: "Please, sir, may I have more". De beroemde roman van Charles Dickens is actueler dan ooit in 2012, dankzij het Schotse meisje Martha. Op haar blog Never Seconds houdt ze nauwgezet bij wat ze tussen de middag in de schoolkantine te eten krijgt. En al zijn die maaltijden beduidend beter dan de meelbrij die Oliver Twist te eten kreeg, het was toch voornamelijk vies en ongezond. Martha's blog werd in korte tijd ongekend populair, tot ongenoegen van de school en het gemeentebestuur, die haar wilden verbieden foto's van haar lunches online te zetten. Zoals het hoort bij dit soort verhalen, is het eind goed al goed: Jamie Oliver steekt Martha een hart onder de riem en Martha mag verder bloggen. Tegenwoordig geeft Martha's food-o-meter dikke voldoendes; bovendien heeft ze ook nog eens een slordige 55.000 euro weten te verzamelen voor een project voor ondervoede kinderen. Om met Charles Dickens te spreken: "And so, as Tiny Martha observed, God bless Us, Every One!"

altWij zijn benieuwd welke cijfers de food-o-meters van de veganistische medemens zullen geven aan de nieuwe vegan broodjes van de Subway in Washington DC, Maryland en Virginia. De broodjes luisteren naar de spannende namen Sweet Riblet, Malibu Greek en Italian Black Bean. Wat er precies op de broodjes zit, hebben we nog niet uit kunnen vinden (zijn dat tempehribbetjes op de Sweet Riblet?), maar we hopen dat we ze binnenkort ook in Nederland kunnen testen.

Wat de Subway kan, dat kan de HEMA trouwens ook: in de top drie van de wedstrijd 'het nieuwe HEMA-broodje' zijn maar liefst twee broodjes vegetarisch: het Broodje Els (met mosterdsaus, eieren, gegrilde paprika en courgette, en tomaten) en het vegan Broodje Sarita (met zongedroogde tomaten, avocado, mosterd, komkommer en rucola).

Bijna vakantie: redding voor je zuurdesem en bijzonder ijs

De vakantie komt er aan. En elk jaar zit je ermee. Thuis achterlaten, met een buurvrouw die één keer per dag komt kijken, is onhandig. Meenemen is ook niks, bij die warme temperaturen en hobbelige autoritten. Aan een boom binden is natuurlijk uit den boze. Maar nu is er iets nieuws: het zuurdesemhotel biedt uitkomst! Hier overleeft je desem gewoon je drie-weekse vakantie, waarna je met een gerust hart weer brood kunt bakken. Daar ben je sowieso wel aan toe na drie weken stokbrood.

altEn bij vakantie hoort natuurlijk ijs. Vorig jaar schreven we nog enthousiast over lekkere ijsadresjes in Rome, maar dat blijkt anno 2012 wel heel oubollig te zijn. Anno 2012 eet je parmezaanijs, rodebietenijs of mosterdijs. Voor wie dat nog niet gek genoeg is, of voor wie net is gestopt met roken, is er zelfs karamelijs met sigaararoma. Denk ervan wat je wilt, deze trend is wel begonnen in het fameuze Spaanse restaurant El Bulli.

Maar de Italianen slaan terug: in Rome wordt de traditionele Italiaanse keuken in een nieuw jasje gestoken. Bij Claudio Torcè in Rome bijvoorbeeld vind je ijs met szechuanpeper, habañeropepers of zwart sesamzaad. En wat dacht je van een pizza op basis van zuurdesem dat al honderd jaar oud is - en dat waarschijnlijk niet in een zuurdesemhotel was ondergebracht.

An Actimel a day keeps the doctor away

altBecel Pro-activ is de 'gelukkige' winnaar van het Gouden Windei, de prijs van foodwatch voor de meest misleidende reclame van 2012. Volgens foodwatch is nooit aangetoond dat de plantensterolen die in Becel Pro-activ zitten, het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Overigens laat de Hartstichting weten dat de dure boter margarine wel degelijk cholesterolverlagende eigenschappen zou hebben.

Linksdraaiende melkzuren hier, plantensterolen daar, probiotica zus en zo. Of je nu echt een half maandsalaris aan die producten wilt besteden, dat moet je gewoon zelf beslissen. Een andere zaak is het als huisartsen er reclame voor maken, en dat is precies wat de producenten nu in Duitsland voor elkaar proberen te krijgen. Foodwatch heeft een proces aangespannen en vindt dat Becel Pro-activ dan maar meteen op doktersrecept in de apotheek te krijgen moet zijn.

Waar eten - al dan niet ondersteund door probiotica - bijdraagt aan een gezond lichaam, draagt kunst misschien wel bij aan een gezonde geest, of in elk geval aan een blije geest: op het Luminato-festival in Toronto (zeg maar het Holland Festival van Canada) verbond de Oostenrijkse kunstenaar Rainer Prohaska koken met sociale en interculturele ontmoetingen. Hij maakte een mobiele keuken van losse winkelwagentjes en liet bezoekers een lopende band vormen en samen een lekker gerecht maken. Toppers waren zoete knoedels met maanzaad en poedersuiker en hartige gnocchi met bietjes, kaas en room. Hartstikke veggie dus ook nog. 

En ondertussen eten wij een lekkere, simpele en niet al te ongezonde rabarbertaart van Felix Wilbrink. Die kun je vast ook met andere vruchten maken, bijvoorbeeld met abrikozen of nectarines. En misschien vervangen we ook wat bloem door amandelmeel.

'Gewoon' eten is ook best gezond - en lekker

Je wordt blijkbaar toch sterk van spinazie! En dat terwijl het ijzergehalte in spinazie een behoorlijk stuk lager is dan ooit werd aangenomen. Maar nu blijkt dat ook nitraat de spiergroei stimuleert - en spinazie is bij uitstek een nitraatrijke groente. Had Popeye toch gelijk. En omdat spinazie sowieso gezond en lekker is, vinden we dit nieuws een goede aanleiding om deze lekkere Griekse spinazietaart weer eens te maken.

altTomaten zijn ook gezond, maar een écht lekkere tomaat is tegenwoordig moeilijk te vinden. De gemiddelde supermarkttomaat heeft weinig smaak en is nogal waterig. Maar ze zijn wel mooi rood en rond - en dat is nu precies het probleem. Al sinds de jaren twintig worden tomatenrassen niet op hun smaak, maar op hun uiterlijk geselecteerd en gekruisd - en dit heeft tot onbedoeld bijeffect dat de fotosynthese bij de huidige 'gestandaardiseerde' tomatenrassen minder goed verloopt en er dus minder suikers worden aangemaakt. Hopelijk leidt deze ontdekking tot een heropleving van de 'oude' tomatenrassen. En tot die tijd kun je gelukkig ook smaakvolle kerstomaatjes gebruiken - bijvoorbeeld voor deze lasagne van gegrilde groenten.

Ben jij ook zo'n krent die zijn flesje mineraalwater gewoon opnieuw vult met leidingwater? Goed bezig, want leidingwater is beter dan mineraalwater, zo de Duitse Stiftung Warentest. De meeste 'mineraal'watertjes bevatten namelijk minder mineralen dan water uit de kraan - maar wel meer kiemen en andere onzuiverheden. Dat hervullen moet je natuurlijk niet overdrijven, want zo'n flesje wordt er niet schoner op.

Een rondje Azië

altVegetarische sushi is natuurlijk niet compleet zonder wasabi. Maar - tenzij je in Japan bent geweest - de kans is groot dat je nog nooit echte wasabi hebt gegeten. Een verslaggever van de Duitse Spiegel keek in ieder geval raar op toen een ober in een Japans restaurant iets van een zwarte knol afschraapte. En inderdaad, de 'wasabi' die je in Europa kunt kopen, is meestal gewoon mierikswortelpasta met een kleurtje. Dat staat trouwens doorgaans ook gewoon vermeld in het ingrediëntenlijstje. Voor de Duitse verslaggever is het desalniettemin reden genoeg om zich op te winden: consumentenbedrog!

Tofukaasjes met miso - een pasta van gefermenteerde sojabonen of rijst -, het klinkt niet heel aanlokkelijk, maar deze Japanse misozuke zijn een hit in San Francisco. We kunnen niet wachten die zelf te maken. Hoewel we de twee maanden wachttijd wel een beetje eng vinden.

altTja, miso. Niet iedereen houdt er van. Een blogger vergeleek de geur van miso zelfs met die van de Indonesische durian - ook wel stinkvrucht genoemd. De geur schijnt zo heftig te zijn, dat onlangs een durian voor flinke opschudding in een vliegtuig heeft gezorgd: ''We zaten al, maar wilden er weer uit, omdat de stank zo erg was'', aldus een van de passagiers.

Niet alleen Europeanen eten graag exotisch, Aziaten doen dat ook. En daarom is het dus logisch - maar daarom niet minder gaaf - dat een Chinees in China kaas maakt en in Beijing een kaaswinkel opent.

Tertia's terrific trend: drinken uit de buurt

Drank komt momenteel van dichtbij. We zaten in Nijmegen op drie terrassen en overal vonden we lokaal bier op de kaart. We proefden Serafijn, bier van microbrouwerij De Hemel, een erg lekker witbier. Het lijkt wat meer op Duits witbier (Hefeweizen) dan op het Belgische witbier dat we hier normaal vaak drinken. En we proefden deze maand cider van Uwe - niet uit Engeland, niet uit Frankrijk, maar uit de Betuwe. Verrassend lekker en fris. We dronken de gefilterde en de ongefilterde appelcider en de perencider en ze waren allemaal even lekker. Erg leuk dat je drankje niet honderden kilometers onderweg is geweest, voordat je het in kunt schenken. Proost!

En verder

Meer!

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama