kerst2021 derde advent thbGelukkig Nieuwjaar! De feestdagen zijn weer voorbij, maar de kerstspecial blijft nog even online om na te genieten. Ook dit jaar hebben we Kerst en andere feestdagen noodgedwongen voornamelijk thuis en in kleine kring gevierd, en dat was gelukkig ook erg gezellig.

Lekker koken en eten speelt nu wellicht een nog grotere rol dan in voorgaande jaren. In de Vegatopia Kerstspecial vind je een gigantische lading inspiratie voor thuiskokers, met feestelijke recepten voor Sinterklaas en andere feestdagen in december. En uiteraard hebben we weer twee spiksplinternieuwe kerstmenu's, die beide erg goed passen bij een gezellige kerst in huiselijke sfeer. Verder kun je grasduinen in ons kerstmenu-archief met meer dan honderd menu's. Ook vind je hier volop bakinspiratie.

Voor wie wel graag lekker eet, maar niet per se hoeft te koken of te bakken, zijn we nog druk bezig lekkere adresjes in Nederland en België te verzamelen, van restaurants en cateraars waar je je feesteten kunt bestellen of misschien zelfs uit eten kunt gaan.

Kerstmenu's

In de afgelopen weken werd wel duidelijk dat we niet uitbundig gaan feesten, maar het gelukkig wel in kleine kring gezellig kunnen maken. En daarbij horen huiselijke, makkelijk te maken en toch feestelijke kerstmenu's.

Emma's meeneemkerstmenu is absoluut origineel en afwisselend, met vooraf een aardpeer-appelsoep met paddenstoelentapenade, als hoofdgerecht pompoencrumble met radicchio-sinaasappelsalade, en toe madeleines met kardemomroom. Bekende componenten op bijzondere wijze gecombineerd, met telkens een kleine verrassing. Handig: naast de recepten vind je in dit menu ook instructies hoe de gasten de aan hen toebedeelde gang naar de gastgevers kunnen transporteren.

Het volledig plantaardige thuiskerstmenu van Sven is wat nostalgischer en klassieker, en viel erg goed in de smaak bij de testeters. Ook dit menu is goed voor te bereiden en bestaat uit vier gangen die elk een geheel eigen smaak en textuur bieden. Na een salade met hartige boekweitkoekjes volgt een romige soep van kastanjechampignons, die mooi overgaat in een heus seitangebraad met rode-wijn-uiensaus en knolselderstamppot. En als kroon op de taart sluit het menu af met een kruidige griesmeelpudding met marsala en amandelschilfers.

meeneemkerstmenu thb thuismenu klein

Voor nog meer inspiratie - voor complete kerstmenu's of losse gerechten, maar ook voor bakinspiratie - kun je grasduinen in ons uitgebreide Kerstarchief met meer dan honderd thematische menu's uit twee decennia Vegatopia.

Feestelijke recepten

In december zijn er nog meer feestdagen dan alleen Kerst. Omdat we tijdens de kerstdagen dit jaar wat minder groot kunnen uitpakken, publiceren we gedurende deze maand ook voor die dagen feestelijke recepten. Deze recepten verschijnen overigens ook gewoon op onze voorpagina. We trappen af met een zoete rösti voor Sinterklaasavond.

sinterklaasroesti

Bakken

Ook vind je in het archief een fijne verzameling winterse bakrecepten, zoals speculaasboterkoek, een amandelstaaf, een kerststol met kwark en kokosmakronen. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit sinterklaasbananenbrood? Dit recept van Sophie is absoluut de moeite waard.

sinterklaasbananenbrood

Bestellen, afhalen of laten bezorgen

Wil je liever niet uitgebreid kokkerellen, maar wel feestelijk en uitgebreid eten? Onverhoopt worden de coronaregels almaar strenger, en daarom is het des te belangrijker om te weten welke aantrekkelijke restaurants en cateraars in Nederland en België zich dit jaar op jouw bezoek of bestelling verheugen. Onze Restaurantgidsredactie heeft een kleine maar fijne selectie vegetarische feestmaaltijden die je in Nederland en België kunt bestellen, zonder volledigheid te beogen, weten te verzamelen.

Lekker vegetarisch voor iedereen

Mocht je tijdens de kerstdagen bij familie of vrienden eten en bang zijn dat ze bijvoorbeeld gelatine of niet-vegetarische bouillon gebruiken: stuur ze voor de zekerheid alvast een link naar onze eerste hulp bij vegetariër, waarin we veelvoorkomende valkuilen én oplossingen bespreken.

Dit jaar vieren we Kerst vooral in kleine kring en thuis. Daarom is het des te fijner om lekker lang samen aan de eettafel te zitten. Gourmetten is met wat handige tips zeker ook voor vegetariërs een smakelijke en gezellige bezigheid. Daarnaast bevelen we pannenkoekgourmet met hartige pannenkoekjes in het bijzonder aan. Een kaasfondue is ook niet te versmaden, vinden wij. Sven heeft zelfs een volledig plantaardige onkaasfondue ontwikkeld.

pannenkoekgourmet aansteken

 Kortom: alle ingrediënten voor een smakelijke en gezellige decembermaand vind je hier. Veel plezier gewenst!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Nieuw in de Restaurantgids

Gent - Royal India
zondag 06 november 2022

 Authentiek Indiaas  - €€

Delft - Flow Yoga & Food
dinsdag 01 november 2022

Verrassende keuze en verwennerij in ontspannen sfeer - €€

Antwerpen - PLANTn en WILDn
woensdag 26 oktober 2022

plantaardige keuken in luxe-hotel - €€ - €€€€

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter