Open menu

kaasbitterballenkleinElke verjaardag is een goede gelegenheid om hapjes te serveren, voor die van Willem-Alexander maken we zeker geen uitzondering. Daarom maken we vandaag op Koningsdag een borrelhapje dat in Brazilië erg populair is op feestjes: kaasbitterballen ofwel "bolinhas de queijo" in het Portugees. Ze zijn heel eenvoudig te maken en je hebt naast kaas nog maar een paar andere ingrediënten nodig. Waar wachten we nog op?

Voor 25-30 balletjes.

500 g geraspte kaas
100 g bloem
1 tl oregano (optioneel)
1 ei
100 g paneermeel
0,5-1 dl melk
olie om te frituren

  • Doe de geraspte kaas in een kom samen met de bloem, de oregano en het ei. Kneed alle ingrediënten met je handen tot een homogeen deeg. Het klinkt een beetje raar met al die kaas, maar dit lukt vlot. Je hebt wel wat meer kracht nodig dan bij een standaard brooddeeg.
  • Verdeel het kaasdeeg in 25 tot 30 kleine balletjes. Giet de melk en het panneermeel in afzonderlijke diepe borden. Rol de balletjes in de melk en daarna in het paneermeel. Laat ze daarna een uurtje opstijven in de koelkast of een kwartiertje in de diepvries.
  • Frituur de balletjes gedurende een paar minuten goudbruin in de friteuse op 160°C of een in pannetje met een ruime hoeveelheid olie.
  • Serveer ze meteen, eventueel met wat mosterd.

Tips:

  • De oregano in de kaasballetjes is typisch Braziliaans. Je mag hem ook weglaten.
  • Het type kaas dat je gebruikt hangt af van je eigen voorkeur. Zelf gebruikte ik half cheddar en half oude Goudse kaas. Neem wel liefst niet enkel Emmental. Het resultaat kan dat wat flauw zijn.
  • Koop een blok kaas en rasp hem zelf. Dit is goedkoper en geeft een beter resultaat.
  • Je kunt de ongebakken balletjes prima invriezen.

kaasbitterballen


 Meer voor bij de borrel!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama